188. Sötningsmedel snabbar inte på hjärnans åldrande
Erik och Jacob diskuterar en ny studie som det skrivits om lite i media där det påstås att sötningsmedel snabbar på hjärnans åldrande. Studien är dålig på flera vis och i det här avsnittet har vi valt att gå igenom saker som i princip alla kan granska på egen hand utan större kunskap i statistik, olika mätmetoder och annat. Som vi nämner i avsnittet finns det dock en fantastisk genomgång av allting som är fel och tveksamt i den här studien gjord av en forskare vid namn Sophie Hill. Hennes genomgångar är uppdelade i tre olika delar. Den första fokuserar mer på delar som vi tog upp i avsnittet. Den andra delen fokuserar lite på statistik men mest på tveksamheter i metoden och datan. I den sista och tredje delen har hon verkligen gått på djupet med datan i studien och hon visar då att det finns allvarliga fel i datan som presenteras. På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt. Hålltider (00:00:00) Introsnack - Erik har blivit trebarnspappa (00:06:16) Sötningsmedel påstås snabba på hjärnans åldrande (00:10:49) Bradford-Hill kriterierna för om ett samband antyder ett orsakssamband (00:20:40) Tillbaka till studien om sötningsmedel och hjärnans åldrande
--------
35:54
--------
35:54
187. Skitmat försämrar spermierna hos män
Denna vecka diskuteras en ny studie på vad som händer om man äter stora mängder ultraprocessad mat. I studien har man jämfört en uppenbart dålig diet mot en bra diet. Den sämre dieten innehåll med stora mängder socker där mycket kom från dryck, betydligt mer mättat fett, mindre fiber och mer salt. Den hade även högre energidensitet och, den var till stora delar ultraprocessad. Och trots att man försökte kontrollera deltagarnas kaloriintag så är det ganska tydligt från resultatet att man inte har gjort det. På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt. Hålltider (00:00:00) Introsnack (00:04:51) Ultraprocessad mat försämrar hälsan och spermiekvalitet hos män
--------
48:22
--------
48:22
186. Blodsockerkollen och onyanserad information kring kunskap och risk
Jacob och Erik diskuterar en artikelserie i Svenska Dagbladet som de har valt att kalla för blodsockerkollen. Fram tills det här avsnittet fanns det fyra artiklar där några journalister använt kontinuerliga blodsockermätare i fyra veckor för att se hur deras blodsocker förändras över dagen beroende på hur de äter och lever. De fyra artiklarna har lite olika vinkling men ingen av dem förklarar vad som är mer etablerad kunskap när det gäller tester för att avgöra om någon har prediabetes och diabetes typ 1. Läsarna får inte heller veta vad som utmärker dessa när det gäller blodsockerkontroll och vad som skiljer deras blodsockerkontroll från friskas. Utan den kunskapen är det väldigt svårt för läsaren att sätta kurvorna som visas i artikeln i någon form av relevant kontext. På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt. Hålltider (00:00:00) Introsnack (00:04:47) Kan du bli illamående och få darrningar från överdos av kreatin? (00:10:33) SvDs artikelserie blodsockerkontrollen
--------
1:06:50
--------
1:06:50
185: Animaliskt protein i vuxen ålder – bra eller dåligt?
Jacob och Erik diskuterar denna vecka först problemet med att det serveras mycket dålig mat på större anläggningar där det finns mycket barn likt simhallar och träningsanläggningar. Cancerfonden har nyligen gått ut med att de tycker att regeringen borde göra mer åt problemet. Efter det diskuteras en artikel i DN som påstår sig ge olika råd för vad som är bäst för att leva länge men råden som ges är mer eller mindre de samma i alla åldrar. Bland annat påstås det att man ska äta lite animaliskt protein när man är vuxen ända tills man blivit gammal. Till sist blir det en diskussion kring en ny studie där man tittat lite på den frågan. För 10 år sedan kom en observationsstudie där man fann att det skulle vara väldigt betydelsefullt för hälsan men i den nya så fann man inget samband alls. På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt. Hålltider (00:00:00) Introsnack (00:05:54) Cancerfonden tycker att det bör säljas bättre mat på offentliga platser där barn vistas (00:17:31) Dagens Nyheter förklarar hur man ska känna sig ung länge (00:39:40) Bör ditt proteinintag vara lägre i medelåldern?
--------
57:52
--------
57:52
184. Viktnedgång med 90 procent ultraprocessad mat
Linne är tillbaka i podden och i veckans avsnitt går hon och Jacob igenom en ny randomiserad studie på ultraprocessad mat. I studien lär man deltagarna under två olika åttaveckorsperioder äta antingen endast minimalt processad mat eller i princip uteslutande ultraprocessad mat. Båda dieterna var dock konstruerade så att de skulle följa de så kallade ”Eatwell guidelines” som finns i Storbritannien. Resultatet visade på generella hälsoförbättringar under båda perioderna för deltagarna där de mindre skillnaderna man kunde se troligen förklaras av redan kända effekter från kosten. Även om dieterna var lika varandra när det gäller saker likt makronutrienter, salt och fiber så blev det mindre skillnader som sannolikt är det som förklarar de mindre skillnaderna i studieresultat. På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt. Hålltider (00:00:00) Introsnack med Jacob och Linnea (00:01:51) En ny randomiserad studie på ultraprocessad mat
I Hälsoveckan by Tyngre snackas det om viktiga och oviktiga ämnen relaterade till kost, hälsa och träning. Medverkar gör dietisterna Linnea Bärebring (PhD) och Erik Dunåker samt fysioterapeuten Jacob Gudiol (MSc).
Introt är skapat av Amadeus Hedlund