Powered by RND

MEDBEROENDEPODDEN

Ida Högström
MEDBEROENDEPODDEN
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 99
  • Utmattning, demens och anhörigskap - med Hedvig Söderlund
    AVSNITT 99Hedvig Söderlund är hjärnforskaren som själv drabbades av utmattningssyndrom. Livet innan den berömda väggen präglades av hög stress och press, med en karriär som forskare samt en förälder som drabbats av demens. När Hedvig sökte hjälp rekommenderade den första läkaren henne att söka nytt arbete och äta antidepressiv medicin. Hedvig ville inte göra något av detta, men tog sig ändå sakteligen tillbaka från sin utmattning.Baserat på sina egna erfarenheter och vetenskaplig forskning har Hedvig skrivit två böcker: “Utbrändhet – vetenskapen bakom och vägen tillbaka”, samt “När hjärnan sviker – om livet med demens”. Den sistnämnda skriver hon delvis utifrån sin egen roll som anhörig till någon med demens.I det här avsnittet delar Hedvig med sig om hur utmattningssyndrom tar sig uttryck, vilka det är som drabbas av utmattning, och vilka som inte gör det. Vi talar om skillnaden mellan utmattning och depression, huruvida anhörigskap hänger samman med utmattning på något vis, och om det finns någon länk mellan utmattningssyndrom och demens. Vi talar även om varför utmattningssyndrom är den ultimata konsekvensen av ett obehandlat medberoende/överanpassning, och självklart hur man återhämtar sig efter en utmattning.Avsnittet spelades in precis innan informationen om att diagnosen Utmattningssyndrom kommer att försvinna i Sverige år 2028. Dela gärna med dig av vad du tycker om detta beslut och rösta på avsnittets Spotifysida.Vill du veta mer om medberoende?⁠⁠www.medberoendepodden.se⁠⁠@medberoendepoddenVill du ha hjälp med ditt medberoende?Ida erbjuder hjälp genom kurser och samtal. Läs mer på hemidan eller kontakta ida via mail:www.medberoendepodden.se/tahjalp⁠⁠[email protected]⁠⁠Mer om föreläsningar:www.medberoendepodden.se/forelasningAvsnittet produceras av ⁠⁠Swartling Studios⁠⁠.Uppskattar du Medberoednepodden och vill att podden ska leva vidare – stötta arbetet genom ⁠⁠Patreon⁠⁠!
    --------  
    1:05:41
  • Familjesjukdomen – med Mathilde & Emil Häggbom
    AVSNITT 98 Mathilde och Emil Häggbom är mamma och son som båda lyckats tillfriskna från sina respektive problem. Emil från sitt beroende och Mathilde från sitt medberoende – men vägen dit var allt annat än enkel. Hur är det att se sin son ätas upp av droger? Hur känns det när man tvingas stänga dörren för sin egen son, som man älskar mer än allt annat? Hur är det att utveckla ett beroende och förlora valfriheten till beroendepersonligheten? Hur kommer det sig att man inte slutar ens när nära och kära går bort i sjukdomen, och man verkligen inte vill använda droger? Hur ser vändningen ut? Hur går det till att tillfriskna parallellt och tillsammans i en familj? Idag är Emil drogfri sedan många år tillbaka och har även arbetat med sitt eget medberoende. Mathilde lever i tillfrisknande från medberoende och tillsammans föreläser de om sin gemensamma resa. Det här är deras berättelse. Vill du veta mer om medberoende? ⁠www.medberoendepodden.se⁠ @medberoendepodden Vill du ha hjälp med ditt medberoende? Ida erbjuder hjälp genom kurser och samtal. Läs mer på hemidan eller kontakta ida via mail: ⁠[email protected]⁠ Avsnittet produceras av ⁠Swartling Studios⁠. Uppskattar du Medberoednepodden och vill att podden ska leva vidare – stötta arbetet genom ⁠Patreon⁠!
    --------  
    1:49:32
  • Det autonoma nervsystemet - med Lina Skantze
    AVSNITT 97   Lina Skantze är psykoterapeut och författare, och har skrivit den första svenska boken om Polyvagalteorin: ”Polyvagalteori i psykoterapi”. Polyvagalteorin handlar om hur vårt autonoma nervsystem fungerar och präglar oss. Förståelsen för hur nervsystemet påverkar oss ger ett viktigt perspektiv som kan göra det lättare att arbeta med läkning, både i och utanför terapirummet. Vad är Polyvagalteorin? Vad är det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet? Vad är neuroception? Vad fyller det autonoma nervsystemet för funktion för oss och på vilket sätt kan det sätta käppar i hjulet för oss när vi vill leva och må bra? I det här avsnittet reder vi ut hur det autonoma nervsystemet påverkar oss och på vilket sätt det kan vara hjälpsamt för oss att både förstå och arbeta med nervsystemet i vår läkningsprocess. www.linaskantze.se @medberoendepodden ⁠www.medberoendepodden.se⁠ Ida Högström erbjuder kurser och individuella samtal för att behandla medberoende, samt finns tillgänglig för föreläsningar och utbildningar på temat medberoende och överanpassning. Mer info på hemsidan eller kontakt via mail: ⁠[email protected]⁠ För att kunna fortsätta driva Medberoendepodden är jag tacksam för ditt stöd. Du kan som privatperson stötta Medberoendepodden genom ett valfritt swishbidrag eller via Patreon. Vill du, ditt företag eller organistation sponsra eller samarbeta med Medberoendepodden är du välkommen att kontakta mig via mail.
    --------  
    1:12:55
  • Perfektionsfällan - med Thomas Curran (UK)
    AVSNITT 96 Thomas Curran är forskare i socialpsykologi vid London School of Economics. Han har skrivit boken ”The perfection trap” som nyligen har kommit ut på svenska via Mondial förlag med titeln ”Perfektionsfällan”. I det här avsnittet svarar Thomas Curran på frågor som vad som utmärker en perfektionist, på vilket sätt perfektionism leder till psykisk ohälsa, om perfektionism är ärftligt, om det verkligen blir bättre när vi försöker utföra saker perfekt och hur vi kan arbeta med våra perfektionistiska drag så att vi mår bättre. Obs! Intervjun är på engelska.   @medberoendepodden www.medberoendepodden.se Ida Högström erbjuder kurser och individuella samtal för att behandla medberoende, mer info på hemsida eller kontakt via mail: [email protected]   För att kunna fortsätta driva Medberoendepodden är jag tacksam för ditt stöd. Du kan som privatperson stötta Medberoendepodden genom ett valfritt swishbidrag eller via Patreon. Vill du, ditt företag eller organistation sponsra Medberoendepodden är du välkommen att kontakta mig via mail.
    --------  
    54:33
  • Om traumaläkning – med Jeanette Nord
    AVSNITT 95 Jeanette Nord driver Traumaskolan med syfte att utbilda samhället i ett mer traumainformerat perspektiv. För Jeanette själv har insikten om vad ett trauma, allra helst ett komplext trauma, gör med en varit helt avgörande för hennes egen läkning. Genom att ta stöd hos traumaproffsen världen över översätter hon och för ut information som kan vara matnyttig för individer som lider av trauma och vill läka från sina trauman.   I det här avsnittet delar Jeanette Nord med sig av en hel del av denna kunskap och vi pratar om skillnaden mellan PTSD och komplex PTSD, vad ett traumainformerat perspektiv innebär och hur det ibland kan gå i klinch med det diagnosmanualsystem som vården i dag förlitar sig på. Jeanette delar med sig av sin egen personliga traumaresa och om hennes erfarenheter av medberoende. Vi tar även upp vad som kan orsaka trauma, om olika vägar ur trauma, om IFS-metoden, om toleransfönster, skam, inre försvar, det autentiska jaget, nervsystemet och du får tips på var du kan lära dig mer om traumaläkning. Vill du lära dig ännu mer om trauma eller se inläggen som vi har berört i avsnittet, hittar du dem på @Traumaskolan i sociala medier. Ps. Idagsläget gör jag allt arbete med Medberoendepodden ideellt. Vill du stötta arbetet med Medberoendepodden kan du göra det genom valfritt SWISH-bidrag till nummer: 076-138 90 47 Företag som vill sponsra Medberoendepodden och samtidigt synas i ett bra sammanhang är välkomna att kontakta mig på mail. ---  Vill du veta mer om medberoende och var du kan vända dig för att få hjälp kan du gå in på www.medbereoendepodden.se, och följa @Medberoendepodden i sociala medier. Vill du arbeta med ditt eget medberoende kan du ansöka till min digitala grundkurs för medberoende som är förlagd på Zoom där vi ses förtroligt. Den ger dig allt du behöver för att kunna ta steget in i tillfrisknande från medberoende. Mer info finns under ”Kurser” på hemsidan. Jag tar även emot klienter för enskilda samtal och behandling. Vid intresse går det bra att kontakta mig via mail: [email protected] Arbetar du på kommun, region eller någon verksamhet som möter medberoende eller anhöriga kan du boka mig som föreläsare/utbildare. Läs mer på www.medberoendepodden.se/forelasning
    --------  
    1:11:27

Fler podcasts i Hälsa och motion

Om MEDBEROENDEPODDEN

I den här podden berör vi medberoende och medberoendeläkning på olika sätt. I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en forskare, psykolog, författare, föreläsare, offentlig person eller privatperson. Vi berör medberoende, anhörigskap, beroenden, psykisk ohälsa, trauma, narcissism, skam, skuld, dysfunktionella relationer, och familjer – och framförallt olika vägar att läka från detta. Ida Högström är själv tillfrisknad medberoende och arbetar med att hjälpa individer att läka medberoende genom sina kurser och individuella samtal. Hon arbetar folkbildande genom sociala medier & föreläsningar.
Podcast-webbplats

Lyssna på MEDBEROENDEPODDEN, Klimaktet och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.21.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 7/14/2025 - 8:03:10 PM