Stresshormonet kortisol och träning i klimakteriet
På internet sprids den olyckliga idén att kvinnor strängt taget ska undvika högintensiv träning i klimakteriet. Det säger man beror på hormonet kortisol, som äter upp dina muskler, men är kortisol ett hormon som är rakt igenom negativt? Vilka konsekvente har det för din hälsa om du har för mycket eller för lite av det när det kommer till metabolism, träning och sömn? Det plus mycket mer diskuteras i senaste avsnittet av podden.
--------
30:45
Spring rätt för att undvika skador
Löpsäsong är igång! Och med det kommer en uppsjö inte så härliga överbelastningsskador. Vad är viktigt att tänka på för att springa rätt och undvika skador? Fysiologen, fysioterapeuten och osteopaten diskuterar allt från teknik till load management och fysträning, generell styrketräning vs specifik fysträning.
--------
23:03
Svank, bäcken som är framåttippat och ont i ryggen - Då är det ett problem, då är det inte det och vad du kan göra åt det
Svankiga ryggar är ett centralt ämne för många spännande diskussioner, inte minst när det kommer till muskelhälsa och värk i ryggen. Är din svank ett problem? Orsakar det ryggont? Korrektiv träning, böjda ryggar i den omåttliga populära övningen back squat med skivstång på ryggen - plus mycket mer. Denna gång med hela trion samlad: Andreas Lennartsson som är osteopat och idrottsvetare, sjukgymnast och osteopat David Josefsson och idrottsfysiologen Mathias Zachau.
--------
32:11
Skolios och träning – vad det är och hur du kan anpassa dig
Krökt rygg i sidled – hur påverkar det din träning? I det här avsnittet pratar vi om skolios, träning och vad som egentligen händer med hälsan, smärtan och skaderisken när du rör dig, lyfter och lever med en kropp som inte följer mallen. Måste tekniken vara perfekt? Är det farligt att träna asymmetriskt? Och hur kan du anpassa träningen på ett sätt som stärker, inte skrämmer? Allt detta i senaste avsnittet av Träning och smärta.
--------
35:26
Enkla lösningar på kronisk smärta, finns det?
Feedback från en lyssnare trillade in. Avsändaren menar att värdarna ofta får det att låta för enkelt med smärta, men är smärta verkligen alltid enkelt? I det här avsnittet diskuterar sjukgymnasten David Josefsson och osteopaten Andreas Härdner Lennartsson kronisk smärta, vad det är och om det faktiskt finns enkla lösningar på långvariga smärtbesvär. Och såklart som i vanlig ordning - vad du kan göra åt det.
Vad är det som egentligen gör att vi får ont i kroppen och varför är det så krångligt att förstå hur man ska träna när man har det? Vi är tre kliniker (fysiolog, fysioterapeut och osteopat) som arbetar inom fältet för muskuloskeletal hälsa och rehabilitering. Häng med på en resa genom vetenskapen, diskussionerna och missförstånden. Målet med podden är att sprida kunskap och forskning. Dessutom slår vi hål på vanliga myter och missförstånd. Värdarna är Andreas Härdner Lennartsson, David Josefsson och Mathias Zachau från Ortopedmedicinska Institutet.