Den amerikanska börsen går mot sin sämsta april sedan den stora depressionen 1930.Men står något större på spel? ”Sälj USA!” är ropet som går genom marknaderna. Dollar! Obligationer! Och aktier.Och inte hjälper det att Trump har hotat med att sparka Fed-chefen Jerome Powell. Bara för att ta tillbaka allt tre dagar senare.I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Claes Måhlén om Donald Trumps stora svängningar. I förra veckan sa han att han ville sparka Fed-chefen Jerome Powell. Nu hävdar han, trots att allt finns filmat, att han aldrig sagt så.Dessutom verkar han backa på tullarna mot Kina. Från skyhöga tullar har det nu börjats prata om inga tullar alls. Var i Trumps bok ”The art of the deal” går det att läsa om att lägga sig platt?
--------
34:32
42. Vi lever i en whiplashskadad världsekonomi
13 timmar efter att Donald Trumps nya tullar hade implementerats backade han.Den whiplashskadade världsekonomin lunkar vidare i väntan på nästa kast. Men vad fick den amerikanska presidenten att ändra sig?Det var inte aktiemarknaden. Men kan det ha varit obligationsmarknaden?I veckans avsnitt av Världsekonomin fortsätter Katrine Kielos och Claes Måhlén att prata om tullkaoset och världsekonomin som just nu kastas fram och tillbaka beroende på hur stark eller svag Donald Trump känner sig varje dag.Kina har satt hårt mot hårt och infört höjda tullar på allt från USA. Problemet är bara att Kina köper väldigt lite från USA. USA däremot är storkonsumenter av saker från Kina.
--------
43:42
41. Obehaglig trippel och Kinas finansiella kärnvapen
Just nu säljer marknaden det som brukar kallas för “världens säkraste tillgång”, det vill säga amerikanska statsobligationer, som om det brann.Trump-kraschen verkar vara här. Eller är det bara en brandövning?I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Claes Måhlén om det fortsatta kaoset med tullarna. Donald Trump har lagt 104 procents tullar på Kina. Nu har bjässen i öst svarat med att börja sälja av lite av de amerikanska statsobligationerna som landet äger. Det som såg illa ut tidigare kan snabbt eskalera till något ännu värre om ingen bestämmer sig att vara den vuxna i rummet.
--------
43:37
40. Dags för världens största skattehöjning
Donald Trump verkar planera för den största skattehöjningen i världshistorien. För det är ju vad tullar är. Skatter på import.Men vem är det som ska betala för kalaset? Och vad blir konsekvenserna?I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Claes Måhlén om Liberation day. Det är vad Donald Trump har valt att kalla dagen då han med största sannolikhet kommer införa sina efterlängtade tullar. Hur de kommer se ut och vem som kommer att påverkas är högst oklart. Hur som helst kommer det vara den största skattehöjningen i världshistorien. Det är ju alltid något.
--------
34:06
39. Ordet ingen vill höra just nu
Inflationen verkar vara tillbaka. Men den är nog bara ”tillfällig” enligt den amerikanska centralbanken. Och det har de sagt förr. Och då hade de fel.Rentav mer fel än de haft på många decennier.I veckans avsnitt av Världsekonomin pratar Katrine Kielos och Claes Måhlén om det kanske mest infekterade ordet en centralbank kan använda idag, nämligen “transitory” eller “tillfällig” på svenska. Samma ord användes i samband med pandemin 2020-2021 – vilket visade sig vara fel. Så varför använder man ordet idag och riskerar vi samma ekonomiska kollaps den här gången?
Om Världsekonomin med Katrine Kielos och Claes Måhlén
Världsekonomin har aldrig varit viktigare - eller hur? Katrine Kielos och Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén hjälper dig förstå varför saker och ting är som de är när det kommer till de stora ekonomiska frågorna. Världsekonomin med Katrine och Claes är en podd från EFN Ekonomikanalen. Nytt avsnitt varje vecka!
EFN Podcasts (via Podcaster och applikationer för podcasts) | Ansvarig utgivare: Leo Lagercrantz | EFN Ekonomikanalen AB