Hur funkar får, hur jobbar man med och inte emot med deras instinkter och naturliga beteende? Vilka prylar behöver en fårbonde?
Titti Strömne samtalar med sin studiekompis Sanna Soleskog som är agronom, rådgivare och jobbar som ansvarig för idisslarna på ett läkemedelsföretag. Hur man kan lära sig att läsa kor och får är ett ämne som Sanna har jobbat mycket med.
På Ravlunda skjutfält betar familjen Pyks får sedan 1970-talet. De har en av landets största besättningar och har så kallad ranchdrift, där tackorna är ute året runt, förutom några dagar efter lamningen. Riktigt många får och mycket stora ytor, hur får man det att fungera?
Utöver dessa spännade intervjuer pratar Anna och Einar om fårhanteringens grunder, vilka prylar man behöver till olika typer av besättningar och om bagghållning.
Välkommen till Fårpodden!
--------
1:31:37
--------
1:31:37
#38 Fårpodden om avvänjning
Avvänjning kan tyckas vara ett ”smalt” ämne, men det är en viktig händelse i tackornas och lammens liv. En tacka som håller ett bra hull under hela digivningen och som hinner bygga upp sitt hull under sintiden påverkar hela nästa års resultat. I detta avsnitt fokuserar vi på rutinerna före, under och efter avvänjningen.
- Andreas Bolmgrens tackor lammar oftare än det vanliga, som är en gång om året. Det ställer inte minst krav på en planerad avvänjning, så att tackorna hinner återhämta sig för betäckning. Andreas berättar för Titti allt om gårdens avvänjningsstrategier.
- Björn Jonsson är en mycket erfaren lammproducent som nu har pensionerat sig, så nu vill vi ta del av hans stora kunskap. Björn har haft en mer traditionell lammproduktion, där tackorna lammar på våren och lammen betar under hela sommaren. Einar ringde upp Björn för att parat avvänjning.
- Ännu mer om avvänjning med Titti och Einar.
Välkommen till Fårpodden!
--------
57:59
--------
57:59
#37 Fårpodden om varför man ska starta med får när man är ung
Det finns plats för fler får i Sverige och det finns plats för fler fårbönder. Många inom lantbruket är till åren komna och fårbönderna utgör inget undantag. Samtidigt kan en verksamhet med får och lamm vara en av de mer realistiska för unga som vill starta upp eller ta över ett lantbruksföretag. Vi har pratat med tre unga fårbönder som satsar på får.
- Hanna McKernan driver tillsammans med sin syster Marianne släktgården Vena Säby lantbruk i Dalsland. Gården är i botten en växtodlingsgård, men man har idag en mycket diversifierad verksamhet med växtodling, fröodling, biskötsel, får och agroforestry. Både Hanna och Marianne jobbar heltid på gården, och det är bland annat utifrån önskemålet att kunna göra det, som de har format sin verksamhet
- Andreas Ekegren Hällgren driver tillsammans med sin fru Maria Ekhällagård i Yttertavle, i Västerbotten. När de tog över gården från Marias föräldrar gjorde de ett omtag när det gäller fåren och gårdens huvudfokus är nu i lammproduktion, både skinn och kött. Planen är att på sikt bygga ett större fårstall och skala upp fårflocken. Andreas jobbar också med skog och han ser dagligen marker som står och väntar på får, när han reser runt i norra Sverige.
- Harry Johansson är 18 år och går på gymnasiet men är redan proffesionell fårklippare, erfaren fårbonde och sedan många år avelsansvarig hemma på Hälje gård utanför Umeå. Hälje Gård har utöver lammproduktionen en väletablerad besöksverksamhet som hela familjen är involverad i. Harry berättar om sina framtidsplaner, hur gårdens besöksverksamhet drivs och hur det funkade att resa runt som fårklippare med buss, vilket han gjorde innan han tagit körkört.
Välkommen till Fårpodden!
--------
1:04:08
--------
1:04:08
#35 Fårpodden om betäckning och fertilitet
Tacka + Bagge = Lamm, och visst brukar de kunna sköta det där ganska bra själva. Men betäckningen är samtidigt årets viktigaste insats, i alla fall om planen är att det ska bli lamm, och det finns mycket man kan behöva veta för att få tackorna dräktiga när man vill och lamningen enligt plan. Här kommer allt fårbonden kan behöva veta om betäckning och fertilitet!
- Malin Bernhard, veterinär på Gård & Djurhälsan, och Titti Strömne diskuterar hur man förbereder och undersöker tackor och baggar, betäckning vid udda tidpunkter, brunstsynkronisering, vad som är speciellt när ungtackor ska betäckas, hur man avlar för god fertilitet och mycket mer.
- Vi ringer också upp tre fårbönder med olika raser och lamningstidpunkter, för att kolla hur de gör för att lyckas med betäckningen. Eric Adseke i Skåne, Kicki Landström i Västerbotten och Christoffer Lindahl som är fårmjölkbonde i Västernorrland delar generöst med sig av sina erfarenheter.
Välkommen till Fårpodden!
--------
1:22:38
--------
1:22:38
#36 Fårpodden live från Elmia
På Elmias poddscen mötte Einar vår landsbygdsminister Peter Kullgren och SF:s ordförande Gudrun Haglund-Eriksson. De diskuterade vad politiken kan och behöver göra för att vi ska få fler betesdjur och kunna producera mer lamm i Sverige.
Välkommen till Fårpodden!
Svenska Fåravelsförbundet erbjuder dig stöd, kunskap och inspiration i ditt fårägande. Tillsammans skapar vi samarbeten och förbättrar villkoren för ett attraktivt liv med får!
Fårpodden är vår poddradio om FÅR.
Ansvarig utgivare är Anna Kristoffersson.