11. En stressfri förskola stärker barns psykiska hälsa
Hur påverkar stress barns hjärnor och utveckling? Och hur kan förskolan bli en plats där psykisk hälsa främjas varje dag? I det här avsnittet av Förskolesnacket samtalar Malin Ring med författaren, föreläsaren och stresspedagogen Maria-Pia Gottberg om hur vi kan skapa en mer stressfri och hälsofrämjande förskola – för både barn och pedagoger. Maria-Pia delar med sig av forskning, praktiska verktyg och konkreta vardagsinsatser som gör skillnad. Samtalet rör sig från känsloreglering och emotionell närvaro till hur vi kan stötta barn i riskzonen och samverka med vårdnadshavare. Dessutom lyfter Maria-Pia sina bästa tips på hur pedagoger kan skapa trygghet, återhämtning och glädje i en ofta stressig vardag.
--------
33:59
10. Vikten av samsyn i förskolan
Vad gör vi när vi inte är överens? Vad händer när pedagoger i ett arbetslag tolkar förskolans uppdrag på olika sätt? Hur kan reflektion och kollegiala samtal göra skillnad i vardagen? Och vilka är de största fallgroparna att se upp för? I det här avsnittet av Förskolesnacket djupdyker vi i betydelsen av samsyn i förskolan! Malin Ring möter Erika Gudmundsson Olsson, biträdande rektor i Haninge kommun, och samtalar om hur en gemensam förståelse för läroplanen kan stärka både pedagogernas samarbete och barnens lärande. Erika delar konkreta erfarenheter och strategier för att bygga samsyn i arbetslaget – även när åsikterna går isär.
--------
30:46
9. Digitala verktyg i förskolan – ja eller nej?
Hur kan digitala verktyg användas för att stödja barns lärande och utveckling? Hur påverkar politiska beslut om skärmfri förskola pedagogernas arbete och barnens utbildning? I det här avsnittet av Förskolesnacket samtalar Malin Ring med forskaren och utbildningsföreståndaren Susanne Kjällander om digitalisering i förskolan – ett ämne som väcker både nyfikenhet och debatt. Susanne delar insikter om för- och nackdelar med digitala lärverktyg och ger konkreta råd om hur förskolan kan skapa en balanserad och genomtänkt digital lärmiljö. Dessutom diskuteras AI:s roll i undervisningen och vilka etiska och praktiska överväganden som behövs vid användning av nya teknologier.
--------
25:40
8. Kompetensutveckling i förskolan: Vad, hur och varför?
I det här avsnittet av Förskolesnacket medverkar John Steinberg, fil.dr i pedagogik, författare och expert på pedagogisk utveckling. John har skrivit närmare 60 böcker om lärande och ledarskap, och hans senaste bok Pinpointing – Kompetensutveckling som gör skillnad handlar om hur vi kan skapa verklig förändring genom fortbildning. Samtalet kretsar kring kompetensutveckling i förskolan – vad det innebär, varför det är så viktigt och hur vi kan göra den mer konkret och användbar i vardagen. John delar med sig av insikter om vanliga fallgropar, hur vi kan skapa en kultur av lärande och hur vi hanterar motstånd mot utveckling. Han avslutar med sina tre bästa tips för att lyckas med kompetensutveckling och för att skapa förändring som verkligen gör skillnad.
--------
27:27
7. Leda utan att vara chef
Att leda ett arbetslag utan att ha en formell chefsroll kan vara både en möjlighet och en utmaning. I det här avsnittet av Förskolesnacket möter Malin Ring författaren och fortbildaren Lena Edlund för att prata om pedagogiskt ledarskap i förskolan. Hur kan förskollärare ta en aktiv ledarroll i sitt arbetslag? Vilka strategier kan hjälpa till att skapa samsyn, stärka arbetslagets dynamik och förebygga konflikter? Lena ger råd kring tydlig kommunikation, relationsskapande och hur man bygger en arbetskultur där alla känner sig delaktiga. Lena avslutar med att ge sina tre bästa tips för att stärka sitt ledarskap och skapa en inspirerande arbetsmiljö. Missa inte detta fullspäckade avsnitt fyllt med konkreta verktyg och insikter för dig som vill utveckla ditt ledarskap!
Förskolesnacket – podden för dig som arbetar inom förskolan! Med spännande gäster, aktuella ämnen och insiktsfulla diskussioner bjuder Förskolesnacket på allt du behöver för att hålla dig uppdaterad om det senaste inom förskolevärlden.