Job crafting – att forma sitt jobb i en tid av förändring
Arbetslivet förändras i snabb takt. Digitalisering, AI och nya arbetssätt omformar våra roller – men i centrum står fortfarande människan. För det är vi som skapar värdet, inte tekniken. Så hur kan vi som medarbetare ta kontroll, anpassa oss och forma en arbetsvardag som känns meningsfull? I det här avsnittet fördjupar vi oss i begreppet job crafting – de förändringar medarbetare själva gör i sitt arbete för att skapa mer mening och engagemang, och som samtidigt kan öka både välbefinnande och effektivitet. Gäst i detta avsnitt är Ellen Jaldestad, forskaren bakom en avhandling som visar att job crafting inte bara stärker arbetsglädjen, utan också minskar personalomsättning, bygger socialt kapital i arbetsgrupper och till och med påverkar när vi väljer att gå i pension. Vi pratar om vad som skiljer job crafting från traditionell arbetsutveckling, varför det är särskilt relevant i dagens arbetsliv – och hur organisationer konkret kan komma igång. Ett avsnitt för dig som vill förstå – och vara med och forma – framtidens arbetsliv.
--------
44:43
90. Vad är du värd? Om löneförväntningar, kön och självbild
Lika kompetenta – men olika löner: Vad beror det på? Så här års är löneförhandlingar, lönerevisioner och lönesamtal i fokus hos många organisationer. Samtidigt pågår en aktuell debatt om att kvinnor "jobbar gratis efter kl. 16:12" – en symbolisk markering av de kvarstående löneskillnaderna mellan könen. I detta poddavsnitt möter Johan och Zorica Richard Wahlund, professor i företagsekonomi och chef för Centrum för medie- och ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm. Richard delar med sig av sin forskning om studenters löneförväntningar, med särskilt fokus på skillnader mellan kvinnor och män. Samtalet kretsar kring hur självbild påverkar löneförhandlingar, varför kvinnor ofta tenderar att värdera sin kompetens lägre än män, och hur detta i sin tur påverkar löneutfallet. En ny pågående studie bekräftar dessa mönster. Avslutningsvis delar Richard med sig av konkreta råd till både kvinnor och arbetsgivare.
--------
47:43
89. Etik i förändringens tid – hur navigerar vi?
Världen förändras i snabb takt. På senare tid har vi sett hur grundläggande demokratiska värden utmanas, hur demokratiska processer monteras ner och hur självklara principer som inkludering, jämställdhet och hållbarhet ifrågasätts. Samtidigt driver den tekniska utvecklingen fram nya möjligheter – men också svåra etiska dilemman, både i samhället och på våra arbetsplatser. I detta avsnitt möter vi Erica Falkenström, forskare i organisationsetik, för att utforska vad etik egentligen innebär och varför den inte ska förväxlas med sunt förnuft. Vi diskuterar etikens historiska rötter och dess roll i dagens arbetsliv. Vilka verktyg finns för att systematiskt arbeta med etik i organisationer? Vad innebär det att vara en etiskt kompetent ledare? Och hur kan vi identifiera och förebygga riskfyllda etiska situationer innan de blir problem? Erica delar också sina tankar om begreppet ”rationella emotioner” och hur de kan hjälpa ledare att fatta bättre beslut i moraliskt laddade situationer. Dessutom lyfter vi de vanligaste etiska dilemman som organisationer står inför idag – och varför HR:s roll i dessa frågor kommer att bli allt viktigare i framtidens arbetsliv.
--------
51:19
88. Dags för åldersmedvetet ledarskap
I det här avsnittet pratar vi om steget från ett traditionellt arbetsliv till ett "jobbonärsliv" – där fler fortsätter jobba längre, men på nya och mer flexibla sätt. Samtidigt som pensionsåldern höjs behöver arbetsgivare och organisationer fundera på hur de kan skapa förutsättningar för att både behålla och ta tillvara äldre medarbetares kompetens. Vår gäst Robin Jonsson, universitetslektor vid Karlstads universitet och involverad i forskning om faktorer som påverkar arbetslivsdeltagande före och efter pension, delar med sig av aktuella insikter och forskning. Vi pratar bland annat om vad åldersmedvetet ledarskap är och varför det behövs, samt vilka organisatoriska åtgärder som är viktiga för att möjliggöra ett längre arbetsliv. Robin berättar också om forskningsprojektet "Arbete och Pensionering" som genomförts i Göteborgs stad. Vi diskuterar resultat kring pensionspreferenser – vilka vill och kan jobba vidare efter 65 år och vad betyder det för arbetsgivare? Dessutom fördjupar vi oss i begreppet kapabilitet och varför individuell och organisatorisk kapabilitet är centralt för att lyckas med åldersmedvetet ledarskap. Ett samtal för alla som jobbar med ledarskap, HR och organisationsutveckling och som vill förstå hur vi skapar ett hållbart arbetsliv när fler förväntas jobba längre.
--------
47:36
87. Människor, teknik och HR:s roll i digitaliseringen
I det här avsnittet tar vi avstamp i hur HR-funktioner fortsatt behöver utvecklas i en alltmer digital värld och vilken roll HR behöver spela. Per Thilander beskriver HR som en libero som behöver röra sig över hela organisationen för att verkligen förstå verksamhetens kärna men också driva på förändring och utveckling. Per beskriver också hur HR behöver sätta sig i chefers cockpit för att verkligen förstå vilka utmaningar chefer har och hur HR kan bidra till att skapa rätt organisatoriska förutsättningar. En stor utmaning för HR är att fortsatt vara relevanta i en föränderlig tid och det humana perspektivet kommer vara än viktigare i en teknologisk framtid, där behovet av ständig kompetensutveckling är stor. Nyfikenheten behöver därför vara den största drivkraften och den egna transformationen för HR in i framtiden kräver en annan syn på sig själv. En spännande resa som aldrig tar slut.
Vi lever och navigerar oss fram i en värld där människor, organisationer och samhälle behöver ställa om och utvecklas i en allt snabbare takt.
Som HR och ledare ska vi agera fort, men inte huvudlöst.
Vi tror på att koppla ihop forskning och praktik för att skapa evidensbaserad utveckling.
Därför har Sveriges HR förenings skapat podden ’Fråga forskaren – en podd om ledarskap och organisationsutveckling med forskning i fokus.