Björn Sjödén Connect your dots och hitta ditt varför
Vi pratar ofta om kunskap som om det vore synonymt med lärande – men det är det inte.
Han är kognitionsvetare, universitetslektor och bildningsresenär med fler akademiska avstickare än de flesta – och han brinner för att förstå vad lärande egentligen är. Inte som ett resultat eller ett betyg, utan som en process. Något som sker, fördjupas och utvecklas hela livet. Möt Björn Sjödén – universitetslektor i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, med en bakgrund som spänner från astrofysik till filmvetenskap, psykologi och språkinlärning. Och mitt i allt detta: en brinnande fascination för själva lärandet. Vad händer när vi släpper taget om provresultaten och i stället fokuserar på de frågor vi ställer, valen vi gör, och hur vi navigerar kunskap i en komplex samtid?
I avsnitt 219 pratar om skillnaden mellan att kunna något och att lära sig något. Om vad skolan kan inspireras av från dataspelsvärlden. Och om varför det kanske är dags att tala mer om lärandemål än kunskapsmål – särskilt nu, när AI och digitala verktyg snabbt förändrar vad kunskap är och hur den tillgängliggörs. Veckans gäst Björn Sjödén som är forskare, kognitionsvetare och lektor vid högskolan i Halmstad, ger oss både vardagsnära exempel och forskningsbaserade tankesprång – och påminner oss om varför det livslånga lärandet är ett nyfiket, oavslutat och meningsfullt projekt. Programledare är som alltid Katarina Pietrzak på RISE.
--------
47:40
Johanna Göransson (Ungdomsbarometern) Från brain rot till generation analog
Hon är själv utanför det åldersspann hennes egen organisation definierar som ungdom, men hon studerar den dagligen. Hon är analytikern som därför vet mer än de flesta om vad unga drömmer om, längtar efter – och ifrågasätter. Möt Johanna Göransson från Ungdomsbarometern och hör oss prata om hur den generation som vuxit upp med skärmar och sociala medier nu söker något annat: andlighet, analoga upplevelser och gemenskap. Det handlar om slowtech, retrotech och hur trådhörlurar, stökigare stil och 2010-talsgrunge blir uttryck för ett nyvaket behov av verklighet. Om nya förebilder i kultur och estetik. Men också om hur ungas sätt att lära förändras i en värld där allt flödar – och om varför det ibland krävs både positiv friktion och avkoppling för verklig kunskap att gro.
Och kan du ännu inte allt om brainrot, skibbade toaletter eller om TikToks paradoxala roll – så är det här och nu du lär dig det, när vi i avsnitt 218 landar i frågan: hur kan vi hjälpa unga (och oss själva) att hitta vägen från brus till verkligt lärande? Veckans gäst är Johanna Göransson, analytiker på Ungdomsbarometern, programledare som alltid Katarina Pietrzak på RISE.
--------
37:34
Julia Romanowska Att lära, leda och ta ansvar med hjärtat
Hon är forskaren som tog med sig ledare in i en helt annan verklighet – inte för att lära ut, utan för att väcka något djupare. Möt Julia Romanowska, musiker som i sitt livslånga lärande även utbildade sig inom IT och ledarskap - och efteråt vävde samman allt till ledarskapsprogram som rör vid något många managementkurser går förbi: det mänskliga, det existentiella, det som gör verklig skillnad. Genom att använda konst, musik och djupa samtal som verktyg, har hon visat att förändring inte sker i teorin – utan i mötet med sig själv och andra. Resultatet? Ett modigare, mer etiskt och hållbart ledarskap. Som i Julias forskning vid Karolinska Institutet syns tydligt i såväl markörer i blodet som i både medarbetarmätningar och självskattningar. Stressen minskade hos både chefer och deras medarbetare, cheferna uppfattades ha bättre beslutsförmåga, vara modigare, mer toleranta och att de skyllde mindre på omständigheter. Och de uppgav själva - att de hade förändrats på djupet.
I avsnitt 217 pratar vi om Schibbolet-effekten och om vad som händer när du kliver ur powerpointen och din organisations värderingar i alla dokumenten - och in i livet. Om moralisk resiliens, system som skaver, och varför vi behöver mer hjärta, ansvar och mänsklig kompass i både forskning och arbetsliv.
--------
50:12
Johan Eriksson the comeback. Hållbart välmående genom lärande
Han är tillbaka – och självklart både lär han och lever som han lär - fortfarande.
Johan Eriksson var en av våra allra första gäster när podden Livslångt lanserades 2021. Idag, fyra år senare, är han tillbaka i ett nytt samtal fyllt av insikter, energi och med ett passionerat brandtal för hur vårt samhälle skulle kunna skapa förutsättningar för mer hållbart välmående, genom ökat fokus på lärande. Om lärande som livsstrategi, som samhällsmodell och som personlig hävstång för det liv du på riktigt vill leva. Johan är rådgivare, författare och Insights Leader på Google – men kanske allra mest är han lärande-ambassadör på livstid. Han brinner för att bygga strukturer som gör lärande till en naturlig del av vardagen, både i jobbet och hemma. I veckans samtal tar vi avstamp i allt som har hänt – eller inte hänt – sen sist. Det har ännu inte blivit nån minister i livslångt lärande som Johan efterfrågade då, så vad krävs nu för att lärande ska bli ett medvetet val för fler? Och hur kan vi designa våra liv, organisationer och samhällen för hållbart välmående? Lyssna på ett samtal som spänner från fotbollsträning och broccoliodling till AI, folkbildning och till en påminnelse om varför vi nog ändå borde ha ett 1177 för lärande och en mer medveten design av ett lärande liv. Programledare är nu som då 2021, Katarina Pietrzak på RISE.
--------
40:37
Katarina Tingström PDV – när lärande räddar liv
Hur förbereder man sig för det otänkbara? Och vad kan lärande betyda – när det verkligen gäller?
Hon är legitimerad psykoterapeut, präst och författare. I över 30 år har hon arbetat med att möta och stötta människor i kris, sorg och trauma. När skolskjutningen på Campus Risbergska i Örebro inträffade i februari 2025 – en händelse som förändrade en hel stad – visade det sig att just lärande och mental förberedelse faktiskt kunde rädda liv. Möt Katarina Tingström och hör om hur man förbereder sig för det man helst vill tro aldrig ska hända. Om hur man utbildar – inte för att skapa rädsla, utan för att skapa trygghet. Och om vad det betyder att vara den som står kvar i mellanrummet när världen faller sönder för någon annan. Katarina Tingström tror på långsiktighet, på kraften i samtalet och på vikten av att träna – både kropp och tanke – för att kunna agera när det behövs. Hon arbetar idag med PDV-utbildningar (pågående dödligt våld) över hela Sverige, och hennes insatser i Örebro före och efter dådet visar hur viktigt det är att vi tar lärande på allvar – också i krisberedskap.
Avsnitt 215 är ett samtal om det svåra, det mänskliga – och om att kunna leva vidare, trots allt. Veckans gäst är Katarina Tingström, legitimerad terapeut, präst och författare. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. Du hör också sekvenser från Sveriges Radio P3 i avsnittet, med en av Risbergskas rektorer, Svana Birgisdottir.