Powered by RND
PoddsändningarVetenskapGlobal hälsa-podden

Global hälsa-podden

Svenska läkaresällskapet
Global hälsa-podden
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 46
  • Avsnitt 45: Hans Axelsson om att arbeta på Panzisjukhuset i Kongo
    Hans Axelsson, pensionerad allmänkirurg, tidigare verksam vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå berättar om hans erfarenheter vid Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo, där han arbetade i flera kortare perioder mellan år 2012-2019. Panzisjukhuset grundades av Dr Denis Mukwege, mottagare av Nobels fredspris 2018 och är mest känt för sitt arbete med sexuellt utsatta kvinnor, speciellt offer för sexuellt våld i konflikter och krig, men bedriver även internmedicinsk vård, allmänkirurgi, psykiatri och pediatrisk vård.
    --------  
    22:27
  • Avsnitt 44: Kostens påverkan på klimat och hälsa med Anna Stubbendorff
    Varje dag tar vi beslut om vilken mat vi ska äta, mer eller mindre medvetna om hur dessa påverkar vår egen och planetens hälsa. Idag fördjupar vi oss i kopplingen mellan mat och miljö och får lära oss mer om hur man kan göra smarta val i sin egen vardag samt hur man kan arbeta med dessa frågor i kliniken. Med oss har vi Anna Stubbendorff, legitimerad dietist och doktorand inom nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet.
    --------  
    34:41
  • Avsnitt 43: Delér Shakely - Ny Ordförande för SLS Global Hälsa Kommitté
    Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa har fått en ny ordförande, Delér Shakely, som nu gästar oss i podden! Delér är gastroenterolog samt internmedicinare och arbetar som läkare i Göteborg, där han också är ansvarig för undervisningen i global hälsa på läkarprogrammet. Vi får en inblick i Delérs arbete inom fältet, från vård för papperslösa genom Röda Korset till forskning om HIV, malaria och attityder kring abort i Kurdistan. - Vilka är Delérs huvudfrågor inom global hälsa just nu och hur går tankarna kring den nya rollen som ordförande i SLS kommitté för global hälsa? Vi diskuterar engagemang i en föränderlig värld och vilken roll läkare bör ha i samhällsdebatten. Fokus ligger på utbildning, påverkansarbete och jämlikhetsfrågor inom global hälsa. Avsnittet spelades in i oktober 2024, vilket gör att händelser som påverkat den globala hälsan efter det inte nämns i avsnittet.
    --------  
    28:14
  • Avsnitt 42: Forskning, påverkan och engagemang - Anna-Theresia Ekman om global hälsa
    I detta avsnitt möter vi Anna-Theresia Ekman, läkare, doktorand och tidigare Ordförande för Svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa (2021–2024). I podden får vi veta mer om hur Anna-Theresia tillsammans med Global Hälsa-kommittén har arbetat aktivt för att stimulera tvärvetenskaplig forskning och utbildning inom global hälsa och hållbar utveckling under sin tid som ordförande. Vi pratar också om hur man kan engagera sig inom global hälsa på olika sätt; forskning, undervisning, klinik och påverkansarbete, samt hur global hälsa-fältet och omvärlden har förändrats mycket de senaste åren. Vi får även höra lite om Anna-Theresias forskning med fokus på att öka förståelsen för barn med utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar i låginkomstländer, särskilt i länder söder om Sahara. - Länk till artikel om underläkares uppfattning om global hälsa, som omnämns i avsnittet: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11535663/ - Länk till Svenska Läkaresällskapets Global Hälsa Guide, som också omnämns i avsnittet: https://www.sls.se/globalassets/sls/kuf/global-halsa-guide-2023.pdf - Mer om Anna-Theresia Ekmans forskning: https://ki.se/personer/anna-theresia-ekman
    --------  
    30:37
  • Avsnitt 41: Brendan R. Joseph - Sveriges ungdomsrepresentant till FN
    I detta avsnitt gästas vi av Brendan Rajakumar Joseph, ordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund, vice ordförande för Unga Forskare och Sveriges ungdomsrepresentant till UNESCO-rådet. Brendan är läkarstudent vid Karolinska Institutet och har sedan tonåren på olika sätt varit engagerad i civilsamhället. I avsnittet pratar Brendan om vikten av barn och ungas engagemang, om att hitta mod och kraft att fortsätta driva frågor för jämställdhet och värdet av att samarbeta för ett bredare perspektiv. Vi får ta del av inspirerande exempel från Brendans erfarenheter, där den gemensamma nämnaren är ungas förmåga att förändra. Vi som intervjuar är Victoria Carxon, ST-läkare, och Rieke Meijering, läkarstudent vid Lunds universitet och global hälsa-sekreterare i Kandidat- och Underläkarföreningen.
    --------  
    29:50

Fler podcasts i Vetenskap

Om Global hälsa-podden

Svenska Läkaresällskapets kommittée för global hälsa och Svenska Läkaresällskapets Kandidat- och Underläkarförening producerar tillsammans Global Hälsa-podden - en podcast om global hälsa och hållbar utveckling. Vi lyfter olika frågor inom global hälsa tillsammans med experter på området. Diskussionerna handlar bland annat om de globala målen och hur arbetet organiseras internationellt, men också om vad var och en kan göra för att bidra till jämlik hälsa och hållbar utveckling. Målet med podcasten är att engagera, inspirera och bidra med kunskap kring global hälsa. Vill du veta mer om podcasten eller har tips på framtida ämne som vi bör ta upp, hör gärna av dig på [email protected]
Podcast-webbplats

Lyssna på Global hälsa-podden, Det Mörka Psyket och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.16.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 5/2/2025 - 12:13:38 PM