67. Memernas makt: Hur internetmemer påverkar kommunikation och kultur
Om internetmemers roll som både sociala och kulturella fenomen, och deras användning i kommunikation och krig. Memer sprids snabbt och använder humor eller sarkasm för att påverka, underhålla och ibland sprida både propaganda och felaktiga budskap. Forskare som Sofia Olsson och Per-Erik Nilsson diskuterar specifikt hur memer använts i Rysslands krig mot Ukraina, och hur humor kan vara ett effektivt verktyg för att snabbt förmedla budskap.
--------
37:14
66. Från cyber till laserdetektion - forskning som skyddar dricksvattensystemet
Ett avsnitt om flera forskningsprojekt som bedrivs för att säkra vår tillgång till rent vatten. Det är allt ifrån cybersäkerhet inom dricksvattensystemet, arbetet inom Nationellt Beredskapslaboratorium för vatten (NBV), ett projekt som syftar till att förhindra sabotage och spridning av farliga ämnen, samt hur spektroskopiska metoder kan användas för att identifiera biologiska ämnen i vattnet. Medverkar gör FOI-forskarna Emelie Salomonsson, David Sundell, Per Jonsson, Jörgen Gladh och David Lindahl, samt Maria Hellmér, från Livsmedelsverket.
--------
29:34
65. Spel som verktyg för att simulera mänskligt beslutsfattande i övningar
Spel erbjuder en unik möjlighet att inkludera mänskligt beslutsfattande och beteende i övningar och gör det möjligt att öva scenarier som skulle vara för komplicerade att göra i verkligheten. Intresset för förmågeutvecklande spel inom totalförsvaret ökar.
I avsnittet hör du forskaren Stephen Downes-Martin om hur spel kan stärka totalförsvaret och utveckla förmågan på nya sätt. FOI:s Johan Elg berättar mer om vår verksamhet och spelutveckling inom FOI.
--------
32:44
64. Valfusk och manipulation: En djupdykning i valpåverkan och dess effekter
Supervalåret 2024 är snart över men hur det har gått kommer analyseras lång tid framåt. Miljarder människor i ett 60-tal länder har röstat och i flera av valen har det pratats om valmanipulation, fusk och påverkanskampanjer. I senaste avsnittet av Rapporterat pratar vi med forskarna Pontus Winther och Ola Svennonius om vad valpåverkan är, vilka som ligger bakom och vilka möjligheter en stat har att arbeta mot valpåverkan.
--------
36:39
63. Kärnvapen: Vilka är riskerna, hur hanteras frågorna i olika länder och vilken roll spelar forskningen framöver?
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, Kinas upprustning, Sveriges Natointräde och samhällets teknikutveckling är några av faktorerna som påverkar kärnvapenfrågorna.
Vilka är riskerna, hur hanteras frågorna i olika länder och vilken roll spelar forskningen framöver?
I avsnittet berättar FOI-forskarna Martin Goliath och Karl Sörenson om kärnvapenfrågan både ur ett säkerhetspolitiskt och tekniskt perspektiv.
Rapporterat är en podcast från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. I varje avsnitt samtalar vi med myndighetens forskare om den forskning som bedrivs.