Powered by RND

Museimagasinet

Kalmar läns museum
Museimagasinet
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 88
  • Vad hade du på dig?
    Utställningen Vad hade du på dig? belyser kvinnors erfarenheter av sexuella övergrepp och sexuellt våld. Den invigdes på länsmuseet den 15 oktober 2024 för att uppmärksamma sjuårsdagen av #metoouppropet som spreds över världen 2018. I utställningen tar besökaren del av kvinnors berättelser från då och nu som hänger intill de klädesplagg offren bar, eller hade kunnat bära, vid övergreppen. Poängen är att visa att det inte är kvinnors val av kläder som ligger bakom övergreppen utan att det är förövarna som väljer att begå dem. Initiativtagare till utställningen är Alexandra Durne, grundare till jämställdhetsföreningen Queens of Kalmar. Hon bidrar med två egna berättelser i utställningen. Även Sussie Fogelström delar sin berättelse och har dessutom tagit fram två berättelser från 1600-talet till utställningen. I det här avsnittet av Museimagasinet möter du dem i ett samtal med länsmuseets Andreas Juhl. Vad hade du på dig? visas på länsmuseet till och med 9 februari 2025. Läs mer om utställningen här: https://kalmarlansmuseum.se/utstallningar/vad-hade-du-pa-dig/ Det finns en föreläsningsserie med koppling till utställningen. Det programmet hittar du här: https://kalmarlansmuseum.se/evenemang/sexualbrott-fran-anmalan-till-rattegang/ Vill du dela din egen berättelse om sexuella övergrepp? Då kan du mejla Queens of Kalmar på [email protected]. Om du behöver prata med någon kan du alltid kontakta Kvinnojouren och Ungdomsjouren i Kalmar. Du når dem på telefon 0480-191 55, och via deras hemsida kvinnojouren-kalmar.se** kan du också chatta anonymt. Denna information finns också skriftligt i anslutning till denna podcast.  Kom ihåg: Varje berättelse är viktig, och tillsammans kan vi göra skillnad. Hoppas vi ses på utställningen Vad hade du på dig? här på Kalmar läns museum. #VadHadeDuPåDig #Museimagasinet #Metoo #QueensOfKalmar #KalmarLänsMuseum
    --------  
    49:21
  • Elefanten
    I detta avsnitt av Museimagasinet utforskas den historien om Gustav Vasas krigsfartyg Elefanten, som byggdes 1554 och spelade en viktig roll under det nordiska sjuårskriget. Elefanten, liksom det samtida skeppet Mars, var centrala delar av den svenska flottan, men efter att ha gått på grund utanför Köpingsviken 1564, misslyckades bärgningsförsöken och skeppet sjönk. Podden tar också upp Carl Ekmans banbrytande marinarkeologiska arbete på 1930-talet, där stora delar av Elefantens vrak, särskilt aktern och fören, grävdes fram och dokumenterades. Trots att vraket till stor del var täckt av sten från 1500-talets misslyckade bärgningsförsök, lyckades Ekman och hans team bärga och katalogisera ett stort antal skeppstimmer och andra föremål. Vidare diskuteras den senaste forskningen på Elefanten, som är en del av ett större projekt inriktat på det marina 1500-talet och Vasakungarnas skepp. Sedan 2021 har nya undersökningar genomförts på vrakplatsen med hjälp av modern teknik, som fotogrammetri och 3D-modellering. Under 2023 och 2024 har fältarbetet fokuserat på att rensa och dokumentera tidigare undersökta områden, samt skapa nya, detaljerade modeller av vraket. Detta pågående arbete är ett samarbete mellan flera universitet och forskningsinstitutioner, inklusive Västerviks Museum och Södertörns högskola. Programledaren Adam Norman, Antikvarie vid Kalmar läns museum, leder samtalet med de ansvariga forskarna: professor i marinarkeologi Johan Rönnby, MARIS Södertörns Högskola och arkeolog/doktorand Veronica Palm, Västerviks Museum/Södertörns Högskola.
    --------  
    40:28
  • Historiska personer
    Varmt välkomna till en speciell podcast från Kalmar läns museum! Podden speglar ett antal viktiga historiska personer och spelats in i samarbete med Byteatern och klass 6CD Lindsdalsskolan i Kalmar. I podden möter ni Alexander Flemming, Alfred Nobel, Amalia Eriksson, Anders Celsius, Carl Von Linné, Christoffer Columbus, Eva Ekeblad, Gramham Bell, James Cook, Leonardo da Vinci, Marie Curie och Mary Kingsley. Vi vill särskilt tacka alla elever för underbara bidrag till Museimagasinets lyssnare. Om KLAB: Sedan 2015 pågår ett samarbete mellan Kalmar kommun, Kalmar läns museum, ateljén på Kalmar konstmuseum och Byteatern Kalmar Länsteater som heter KLaB och som arbetar med arbeta med estetiska lärprocesser i skolan. Sedan 2020 är det en permanent kultursatsning finansierad av utbildningsnämnden i Kalmar kommun och Södermöre kommundelsnämnd. Satsningen ska ge fler möjligheter att integrera kulturella och konstnärliga uttrycksformer och sammanhang i skolan. Genom olika aktiviteter får barnen på ett roligt och annorlunda sätt upptäcka och lära sig historia. Kalmar kommun ger projektstöd till Kalmar läns museum och Byteatern Kalmar Länsteater motsvarande en halvtids pedagogtjänst. Stödet möjliggör att länsmuseet kostnadsfritt kan erbjuda olika pedagogiska aktiviteter för Kalmar kommuns grundskoleelever. I flera år har Kalmar läns museum till exempel utbildat miniguider. Under flera lektioner får eleverna lära sig om regalskeppet Kronan. Sedan får de visa sin kunskap när de ensamma får genomföra en guidning i utställningen inför nära och kära på museet. Produktion: Byteatern, Emilia Christiansson och Kalmar läns museum, Andreas Juhl. Projektledare: Helen Andersson, Kalmar läns museum Läs mer om KLAB:  https://kalmarlansmuseum.se/projekt-och-samarbeten/samarbeten/klab/ Mycket nöje!  
    --------  
    44:19
  • Riksamiralen Lorentz Creutz
    Friherren och den tillförordnade riksamiralen för den svenska flottan Lorentz Creutz, har gått till historien som en sjökrigare med bristande kompetens, då han gick under med sitt flaggskepp Kronan. Men Creutz tid som flottans chef var mycket kort i förhållande till hans övriga livsgärning. Hans meriter som kunglig befallningshavande, godsägare, riksråd och chef för den svenska gruvindustrin vittnar om en handlingskraftig man med många spännande strängar på sin lyra. Hans liv fick dock ett abrupt och dramatiskt slut, när hans öde beseglades i farvattnen öster om Öland den 1 juni 1676. Ett samtal med marinarkeologen och projektledaren för Kronan Lars Einarsson. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.  Vill du lyssna på fler poddar om Kronan? Här hittar du alla: https://kalmarlansmuseum.se/podcast/kategori/regalskeppet-kronan/ Mycket nöje!
    --------  
    53:46
  • Kanonnytt
    Regalskeppet Kronan var vid sin tid ett av världens tyngst bestyckade fartyg. Hittills har inte mindre än 48 bronskanoner bärgats från Kronan sedan upptäckten 1980. Det är det största fyndet av bronskanoner i världen från ett vrak. Under de senaste fyra åren har de allra tyngsta kanonerna kunnat bärgas, tack vare värdefull assistans från Försvarsmakten och med ubåtsbärgningsfartyget Belos som dyk- och arbetsplattform. Ny information om vraket av Kronan och alla dess föremål dyker ständigt upp, i takt med att vraket grävs ut. I flera fall motsäger fynden från botten de uppgifter om som återfinns i de skriftliga arkiven. Frågan är varför. Fyndlägena där kanonerna påträffas i och utanför vraket är i många fall förbryllande. Tunga kanoner återfinns i områden där betydligt lättare pjäser borde ligga. Dessa upptäckter ger värdefull information om bl a omständigheterna kring skeppets förlisning och nedbrytning när det slutligen hamnade på den plats där vraket ligger idag. I podcasten får vi höra marinarkeologen och projektledaren för Kronan, Lars Einarsson, tillsammans med programledaren Andreas Juhl.
    --------  
    40:49

Fler podcasts i Utbildning

Om Museimagasinet

Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt och stort och smått med koppling till den lokala historien - från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk. Mycket nöje! Ansvarig utgivare: Örjan Molander, Museichef Stötta vår podcast Museimagasinet!  Gillar du vår podcast?  Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga.  Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊  Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på! 
Podcast-webbplats

Lyssna på Museimagasinet, Learn Swedish with Katrin och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.19.0 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 7/1/2025 - 7:58:44 AM