Medverkande: Kata Nylén, leg. psykolog och specialist inom arbets- och organisationspsykologi, Caisa Skoglund, utvecklingslärare FoU Norrköpings kommun och Therese Björnstam, leg. psykolog Centrala barn- och elevhälsan (intervjuare)
Mycket i skolan är under pågående utveckling och förändring varje läsår och många processer sker samtidigt. Vilka förutsättningar behövs för lyckad implementering och hur får vi med alla på tåget, så att arbetet ger frukt. Kata Nylén och Caisa Skoglund arbetar båda med implementering i skolan och berättar om sina erfarenheter grundat i implementeringsforskning.
--------
45:24
Arbeta med kränkande behandling, diskriminering och trakasserier del 2 - Anmäla, utreda och åtgärda
Medverkande: Hanna Martinsson, barnrättsombud, Utbildningskontoret och Therese Björnstam, leg. psykolog Centrala barn- och elevhälsan (intervjuare)
Hur definieras kränkande behandling, diskriminering och trakasserier i lagens mening, när ska en kränkningsanmälan göras och varför är det viktigt att kränkningsanmälningar görs?
I det här avsnittet tar vi oss an och tittar närmre på det åtgärdande arbetet vid kränkande behandling, diskriminering och trakasserier i förskola och skola. Att få stopp på upprepade kränkningar kan vara komplext, svårt och ta tid. För att lyckas med det behöver vi utgå ifrån hela barnets situation i förskolan eller skolan och arbeta systematiskt med att kartlägga, analysera och arbeta med åtgärder på individ, grupp och organisatorisk nivå. I avsnittet pratar vi också om de samtal vi för med barn kring kränkningar, diskriminering och trakasserier och hur vi kan genomföra dessa samtal på ett konstruktivt och respektfullt sätt för att utreda och följa upp händelser.
Lyssna gärna på poddavsnittet om Silverdansens arbete med hedersrelaterat våld, kränkningar och saknade barn.
Lästips
Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda. Hur skolan kan arbeta mot diskriminering och kränkande behandling (2022) Skolverket
Vilse i skolan - Hur vi kan hjälpa barn med beteendeproblem att hitta rätt (2016) Ross W Greene
Hitta rätt : en lösningsfokuserad samarbetsmetod för skolan (2017) Ross W Greene
--------
34:36
Öppna förskolan - en trygg start tillsammans och goda relationer
Medverkande: Sandra Karlsson, förskollärare Öppna förskolan och Eva Kregert Hellgren, förskollärare Öppna förskolan och Therese Björnstam, leg. psykolog (intervjuare)
Sandra och Eva arbetar som förskollärare på Öppna förskolan i Norrköpings kommun, ett arbete som innefattar de allra yngsta barnen och deras föräldrar. De berättar i avsnittet om Öppna förskolans verksamhet som en del av utbildningskedjan och Utbildningskontorets ben i Familjecentralen. I sitt uppdrag är Öppna förskolan bl.a. en del i en främjande och tillgänglig mötesplats för familjer för att stärka familjers sociala nätverk och ta tillvara familjernas egna resurser och verkar för att stärka föräldraskap och öka tilltro till sin egen förmåga. De nämner vilka hörnstenar de har i det arbetet och hur ett möte med olika föräldrar och barn kan se ut, vanliga teman i samtal och vilka resultat de får se av sitt arbete.
--------
27:01
Arbeta med kränkande behandling, diskriminering och trakasserier del 1 - Det främjande och förebyggande arbetet
Medverkande: Hanna Martinsson, barnrättsombud Utbildningskontoret och Therese Björnstam, leg. psykolog Centrala barn- och elevhälsan (intervjuare)
I det här avsnittet reder vi ut vad som är skillnaden mellan det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet vid kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Varför det är viktigt att synliggöra och prata mer om det främjande arbetet i förskola och skola, dvs de saker vi gör på daglig basis utan att något har hänt för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att varje barn och elev ska lära och utvecklas. Vi pratar också om vad forskningen säger i arbetet med kränkande behandling, diskriminering och trakasserier och vad vi kan göra för att förebygga och förhindra konflikter och kränkande behandling.
Hanna arbetar som Barnrättsombud på Utbildningskontoret, Norrköpings kommun.
Barnrättsombudet har i uppdrag att bevaka barnperspektiv och barnrättsperspektivet inom Utbildningskontorets verksamheter utifrån ett 0 – 20 års perspektiv i kommunen.
I sitt uppdrag som Barnrättsombud fungerar Hanna som ett konsultativt stöd till rektorer, personal, enheter och huvudmän i olika frågor som rör barns rättigheter i syfte att säkerhetsställa barnrättsperspektivet. Vårdnadshavare och barn kan vända sig till Hanna i frågor som rör kränkande behandling, diskriminering och trakasserier.
Hanna fortbildar inom området barnrätt och barnkonvention, det främjande arbetet i förskola och skola, det främjande, förebyggande och åtgärdande arbetet vid kränkande behandling, diskriminering och trakasserier samt hur förskolor och skolor kan arbeta med barns delaktighet och inflytande.
Lästips:
Skapa trygghet för lärande ( 2022 ) Skolverket.
Skapa trygghet för lärande – om skolans arbete mot mobbning, trakasserier och kränkande behandling - Skolverket
--------
37:02
Motiverande samtal - MI
Medverkande: Liria Ortiz, leg. psykolog och författare och Therese Björnstam, leg. psykolog Centrala barn- och elevhälsan (intervjuare)
Med anledning av att den fjärde utgåvan av Motiverande samtal – Att hjälpa människor till förändring och utveckling har kommit och att Liria Ortiz och Anna Sjölund arbetar med en ny utgåva av Motiverande samtal vid NPF spelar vi in ett samtal om MI med leg. psykolog och författare Liria Ortiz. Hon berättar om grunderna och förhållningsättet i MI, när MI kan vara en hjälp i skolan, både för individer och grupper, och vilka förändringar som har gjorts i de nya utgåvorna. Hon lyfter också fram hur MI kan anpassas till personer med NPF.
Lästips
Miller & Rollnick
Motiverande samtal – Att hjälpa människor till förändring och utveckling
Ortiz & Sjölund
Motiverande samtal vid autism och ADHD (första utgåvan)