I detta avsnitt får du lyssna till två tungviktare inom vård och omsorg, nämligen Ida Ingerö som är näringspolitisk chef och Rikard Johansson Kvalitets- och etikrådgivare, båda från Vårdföretagarna. Vad är det viktigaste politiken bör åstadkomma för att hindra kriminalitet inom vård och omsorg? Vikten av organisationskultur och varför vi måste ha antikorruptionsagenter diskuteras. Antikorruptionsskolan som är en E-learning som kan användas avgiftsfritt för alla i branschen. Hur kan detta verktyg skapa värde och motverka korruption?
--------
41:26
Affärsjuristens antikorruptionsresa
Två av Sveriges toppadvokater nämligen Eva-Maj Mühlenbock och Biörn Riese samtalar om hur korruptionsfrågan utvecklats och ändrats under åren. Från en "avdragsgill fråga" till en juridisk och affärskritisk fråga. De reflekterar över IMM:s antikorruptionskod den så kallade näringslivskoden. Vilka verktyg och metoder är mest effektivast i deras mening i ett antikorruptionsarbete? Lyssna och inspireras.
--------
44:34
Visselblåsning, system, mod och integritet
Vad innebär visselblåsning och vad är ett visselblåsarsystem? Hur ska en visselblåsare tänka?Vad säger lagen? Hur stor roll spelar organisationskulturer och tystnadskulturer? Vad är mod i dessa sammanhang? Lyssna på detta starka avsnitt med Viveka Strangert som är styrelseproffs och expert inom compliancefrågor och Jenny Welander Wadström som är advokat och partner på advokatfirman Roschier.
--------
45:21
Näringslivet versus kriminell ekonomi
Ellen Hausel Heldahl på Svenskt Näringsliv och Fredrik Erfelt på Stockholms Handelskammare ger lyssnaren ett lärorikt samtal om näringslivets insatser inom det brottsförebyggande arbetet. Trygghets och säkerhetsfrågan har blivit en av näringslivets mest prioriterade frågor. Var fjärde företag uppger att de utsatts för konkurrens från företag som ägnar sig åt brottslig verksamhet. Vilka förändringar föreslås inom offentlig upphandling och varför? Hur påverkas den gröna omställningen?
--------
52:13
Ämbetsmannaidealet
Fredrik Wersäll ordförande på Institutet Mot Mutor och en av Sveriges främsta jurister berättar om sin syn på korruption som demokratiproblem. Ett sunt demokratiskt samhälle, präglat av välstånd och välfärd, låter sig inte förenas med omfattande korruption. Den sociala tilliten raseras, vilket är förödande för samhällsmoralen, här spelar ämbetsmannaidealet en stor roll. Men vad kännetecknar ett gott ämbetsmannaideal?