Powered by RND
PoddsändningarKonstLilla Surdegspodden

Lilla Surdegspodden

Mattias och Tess
Lilla Surdegspodden
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 33
  • Trendspaning om naturliga mjöler och croissant brödet
    Skicka ett meddelande till ossLägga till saker i mjöletDiastatic malt power /bakmaltBakmalt är ett extrakt av mältat och mäskat korn. Korn torkas, blötläggs tills groningsprocessen (mältningen) börjar. Malt bildas vid denna process, denna malt behandlas därefter på olika sätt beroende på användningsområde (bröd, öl etc.). Malt understöder jäsningsprocessen, bidrar till fin porbildning och till saftigt bröd. Även vete och råg kan mältas till mältat vete resp. rågmalt. NyponskalsmjölCroissant brödetÄg dina problem så skapar du trygga kunderTrygga kunder blir trogna kunderDela på tre blev katastrofLilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    26:58
  • Vad är fuktigt, mörkt, tungt och har hela kärnor i sig?
    Skicka ett meddelande till ossSkorpans vara eller icke vara. Så gör du om du vill ha mjuk skorpa på ditt surdegsbrödStröbrödsprojektetDå blir det mycket levain eller? Vad är fuktigt, mörkt, tungt och har hela kärnor i sig? Kan Tess baka finska rågkusar? Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    22:32
  • Provsmak, provbak och äppelsmak
    Skicka ett meddelande till ossVi har fått fanmail:Min fråga är hur mycket själva surdegen (alltså mikrolivet i den) skiljer sig mellan olika bagare. Kan man ha en surdegsgrund som har de liksom fruktiga smakerna i sig? Hur får man sin surdeg att få mer komplex och godare smak? Eller är det mer bakningsprocessen som gör det? Kul om ni kan prata lite om detta 😊Byta öppettider i sommarÄgg har vi på menynProvbak med morotProvsmakningLilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    26:58
  • Jäskorgens betydelse för surdegsbröd
    Skicka ett meddelande till ossJag är glad att dela med mig av vad Tess och Mattias diskuterade i det här avsnittet av Lilla Surdegspodden! Vi dyker ner i hur de skiftande årstiderna och inomhusklimatet avsevärt påverkar din surdegsbakning1.... Från sommarens fuktighet till vinterns torra luft lärde jag mig hur viktigt det är att justera degen för att få konsekventa resultat. Det är fascinerande hur miljön påverkar degens fuktnivåer under jäsningen.Vi berörde också ett något oroande ämne: mögel i din surdegsstarter2. Upptäck vad det kan indikera om din hemmiljö och varför det är viktigt att undersöka omgående2. På en ljusare not, för de som är intresserade av att hoppa över de inledande stegen i att skapa en surdegsstarter, erbjuder Tess nu torkad surdegsstarter i Lilla Surdegsbageriets butik, komplett med instruktioner för återfuktning. Det är ett utmärkt sätt att få en bra start, men kom ihåg att startern kommer att anpassa sig till sitt nya hem.Mattias tog upp jäskorgar, vilket utlöste en intressant konversation om deras betydelse. Vi undersöker hur jäskorgens form och textur påverkar det slutliga brödet. Oavsett om du använder en traditionell flätad korg eller överväger en formpressad pappersmassa gäskorg, spelar det roll att välja rätt storlek och material. Mattias delade till och med med sig av en kreativ och kostnadseffektiv metod för att göra dina egna gipsavtryck av jäskorgar.Vi avslutade med att be lyssnarna att dela bilder av sina jäskorgar i Lilla Surdegsbageriets Facebook-grupp eller på sociala medier och tagga bageriet för att dela sina bakningsuppsättningar.Lyssna nu för att lära dig mer om att anpassa din surdegsbakning efter årstiderna, hantera mögel, enkelt komma igång med torkad surdeg och bemästra konsten att använda jäskorgar!Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    17:42
  • Tre tips till nybörjaren som vill baka surdegsbröd
    Skicka ett meddelande till ossI det här avsnittet av Lilla Surdegspodden dyker vi, Tess och Mattias ner i surdegsbakningens värld, delar med oss av tips för nybörjare och diskuterar brödets nyanser. Vi börjar med att utforska skillnaden mellan platta bröd och andra typer av bröd, som frallor (bullar) och limpor (bröd), och ifrågasätter om brödets form spelar någon roll. Vi frågar våra lyssnare om deras åsikter om den bästa brödformen.Vidare ger vi några råd till nybörjare inom surdegsbakning. Vi betonar att det är viktigt att börja med ett recept som är specifikt för surdeg, snarare än att försöka anpassa ett konventionellt recept. Jag förklarar att det är bäst att använda ett recept med få ingredienser och en lägre hydreringsnivå för att undvika en platt, formlös deg. Vi rekommenderar att man börjar med ett enkelt recept som endast består av surdegsstart, salt, vatten och mjöl. Vi rekommenderar också att du använder ett starkt mjöl, som ett ekologiskt vetemjölspecial. Det är också viktigt att baka samma recept upprepade gånger tills du har ett tillfredsställande resultat, vilket gör det lättare att identifiera problem.Tess ger råd om vad man ska göra när saker går fel. Det är en bra idé att dela med sig av sina recept i online-communities eller surdegsgrupper på Facebook där du kan få feedback på din process, ingredienser och surdeg. Vi berör ämnet olika mjölsorter och hur vissa, som gamla kultursorter, kan vara svåra för nybörjare på grund av deras svagare gluten.Vi diskuterar också det faktum att specialutrustning inte är nödvändig när du precis har börjat, med undantag för en köksvåg. Även om du kan använda en skål eller ett durkslag istället för en jäskorg, är en degskrapa en bra idé. Slutligen diskuterar vi vårt experiment med brödsmulor, som har lagrats i en månad och nu är redo att analyseras. Vi ska undersöka dem för att se om de kan bli en ny produkt.Lyssna nu för att lära dig mer om surdegsbakning!Faktabox:• Frallor: Mindre bröd, ofta runda eller avlånga, även kallade bullar.• Limpor: Större, avlånga bröd som skivas, även kallade bröd.• Hydrering: Förhållandet mellan vatten och mjöl i en deg.• Vetemjölspecial: En typ av vetemjöl med högre proteinhalt, bra för bakning.• Jäskorg: En korg som används för att forma degen under den sista jäsningen.• Degskrapa: Ett verktyg som används för att skrapa deg från ytor och dela den.• Surdegsstart: En jäst blandning av mjöl och vatten som innehåller vildjäst och mjölksyrabakterier, som används som jäsningsmedel.Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Beställ ditt bröd idag! Upptäck smaken av traditionellt surdegsbröd. Besök vår hemsida och beställ ditt bröd idag: Länk till Lilla Surdegsbageriets hemsida: https://lillasurdegsbageriet.se Följ oss på sociala medier: Facebook: Länk till Lilla Surdegsbageriets Facebook grupp Instagram: Länk till Lilla Surdegsbageriets Instagram Tiktok: Länk till Lilla Surdegsbageriets Tiktok Vi hoppas att du gillar våra bröd lika mycket som vi gör! #lillasurdegsbageriet #surdegsbröd #orest #relationsmat #kulturspannmål #hantverk #tradition #lokalproducerat #surdeg
    --------  
    22:16

Fler podcasts i Konst

Om Lilla Surdegspodden

Lilla Surdegspodden: en podcast för alla som älskar bröd, värdesätter hantverk och vill lära sig mer om surdegens fascinerande värld.Lilla Surdegspodden är där vi (Tess och Mattias) pratar om surdegsbröd och allt därikring. Surdeg, starter, mjöl och bulk jäsning är ämnen som ligger oss varmt om hjärtat. Tess driver Lilla Surdegsbageriet och bakar och säljer äkta surdegsbröd. Mattias, han äter.Mer om oss hittar du på https://lillasurdegsbageriet.se och hrrps://lilltorp.nu.
Podcast-webbplats

Lyssna på Lilla Surdegspodden, Natti, Natti och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.16.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 5/2/2025 - 6:02:10 AM