PoddsändningarKonstEdward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

Under Produktion
Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)
Senaste avsnittet

141 avsnitt

  • Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

    140: Jul-smörgåsbord med Edward och Mats

    2025-12-17 | 51 min.

    Mitt i julstöket kopplar Mats Ryd och Edward Blom av med ett glas kylt Immelen från Kullabygden, det vill säga det vita vin som serverades till Nobelbankettens huvudrätt (piggvar). Nobelmenyn blir rena rama poesin när Mats läser upp de olika rätterna med alla sina ingredienser och tillbehör, och Edward berättar varför han inte fick provsmaka Nobelmenyn i SVT:s direktsändning när Sayan Isaksson var köksansvarig i Stadshuset anno 2015. Det visar sig att de båda gastronomerna har helt olika syn på såväl "kulturgröt" som på finsmakarmenyer med pytteportioner, men Edward avslöjar också att han inte alls är glupsk!Poddens strävan är att få alla att som en kulturgärning dricka mer av goda starkviner, och denna gång sker det säsongsenligt genom att föreslå portvinsglögg (eller varför inte brûlot).Edward slår ett slag för julbordets mångfald – det vill säga att poängen inte är att hänga upp julmaten på enstaka rätter, utan att duka upp med så många rätter som möjligt. Mats däremot slår ett slag för sillinläggningar, och får en helt ny bild av Edward när de listar sina respektive kalla fiskfavoriter. Dessutom diskuterar de på vilken av julbordets sju turer som "Janssons frestelse" hör hemma, och konstaterar att den numera klassiska och alltmer populära ansjovisgratängen (som fick sitt namn efter en film 1928) passar in på hela tre stycken av dem!Avslutningsvis önskar podden alla lyssnare en lugn och fridfull julhelg med mycket mys (kanske i sällskap med nästa poddavsnitt, som kommer på juldagen)!Frågor och annat skickar ni med fördel till vår redaktör: [email protected] ni tekniska frågor eller undrar om något som har med prenumerationen att göra skriver ni till: [email protected] finns på: https://underproduktion.se/edwardblomssmorgasbord, med vartannat avsnitt öppet (som detta) och vartannat bakom betalvägg.

  • Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

    138: Kokböcker, rödvinsglögg och julmustprovning

    2025-12-03 | 50 min.

    Det doftar glögg, kryddor, jul och rentav vinter när Mats Ryd och Edward Blom möts i poddstudions fåtöljer.Mats drömmer om engelska, handgjorda läderkängor, och har tydliga idéer om hur man medelst statliga interventioner skulle kunna få fart på såväl brittisk som svensk ekonomi – medan Edward är milt avvaktande eller möjligen svagt positiv till hans förslag om handelsutbyte och garverier.Vi får höra mer om groggen "Yngsjömordet", vad som menas med "Hundraklubben" som Mats är medlem i och hur många adventskalenderpaket Edward har slagit in.Dagens tema är kokböcker, och de båda gastronomerna har gott om förslag på objekt som är nödvändiga att ha i kokbokshyllan – såväl historiska husmanskostklassiker och läroböcker i haute cuisine à la Escoffier som nostalgiska verk från barndomens eskapader i köket och kokböcker för den som just flyttat hemifrån. Några av verken får nog räknas som något oväntade i sammanhanget!Avslutningsvis blindtestar Mats och Edward tre sorters julmust och talar om den klassiska, svenska juldryckens kulturhistoria.Supportfrågor om poddtjänsten och prenumeration: [email protected]ågor och respons: [email protected]

  • Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

    136: Smörgåsbordet är tillbaka – nu med wabisabi!

    2025-11-19 | 48 min.

    Efter ett drygt års paus drar Edward Blom och Mats Ryd nu igång sin smörgårdsbordspodd igen. Signaturmelodin, samtalsämnena och alkoholromantiken är intakta, så att alla lyssnare kan känna sig helt trygga – men ljudteknikern Anders Lundström är ny, och kanske har de tvenne poddpratarna några fler repor i lacken än tidigare. Eller "med lite mer wabisabi", som Mats uttrycker det.Under inmundigande av lite belgisk öl och en hel del champagne diskuterar de tu hösten som varit, exempelvis Edwards "55-årsfest, med en air av 50-årsfirande", vad han gjorde i Visby domkyrka nyligen och listeria-utbrottet på krogen Coco&Carmen i Stockholm.På uppdrag av en lyssnare listar de fem goda eller rentav mycket goda anledningar till att dricka alkohol, men de hinner inte riktigt komma fram till om hinkgroggen "Yngsjömordet" – apropå ännu en lyssnarfråga – skulle kunna vara en sjätte eller ej (troligen inte).Mats oroar sig för att Edward ska drabbas av "Barbara Streisand-effekten" och tillsammans lanserar de begreppet "åsten", vilket syftar på någon eller något som är "till åsyn i en rännsten" (exempelvis en kandidat för det av Bellman påhittade sällskapet Bacchi Orden).Välkomna att skicka lyssnarfrågor till: [email protected] !

  • Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

    135. Poddprat i midsommartid

    2024-6-19 | 49 min.

    Sommarsolstånd och midsommartid – vad passar bättre än att ha en podd att lyssna till, medan man totar ihop sin matjessilltårta och snoppar sina jordgubbar?!Mats fyllde nyligen ett halvt sekel – vilket skett med ett ”firande-utan-slut” i glada vänners lag, vilket i sin tur lett till en del repor i lacken vid programmets inspelning. Edward å sin sida har fått prova en rad inhemska, det vill säga svenska, viner – vilka visade sig vara av förvånande hög kvalitet. Tillsammans gläds de åt den stundande gårdsförsäljningen, trots regeringsförslagets alla knasigheter, och drömmer om att det ska finnas en cigarrförskola och varför inte förutom en harrypottersk Diagongränd kanske även en Diakongränd (dit stockholmare kan gå för att skämmas). (Förhoppningsvis förstår ni det där om ni lyssnar på podden?!)Glädjande nog fortsätter den spännande följetongen om svampketchup och champinjonsoja, vilket kanske leder till glada sommarexperiment i Hagdahls anda!Edward rekommenderar ”Kokbok för bakfulla” av Oskar Ekman, en bok där han själv medverkar som intervjuperson apropå sin ungdoms rus. Vidare berättar han om varför Tyskland minsann är ett grönsaksland, och inte bara på grund av sin rika sparriskultur. Dessutom tipsar han om andra tyska typiska rätter en Tysklandsresenär inte får missa, som: Blaue Forelle, Labskaus, Zwiebelkuche, Rote Grütze, Weincreme och mycket annat (kanske några drycker också!).Avslutningsvis blir det lite tal om den svenskaste av matkulturer, nämligen midsommarsillen, och så sjunger Edward en glunt (om bakrus)!Skicka gärna frågor och olika glada tillrop till: [email protected]

  • Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

    134. Om läskande drycker i försommarvärmen

    2024-5-17 | 49 min.

    Denna gång berättar Mats Ryd och Edward Blom om hur de ägnar sig åt trädgårdsbestyr, såsom att gulla med sina dahlior respektive magnolior. Edward skildrar hur hans familj likt ystra ungkalvar på grönbete nyligen begav sig till Prag och Berlin, och om den vackra tågresan från den ena metropolen till den andra längs med Moldau och Elbe.Mats i sin tur tar upp den moderna cocktailkulturens födelse i New Orleans, vilket osökt leder de tu gastronomerna in på ämnet hur man bäst kombinerar öl och mat. Den ljusa lagern förblir en rejäl vattendelare dememellan, men får om inte annat Mats att tala om ”den jordkällarkylda lyckan” (även om Edward mest tycker den smakar vatten).Engelsk och fransk cider avhandlas också, liksom kaffe i termos och huruvida det blir bättre eller ej av att bära på riktigt ingrodda smaker (som från en termos). Smakar ingrott kaffe mest finkel, eller är det en trivsam smak? Och vad kan man göra med gammal frityrolja? Edward berättar vidare vad som hänt eller snarare inte hänt med TV-serien ”Edward Bloms gästabud”, och så kommer de in på den heta politiska potatisen ”gårdsförsäljning”. Ja, av alkohol! Dessutom avslöjar Edward att han drömmer om en alternativ karriär som svartklubbsföreståndare (eller något sådant).Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är [email protected]

Fler podcasts i Konst

Om Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden)

Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: [email protected]. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål!
Podcast-webbplats

Lyssna på Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden), Yada Yada och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner

Edward Bloms smörgasbord (gratisfeeden): Poddsändningar i Familj

Sociala nätverk
v8.2.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 12/24/2025 - 9:25:55 AM