Powered by RND

Sieps Podcast

Sieps
Sieps Podcast
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 97
  • Handelskriget, EU:s digitala regleringar och det geopolitiska spelet
    Det kom starka reaktioner från USA när kommissionen häromveckan utfärdade böter mot två amerikanska techjättar. Hannes Berggren och Johannes Jarlebring gästar Sieps podcast för att reda ut vad bolagen gjort sig skyldiga till, hur kommissionens beslut har dragits in i handelskonflikten mellan USA och EU och vilka vägar framåt som står EU till buds.Kommissionen har funnit att de amerikanska techföretagen inte uppfyller sina skyldigheter enligt rättsakten om digitala marknader (DMA, Digital markets act), och beslutat att bolagen ska betala böter. Beslutet fick stark kritik från både företagen och den amerikanska administrationen.Sieps podcast gästas av Hannes Berggren, utredare på enheten för handel och säkerhet på Kommerskollegium, och Johannes Jarlebring, forskare i statsvetenskap på Sieps. De förklarar hur kommissionen kom fram till sitt beslut, varför det väcker ilska på andra sidan Atlanten och vad man kan förvänta sig av den fortsatta utvecklingen.Vidare resonerar de kring målkonflikter som EU:s digitala regleringar ger upphov till, och hur det påverkar Europas roll i världspolitiken.Gustaf Olsson är programledare.I avsnittet nämns Johannes Jarlebrings perspektiv som har titeln Trump vs. EU Tech Regulation: High Stakes, No Easy Way Out. Ladda ner det här.Hannes Berggren har också publicerat analyser som har bäring på poddavsnittets ämne. De finns på Kommerskollegiums sajt:The GDPR and international tradeEconomic Security and Digital Trade – Time for an EU–US Digital Agreement Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    50:33
  • Polen och Europa: presidentvalet, rättsstatens principer och ordförandeskapet
    Tre kandidater har tagit täten i det polska presidentvalet. Liberala regeringspartiet Medborgarplattformens kandidat Rafał Trzaskowski står mot Karol Nawrocki som representerar det konservativa Lag och rättvisa. En tredje kandidat är Sławomir Mentzen, som representerar partiet Konfederationen som står långt ute på högerkanten.Katarzyna Jezierska, Polenkännare och statsvetare vid Högskolan väst, gästar Sieps podcast för ett samtal om vad kandidaterna står för, hur opinionsläget ser ut och vilka frågor som är mest framträdande i valrörelsen.Avsnittet tar också upp läget för rättsstatens principer i Polen. Sedan den nuvarande regeringen tillträdde har konflikten mellan Polen och EU kring dessa principer lugnat ner sig, trots att många av problemen finns kvar och ter sig svårlösta. Frågan om rättsstatens principer hänger också nära ihop med presidentmakten.Avslutningsvis även några ord om det polska EU-ordförandeskapet som har Europas säkerhet i fokus.Programledare är Gustaf Olsson. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    46:22
  • Trasslig transatlantisk länk och förstärkt europeiskt försvar
    Donald Trump har drämt till med tullvapnet och runt om i världen diskuteras nu vilka svar man ska ge. Samtidigt är säkerhetsläget kraftigt försämrat och den transatlantiska länken skakar ordentligt. På europeisk sida sker en mängd aktiviteter för att stärka försvarsförmågan. Sieps Podcast gästas av Katarina Engberg, senior rådgivare vid Sieps, och Björn Fägersten, seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet och VD för analysföretaget Politea. Tillsammans med programledaren Göran von Sydow borrar de i frågor om hur det osäkra läget påverkar Europa och vad som kan förväntas av EU när det gäller att hantera tullarna, förstärka försvaret och stötta Ukraina. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    44:58
  • Trumps tullar och tariffer
    Världshandeln skakar i sina grundvalar efter flera utspel och beslut från Vita Huset. Men hur ser arenan ut där handelskonflikten äger rum? Joakim Zander och Harry Flam gästar Sieps Podcast för en bred diskussion om tullarnas roll i det globala handelssystemet.Efter en lång tid av minskande handelshinder och ökande global handel befinner sig världen nu i ett annat läge. Donald Trump har infört ett antal tullar och fler är att vänta. EU har å sin sida svarat med tullar på amerikanska varor.Utspelen från USA kommer nu i snabb takt och det är inte helt enkelt att se vilken strategi som ligger bakom handelspolitiken. Däremot finns det en del att säga om vilka konsekvenser tullar får, hur de vanligtvis fungerar i världshandeln och hur handelskonflikter kan lösas. Detta diskuteras i Sieps Podcast med hjälp av gästerna Joakim Zander, forskare i juridik på Sieps, och Harry Flam, senior rådgivare på Sieps.Gustaf Olsson är programledare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    44:42
  • EU:s utvidgning: tillväxten, investeringarna och jordbruket
    En utvidgning av EU kommer att få ekonomiska konsekvenser, både för gamla och nya unionsmedlemmar. Sieps Podcast tar upp vad som kan hända med den ekonomiska tillväxten, investeringarna och jordbrukspolitiken när EU växer.EU:s utvidgningsprocess går vidare i skuggan av det oroliga världsläget. Det polska ordförandeskapet prioriterar frågan och Ursula von der Leyen anser det tänkbart att Ukraina kommer att vara medlem år 2030 om nuvarande reformtakt upprätthålls.Utvidgningsfrågan präglas ofta av geostrategiskt tänkande, men kommer också att få ekonomiska konsekvenser. Det här avsnittet av gästas av Monika Hjeds Löfmark, forskare i nationalekonomi, och Jonas Eriksson, utredare i nationalekonomi, båda på Sieps. De presenterar tre nya Europapolitiska analyser som handlar om utvidgningens konsekvenser för tillväxt och konvergens, utländska direktinvesteringar samt EU:s jordbrukspolitik. Analyserna drar lärdom av EU:s tidigare utvidgningar under 2000-talet och presenterar lärdomar för kommande.Ekonomisk tillväxt tack vare medlemskapet i EU är inget som kommer av sig själv, utan det krävs genomgripande reformer av dagens medlemsländer. Vad är viktigast? De länder på är på väg in i EU kan bli attraktiva för utländska investerare, men flera faktorer har betydelse för var och hur investeringarna kan tänkas göras. EU:s jordbrukspolitik har beskrivits som ett svårt kapitel i kommande medlemskapsförhandlingar. Vilka vägar framåt finns?Gustaf Olsson är programledare.De Europapolitiska analyserna som presenteras i avsnittet är:Economic growth and real convergence in Central and Eastern Europe: lessons for the future enlargement of the EUAv Mariusz Próchniak, Ryszard RapackiThe Implications for FDI Location of Future EU EnlargementAv Colin WrenAdjusting the CAP for new EU Members: Lessons from Previous EnlargementsAv Alan MatthewsDe finns samlade på Sieps temasida för EU:s utvidgning. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
    --------  
    37:06

Fler podcasts i Utbildning

Om Sieps Podcast

Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Sieps Podcast, Livet på lätt svenska och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.17.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 5/9/2025 - 10:36:17 AM