Powered by RND
Lyssna på Riskzonen i appen
Lyssna på Riskzonen i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Riskzonen

Podcast Riskzonen
Podcast Riskzonen

Riskzonen

Emma Frans och Mattias Öberg
Lägg till
Epidemiolog Emma Frans och toxikolog Mattias Öberg ger ett vetenskapligt perspektiv på händelser som skakat världen och påverkat hur vi ser på risker. Riskzonen...
Mer
Epidemiolog Emma Frans och toxikolog Mattias Öberg ger ett vetenskapligt perspektiv på händelser som skakat världen och påverkat hur vi ser på risker. Riskzonen...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 39
 • När oro förstärker krisen
  När krisen och katastrofen kommer kan psykiska besvär följa i dess spår. Emma och Mattias pratar om trauma, oro och hur man genom medmänsklighet kan stabilisera och förbättra situationen. Dessutom har Emma intervjuat Filip Arnberg vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri och pratat om att vi människor faktiskt är mer rationella än vi ofta får kredd för.Inläsare: Peter ÖbergProducent och redaktör: Clara Wallin Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-09-17
  42:35
 • Kris i politiken
  Efter tsunamin i Sydostasien fick regeringen svidande kritik för sitt alltför passiva agerande och att ministrarna inte gjort tillräckligt för att hjälpa krisdrabbade svenska medborgare. Mattias och Emma pratar om hur kriser i samhället letar sig in i politiken och vilka lärdomar som dragits sen flodvågskatastrofen. Dessutom har Mattias intervjuat Maja Fjaestad som var statssekreterare på socialdepartementet under covidpandemin om hur politiker navigerar i kriser.Inläsare: Peter ÖbergProducent och redaktör: Clara Wallin Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-09-10
  41:00
 • När vatten sprider sjukdom
  I Sverige är vi stolta över vårt rena, friska vatten. Men vad händer när det är just detta vatten som är källa till sjukdom? Under vintern 2010/2011 drabbades Östersund av ett parasitutbrott och invånarna tvingades att koka sitt dricksvatten i flera månader. Och inte långt senare var det Skellefteås tur att drabbas av samma sak. Emma och Mattias pratar om vår viktigaste resurs och dessutom har Mattias intervjuat Mats Engdahl på Svenskt Vatten och pratat om hur man jobbar med att spåra smittoämnen i dricksvatten.Inläsare: Peter ÖbergProducent och redaktör: Clara Wallin Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-09-03
  36:38
 • Smittsamma sjukdomar
  När smittsamma sjukdomar sprider sig brukar också myter och konspirationsteorier följa i dess spår. Emma och Mattias pratar om smittsamma sjukdomar i allmänhet och den fruktade blödarfebern ebola i synnerhet. Dessutom har Mattias intervjuat sjuksköterska Anneli Eriksson som tillsammans med Läkare Utan Gränser har jobbat i flera länder under pågående ebolautbrott.Inläsare: Peter ÖbergProducent och redaktör: Clara Wallin Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-08-27
  35:04
 • Gifter som vapen
  Den före detta ryska spionen Skripal lever ett undanskymt liv i den lilla staden Salisbury i England. En dag hittas han medvetslös på en parkbänk och det visar sig att han blivit förgiftad. Emma och Mattias pratar om hur främmande makter kan använda sig av gifter för att sätta skräck i en befolkning. Dessutom samtalar de med Fredrik Bynander, chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, om varför gifter är användbara inom asymmetrisk krigföring.Inläsare: Peter ÖbergProducent: Clara WallinAvsnittet görs i samarbete med Centrum för Hälsokriser vid Karolinska Institutet Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-06-18
  35:19

Fler podcasts i Vetenskap

Om Riskzonen

Epidemiolog Emma Frans och toxikolog Mattias Öberg ger ett vetenskapligt perspektiv på händelser som skakat världen och påverkat hur vi ser på risker. Riskzonen är en podcast om faror som hotar, oro och hur vi hanterar livets oförutsägbarhet. Emma och Mattias är båda verksamma på Karolinska Institutet och jobbar bland annat med att bedöma risker. Välkommen in i riskzonen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Riskzonen, I hjärnan på Louise Epstein och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Riskzonen

Riskzonen

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store