Powered by RND

Potential

Cathrine Hagströmer
Potential
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 8
  • 7. Alexandra Krook - Att hjälpa ungdomar hitta sin gnista
    Denna vecka möter jag Alexandra Krook, social entreprenör och grundare av Sparks Generation. Organisationen som vill skapa framtidstro hos unga genom meningsfull fritid. Alexandra berättarom hennes uppväxt och vad som präglat henne till den person hon är idag. Hon berättar även hur viktiga hennes fritidssysslor varit och betytt för henne. Vi pratar om varför ungdomars psykiska hälsa är en samhällsutmaning vi inte har råd att ignorera och hur vi alla kan göra skillnad. Alexandra delar även med sig om hur idén till Spark föddes och hur hon förvandlade inspirationen till verklighe Genom den digitala plattformen SPARKSAPP kopplar de samman unga med ett brett utbud av aktiviteter inom kultur, idrott och fritid. Nu i sommar när skolorna stänger i upp till tio veckor finns det en ökad risk att ungdomar blir ensamma. Därför genomför Sparks Generation en regional satsning som gör det möjligt för unga att hitta kostnadsfria aktiviteter och meningsfulla sammanhang. För att stötta Spark Generation kan ni dela ordet om den digitala plattformen och deras sociala kanaler. Ni kan även bidra med hjälp till Sparks Generation genom deras hemsida, så att fler ungdomar kan få en meningsfull sommar. www.[Sparksgeneration.com](http://Sparksgeneration.com) Ni kan även kontakta Alexandra direkt på mail: [email protected]
    --------  
    1:01:13
  • 6. Gabriella Svanberg - Kraften i att förstå hjärnan
    I det här avsnittet möter jag Gabriella Svanberg, legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi. Gabriella har alltid varit nyfiken på människan, hjärnan och våra beteenden, ett intresse som ledde henne till att utbilda sig till psykolog. I dag arbetar hon med dessa frågor dagligen och skriver nu en bok om ämnet. Gabriella driver även podcasten ”Den hållbara hjärnan,” där hon fördjupar sig i den senaste hjärnforskningen och hur vår moderna livsstil påverkar oss. Syftet är att ge en ökad förståelse för hjärnan, både dess möjligheter och begränsningar. Vi pratar om hur hjärnan fungerar, vad som händer inom oss vid stress och rädsla, och vilken roll signalsubstanser som dopamin spelar för vårt välbefinnande. Gabriella delar även med sig om sätt att hjälpa och stötta hjärnan på olika sätt. Vi pratar även om hur AI påverkar vår kreativitet och hur trygga hjärnor levererar bättre på en arbetsplats. Men också viktiga neuropsykologiska teman som ADHD och högkänslighet (HSP – Highly Sensitive Person), och hur olika hjärnor behöver olika förutsättningar för att blomstra. I avsnittet berör vi också svåra men viktiga ämnen som självmord och självskadebeteende. Om du eller någon du känner mår dåligt, finns det hjälp att få. Du är inte ensam. 📍 Behöver du stöd? Kontakta: – [Mind – Självmordslinjen 90101](https://mind.se/) – [1177 – råd och vård vid psykisk ohälsa](https://www.1177.se/)
    --------  
    1:09:53
  • 5. Beata Kull - Det livslånga lärandet
    Denna vecka gästas Potential av samhällsentreprenören Beata Kul och hennes hund Barbie. Beata är grundare av Stiftelsen Beata och Lärargalan, ett initiativ som hyllar läraryrkets betydelse och lyfter och hyllar lärare. Vi pratar om de lärare som sett oss, trott på oss och format oss. Beata delar med sig av hur idén till Lärargalan uppstod och drivkraften bakom. Samtalet rör sig också kring det livslånga lärandet och hur vi alla tar in kunskap på olika sätt. Beata delar även med sig av varför hon har en så positiv inställning till livet, och hur vi alla har makten att bli mer medvetna om och ta kontroll över våra tankemönster. Och även om vikten av att sätta mål och ständigt utvecklas. Ett varmt och inspirerande avsnitt om engagemang, tacksamhet och vikten av att aldrig sluta lära oss.
    --------  
    1:11:57
  • 4. Jeanette Lilja Del 2: Att börja leda sig själv - Svaret finns inom oss
    I det här avsnittet får du höra fortsättningen på mitt samtal med Jeanette Lilja, ADHD och hälsocoach. Vi pratar om vad som hände efter att Jeanette fått sina diagnoser. Hon hamnade mellan stolarna i vården, psykiatrin hanterade diagnoserna, vårdcentralen tog hand om utmattningen, men ingen pratade med den andra. Vad var egentligen utmattning? Vad var ADHD? Och hur påverkar det en människa när insatserna inte hänger ihop? Jeanette hade också svårt att identifiera sig med ADHD-diagnosen. Hon kände inte igen sig i de förutfattade meningar hon själv hade om diagnosen. Men även känslan av att bara få höra alla negativa delar om sin diagnos och glömma bort de positiva.Och vad händer när man bara får höra det negativa med att ha ADHD, och ingen pratar om styrkorna? Jeanette berättar om hur hon började lyssna inåt istället för att göra det alla andra sa till henne.
    --------  
    54:42
  • 3. Jeanette Lilja - Utmattad, diagnosticerad, men inte besegrad
    Denna vecka träffar jag ADHD-, livs- och hälsocoachen Jeanette Lilja. Hon driver poddarna "Vi snackar ADHD" och "Vi snackar hälsa och stress" tillsammans med Anna Hallén. Jeanette beskriver sig själv som hyperhögkänslig. I det här avsnittet pratar vi om hur det är att leva med både ADHD och högkänslighet i ett samhälle där normen ofta inte rymmer den typen av personlighet. Vi pratar om vikten av att lyssna på kroppen och lita på sin magkänsla. Jeanette växte upp i Boden med stark vilja och stort driv, hon har aldrig riktigt varit nöjd utan alltid velat mer. Efter flytten till Umeå studerade hon kognitionsvetenskap vid Umeå universitet, och arbetade därefter inom IT- och telekombranschen. Men livet tog en ny vändning när hon gick in i väggen efter att ha fått barn. Eller egentligen var hon nog utmattad långt innan det, utan att förstå det.Redan i tonåren upplevde Jeanette en konstant trötthet, spänningshuvudvärk och upp och ner i humöret. I 20-årsåldern sökte hon hjälp inom vården, tog prover, träffade läkare men utan att få några svar. Först i samband med att hon blev mamma insåg hon att hon var utmattad, och fick även sin ADHD-diagnos. Då föll många bitar på plats. Hon har varit sjukskriven i sex år, och under den tiden också fått diagnosen GAD , generaliserat ångestsyndrom, samt kämpat med PMDS. Det här samtalet blev en djupdykning i Jeanettes långa inre och yttre resa. Ett sökande efter hälsa, mening och balans. Vi hade så mycket att prata om att vi helt enkelt fick göra två avsnitt. Del två med Jeanette kommer nästa vecka!
    --------  
    1:06:12

Fler podcasts i Utbildning

Om Potential

Välkommen till Potential! En podd om att hitta sin väg, våga gå emot normer och våga vara sitt sanna jag. En podcast med Cathrine Hagströmer och om det hon brinner för: Det ärliga samtalet. Mötet med människor, där vi får vara riktiga, trygga, ofiltrerade, sårbara och nyfikna på varandra. I en nutid med AI som kan göra mycket åt oss, som perfekta texter och bilder, så tror hon att det äkta samtalet, känslan och mötet kommer bli ännu viktigare. Här möter du gäster som tänjer på gränserna för vad som är möjligt och följer sin egen inre kompass. Vi pratar om drivkraft, självinsikt, ledarskap, entreprenörskap, jämställdhet och inkludering, Diagnoser som ADHD som Cathrine själv har och att omfamna det som gör just dig unik. Det kommer helt enkelt bli en blandning av allt vad Catherine brinner för.
Podcast-webbplats

Lyssna på Potential, Sjuka Fakta och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.20.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 7/13/2025 - 7:21:29 AM