Powered by RND

Kosmiskt snack

Rymdstyrelsen
Kosmiskt snack
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 12
  • Kan vi ha hittat spår av liv – 124 ljusår bort?
    Svenske forskaren Måns Holmberg är en av dem som analyserat data från James Webb-teleskopet och funnit något ovanligt i atmosfären kring exoplaneten K2-18b: molekyler som på jorden bara skapas av liv.Men det är ingen bekräftelse, än. Ändå väcker upptäckten hopp. Det är första gången vi hittat potentiella biosignaturer på en planet utanför vårt solsystem, med teknik vi har i dag.I vår intervju berättar Måns om det tålamodskrävande analysarbetet, om att växa upp med stjärnhimlen över Leksand och om hur Astronomisk ungdom fick honom att inse att en framtid i forskningen faktiskt var möjlig.
    --------  
    26:20
  • Universums födelse och död
    Vad är universum? Hur uppstod det? Och är det oändligt?I det här avsnittet samtalar fysikern Ulf Danielsson, kosmologen Martin Sahlén och vetenskapshistorikern Julia Ravanis med Johanna Koljonen om de största frågorna vi kan ställa oss, och som vi kanske aldrig kommer att få svar på. Avsnittet är inspelat under Bokmässan 2024.
    --------  
    48:23
  • Rymd på film
    I det här avsnittet sätter vi oss ner och tittar på rymdfilm tillsammans med en forskare. Närmare bestämt Alfonso Cuaróns film Gravity från 2013 tillsammans med Maria Sundin, docent i teoretisk fysik vid Göteborgs universitet. I filmen får vi följa astronauten Ryan Stone, spelad av Sandra Bullock, när hon efter en olycka måste kämpa för sin överlevnad i rymdens minst sagt ogästvänliga miljö. Hur verklighetstrogen är filmen egentligen, och spelar det alls någon roll?
    --------  
    25:54
  • Så kan du plugga dig ut i rymden
    Vill du jobba med rymden? Då finns det fler vägar dit än du kanske tror! I dagens avsnitt av Kosmiskt snack går vi igenom hur du kan plugga dig ut i rymdbranschen – från rymdteknik i Luleå till astronomi i Uppsala. Och vi träffar Linn Boldt-Christmas, doktorand som forskar på exoplaneter, som berättar om sin rymdresa.
    --------  
    41:10
  • Häng med till Mars!
    Mars är en karg, kall och ogästvänlig – men också full av gåtor och svar på hur solsystemet bildats, vad som skett genom årmiljonerna och vad som i värsta fall kan vara vår egen planets öde en dag. Hur skulle vi överleva på en planet där luften är giftig och temperaturen kan sjunka till minus hundrafemtio grader? Vilken teknik krävs för att ta oss dit – och hur skulle våra kroppar påverkas av en resa på flera hundra dagar genom rymden? I ett samtal som spelades in under Bokmässan 2024 får vi höra Magnus Ivarsson, forskare inom geobiologi och astrobiologi vid Naturhistoriska Riksmuseet, och författare till boken 'Exit i jorden: om att åka till och kolonisera mars. På scen är också Sandra Siljeström, astrobiolog vid Rise och en del av NASA:s Mars-team. Sandra arbetar konkret med data och bilder från Mars i forskningsprojektet kopplat till rovern Perseverance som just nu rullar runt på Mars. Till vår hjälp har vi Bill Burrau, till vardags rymdjournalist på Ny Teknik som också hörs i podcasten Intergalaktiskt.
    --------  
    47:11

Fler podcasts i Vetenskap

Om Kosmiskt snack

Har du funderat på om vi är ensamma i universum, vem som bestämmer över månen, när det kan finnas bosättningar på Mars eller vad man kan se när man tittar ner på jorden från omloppsbana? I Kosmiskt snack kommer du få höra på några av Sveriges ledande experter inom rymdområdet när de försöker svara på dessa frågor, och väldigt många mer därtill. Kosmiskt snack är producerad av Rymdstyrelsen, Sveriges rymdmyndighet. Programledare är Jonas Appelberg.
Podcast-webbplats

Lyssna på Kosmiskt snack, Dumma Människor och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.16.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 5/5/2025 - 11:31:07 AM