Lagom till svampens dag den 7 september beger vi oss ut i svampskogen. Vi utforskar klassiska matsvampar som kantarell och trumpetsvamp, benar ut skillnaden mellan sopp och skivling och tittar närmare på allt ifrån champinjon till fårticka. Visste du att världens största organism är en svamp? Att Karl Johanssvamp kallas för "liten gris" på italienska och hur citrongul slemskivling smakar? Allt detta och mycket mer om skogens guld i detta avsnitt av Den svenska matresan.
--------
33:17
--------
33:17
Avsnitt 26 - Kaffeost och äggost
I det här avsnittet fördjupar vi oss i två ostar med helt olika uttryck – men med lika starka rötter i den svenska matkulturen. Äggost från Bohuslän är en len, syrlig och mild färskost som tillagas långsamt av ägg och syrade mejeriprodukter, och som ofta serveras med sylt eller sill. Kaffeosten från de norra delarna av landet är en fast, gnisslig ost som skärs i bitar och läggs direkt i kaffet – en tradition med rötter i samisk matkultur och vardagsliv nära fjäll och renhjordar. Vi reder ut ursprung, tillagning och kultur – från kokkärl till kaffekopp.
--------
22:52
--------
22:52
Avsnitt 25 - Kräftskiva
Augusti betyder kräfttider – och i det här avsnittet dyker vi ner i en av Sveriges mest älskade sensommartraditioner. Från 1500-talets adel till dagens pappershattar och snapsvisor: hur blev kräftskivan den fest den är idag? Vi reder ut skillnaden mellan insjökräftor och havskräftor, när pappersmånen kom in i bilden, och varför vi egentligen sjunger när vi skålar. Allt detta i avsnitt 25 av Den svenska matresan, om Kräftskiva!
--------
26:58
--------
26:58
Avsnitt 24 - Svenska bär
Vad vore en svensk sommar utan bär? I avsnitt 24 av Den svenska matresan plockar vi fram allt från barndomsminnen i hallonsnår till norrländskt guld på myrmark. Vi utforskar bärens betydelse för både smaklökar och samhällsekonomi – via hallon, blåbär, lingon, jordgubbar, svarta vinbär, slånbär, mullbär och hjortron. Vi passar även på att önska alla lyssnare en härlig sommar och hörs igen i augusti, lagom till kräftskivan!
--------
43:18
--------
43:18
Avsnitt 21 - Surdeg
Hur sätter man en surdeg? Är surdegsbröd nyttigare än andra bröd? Och vilket mjöl är egentligen bäst till surdeg? I det här avsnittet pratar vi med David Haendler, surdegsexpert som skrivit två akademiska uppsatser i ämnet. Följ med från surdegsstart till ett nybakat bröd - och lär dig om hur kefir och rakblad kan hjälpa dig i surdegsbaket.
Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - försöker vi ta reda på i Den svenska matresan där vi går på djupet i svensk matkultur - från smörgåsbord till sushi. Med Hanna Svensson, gastronom och måltidskreatör och Elin Blomquist, sommelier och vininköpare. Följ med på resan du också!