Powered by RND
PoddsändningarKonstDen svenska matresan

Den svenska matresan

Elin & Hanna
Den svenska matresan
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 19
  • Avsnitt 19 - Ägg och påsk
    Ägg, ett livsmedel de flesta tar för givet, som endast blir uppmärksammat en gång om året då påsken nalkas. Hur länge har människan ätit ägg? Hur många ägg äter vi i Sverige varje år? Hur ofta har en höna ägglossning - och hur hör påsk och ägg ihop? Vi pratar ägg som kungamat, skillnaden mellan äggkopp och ägghållare, och äggrätter på restaurang. Med det här avsnittet önskar vi på Den svenska matresan alla lyssnare en Glad Påsk!   
    --------  
    33:13
  • Avsnitt 18 - Cajsa Warg
    Cajsa Warg är utan tvekan en av tidernas största, och första matinfluencers. Hennes kokbok gavs ut år 1755 och blev en sådan succé att den gavs ut i 14 upplagor, översattes till tyska och är aktuell än idag - trots att priset med dåtidens mått motsvarande en halv månadslön för en smed. Vad var det som gjorde Cajsa Wargs kokkonst så omtyckt att hon förblir en matkändis än idag, 270 år senare? För att få svaren har vi pratat med Ulrica Söderlind, lektor i måltids- och restaurangvetenskap vid Umeå Universitet och författare till boken "Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal". Följ med för att få veta vad Cajsa tyckte om glass, till vilket recept det krävs "två pigga pigor" och vilka som var hennes främsta konkurrenter.   
    --------  
    33:37
  • Avsnitt 17 - Svenska ostar
    Hushållsost, Präst, Grevé och Herrgård. Våra svenska hårdostar har alla en egen historia att berätta - från 1700-talet och fram till idag. Vad har munkar och kloster med ost att göra? Vilken roll har kvinnor spelat i svensk osthistoria? Vilket vin passar till Herrgård, och hur kom messmör till? I det här avsnittet går vi på djupet i dessa frågor, och pratar Hushållsost med prisbelönta Gäsene Mejeri. Vi tar också reda på vilken som är Sveriges populäraste ost, och undersöker skillnaden mellan Halloumi och svensk eldost. Följ med!
    --------  
    42:56
  • Avsnitt 16 - Punschrulle och punsch
    Punschrullens och podcastens dag infaller i år den 7 mars - Den svenska matresan firar genom att dyka ner i historien bakom denna klassiska fikafavorit. När uppkom punschrullen? Varför kallas det dammsugare? Och finns det några internationella motsvarigheter? Det tar vi reda på i dagens arraksdoftande avsnitt. Ingen punschrulle utan punsch - i den andra delen av avsnittet får vi veta varför punsch är ett typiskt svenskt fenomen, när den kom till Sverige och när i tiden vi konsumerade hela fem miljoner liter punsch per år.
    --------  
    24:10
  • Avsnitt 15 - Semlor
    Fettisdagen närmar sig och vi gör därför en djupdykning i det delikata ämnet Semlor. Är semlan svensk från början? Varför äter vi semlor före fastan? Vad kännetecknar den perfekta semlan - och hur många nya semmelvarianter finns det egentligen? I detta dubbelavsnitt som till 100 % tillägnas semlor söker vi svaren på dessa och många andra frågor. Vi pratar med Semmelmannen, Hey Lucie i Sigtuna och Elins kollega Hanna. Följ med på en resa som tar dig genom semlans historia, från hetvägg till prinsessemla och allt däremellan!
    --------  
    59:35

Fler podcasts i Konst

Om Den svenska matresan

Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - försöker vi ta reda på i Den svenska matresan där vi går på djupet i svensk matkultur - från smörgåsbord till sushi. Med Hanna Svensson, gastronom och måltidskreatör och Elin Blomquist, sommelier och vininköpare. Följ med på resan du också!
Podcast-webbplats

Lyssna på Den svenska matresan, Poeter och analfabeters bokklubb och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.16.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 4/27/2025 - 10:18:01 AM