Visste du att köttbullen gjorde sin entré på julbordet så sent som på 70-talet? Hur många köttbullar som serveras varje år på IKEA? I detta avsnitt fördjupar vi oss i vad många skulle beskriva som Sveriges nationalrätt: Köttbullar. Men denna gyllenbruna lilla boll av köttfärs har inte sina rötter i vårt avlånga land, tvärtom har den rest långt innan den landade bland moset och lingonen på våra svenska tallrikar. Följ med när vi pratar köttbullens historia från köttkvarn till kylkedja, frikadeller och andra varianter på köttbullar.
--------
23:02
--------
23:02
Avsnitt 33 - Skolmat
Sverige är ett av få länder i världen med fri skolmat - vi har alla en relation till blodpuddingen med lingonsylt eller fiskpinnarna med potatismos. Men när började skolmatens historia i Sverige, hur har menyn utvecklats genom tiderna, och vilka krav ställs på skolmaten idag? Vi tar avstamp i 1800-talets skolbespisning med matvakt, pratar med Veronica som gick i skolan på 1960-talet och med Elias som går i förskoleklass år 2025. Följ med på en tidsresa i skolmatens värld som tar dig från gröt via leverpudding och sillbiffar till fajitaskrydda, salladsbufféer och schnitzel med bea.
--------
35:41
--------
35:41
Avsnitt 32 Ostkaka
Den 14 november firar vi Ostkakans dag – och i det här avsnittet gräver vi ner oss i allt som har med den älskade efterrätten att göra. Från medeltidens första recept till dagens klassiska småländska och hälsingska varianter. Vi tar reda på hur mycket Frödinge ostkaka som säljs per år, hur vi svenskar föredrar att äta vår ostkaka - och spanar på nya snabbrecept där keso är en central ingrediens. Dessutom: hur hänger egentligen ostkaka och cheesecake ihop? Tryck på play och fira Ostkakans dag med oss!
--------
28:59
--------
28:59
Avsnitt 31 - Insjöfisk
När åt du senast mört, braxen, gädda och nors? I det här avsnittet går vi bokstavligen talat på djupet och dyker ner i insjöfiskarnas spännande värld. För att förstå detta ämne till fullo pratar vi med David Ly Bayard, vars passion och intresse för insjöfisk började med ett examensarbete i Grythyttan. David öppnar våra ögon för vilken oupptäckt guldgruva som simmar runt i våra sjöar - insjöfisk är inte bara gott, det är samtidigt en källa till lokal och klimatsmart mat.
--------
45:32
--------
45:32
Avsnitt 30 - Smörgåstårta
I avsnitt 30 frossar vi i smörgåstårta. Vad döljer sig bakom de eleganta lagren av formfranska, majonnäs och stilfullt skuren gurka? Vi förundras över hur smörgåstårtans intåg i Sverige kan kopplas till cocktailkulturen och festliga bjudningar. Hur de första versionerna var förvånansvärt lika dagens vegetariska smörgåstårtor, och pratar om kopplingen till det klassiska svenska smörgåsbordet. Vill du också vara väl förberedd för Smörgåstårtans dag den 13 november? Då är det här avsnittet för dig.
Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - försöker vi ta reda på i Den svenska matresan där vi går på djupet i svensk matkultur - från smörgåsbord till sushi. Med Hanna Svensson, gastronom och måltidskreatör och Elin Blomquist, sommelier och vininköpare. Följ med på resan du också!