Powered by RND
PoddsändningarKonstDen svenska matresan

Den svenska matresan

Elin & Hanna
Den svenska matresan
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 31
  • Avsnitt 31 - Insjöfisk
    När åt du senast mört, braxen, gädda och nors? I det här avsnittet går vi bokstavligen talat på djupet och dyker ner i insjöfiskarnas spännande värld. För att förstå detta ämne till fullo pratar vi med David Ly Bayard, vars passion och intresse för insjöfisk började med ett examensarbete i Grythyttan. David öppnar våra ögon för vilken oupptäckt guldgruva som simmar runt i våra sjöar - insjöfisk är inte bara gott, det är samtidigt en källa till lokal och klimatsmart mat.
    --------  
    45:32
  • Avsnitt 30 - Smörgåstårta
    I avsnitt 30 frossar vi i smörgåstårta. Vad döljer sig bakom de eleganta lagren av formfranska, majonnäs och stilfullt skuren gurka? Vi förundras över hur smörgåstårtans intåg i Sverige kan kopplas till cocktailkulturen och festliga bjudningar. Hur de första versionerna var förvånansvärt lika dagens vegetariska smörgåstårtor, och pratar om kopplingen till det klassiska svenska smörgåsbordet. Vill du också vara väl förberedd för Smörgåstårtans dag den 13 november? Då är det här avsnittet för dig.
    --------  
    24:33
  • Avsnitt 29 - Husmanskost
    Varifrån har klassiska rätter som ärtsoppa, kåldolmar och Toast Skagen sitt ursprung? När blev potatis grundstommen i svensk husmanskost, och hur ser en modern tolkning av husmanskost ut? Följ med när vi upptäcker hur svensk husmanskost formats genom tiderna, från medeltid till nutid. Vi pratar med Emma Shields, köksmästare på Freyja Stockholm, som berättar om sin moderna tolkning av svensk husmanskost.
    --------  
    37:55
  • Avsnitt 28 - Kroppkakor och palt
    Det är svårt att inte bli glad av kroppkakor. Mjuka, mättande och alldeles oemotståndliga utgör de en del av södra Sveriges gastronomiska identitet - givetvis med fokus på Öland och Småland. Vad finns det för regionala skillnader i recept, vad skiljer palt från kroppkaka, och på vilka restauranger kan du hitta denna klassiska institution i svensk husmanskost? Följ med när vi pratar kroppkakans historia och försöker bena ut dess olika varianter. Med viss risk för att potatisskalaren och lingonsylten åker fram...
    --------  
    29:03
  • Avsnitt 27 - Svamp
    Lagom till svampens dag den 7 september beger vi oss ut i svampskogen. Vi utforskar klassiska matsvampar som kantarell och trumpetsvamp, benar ut skillnaden mellan sopp och skivling och tittar närmare på allt ifrån champinjon till fårticka. Visste du att världens största organism är en svamp? Att Karl Johanssvamp kallas för "liten gris" på italienska och hur citrongul slemskivling smakar? Allt detta och mycket mer om skogens guld i detta avsnitt av Den svenska matresan.
    --------  
    33:17

Fler podcasts i Konst

Om Den svenska matresan

Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - försöker vi ta reda på i Den svenska matresan där vi går på djupet i svensk matkultur - från smörgåsbord till sushi. Med Hanna Svensson, gastronom och måltidskreatör och Elin Blomquist, sommelier och vininköpare. Följ med på resan du också!
Podcast-webbplats

Lyssna på Den svenska matresan, Ingredienserna och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner

Den svenska matresan: Poddsändningar i Familj

Sociala nätverk
v7.23.11 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 10/31/2025 - 7:16:26 AM