Vad vore en svensk sommar utan bär? I avsnitt 24 av Den svenska matresan plockar vi fram allt från barndomsminnen i hallonsnår till norrländskt guld på myrmark. Vi utforskar bärens betydelse för både smaklökar och samhällsekonomi – via hallon, blåbär, lingon, jordgubbar, svarta vinbär, slånbär, mullbär och hjortron. Vi passar även på att önska alla lyssnare en härlig sommar och hörs igen i augusti, lagom till kräftskivan!
--------
43:18
Avsnitt 21 - Surdeg
Hur sätter man en surdeg? Är surdegsbröd nyttigare än andra bröd? Och vilket mjöl är egentligen bäst till surdeg? I det här avsnittet pratar vi med David Haendler, surdegsexpert som skrivit två akademiska uppsatser i ämnet. Följ med från surdegsstart till ett nybakat bröd - och lär dig om hur kefir och rakblad kan hjälpa dig i surdegsbaket.
--------
31:52
Avsnitt 20 - Grillat
I takt med att vårsolen börjar värma sprids äntligen doften av nygrillat i grannskapet. Oavsett om glöden kommer från kol eller gasol så har grillningen blivit en uppskattad umgängesform - eller rent av en svensk nationalsport. Men när började vi äta mat tillagad över öppen eld? När slog grillningen igenom på allvar, och vad har vi lagt på gallret genom tiderna? Utöver att försöka svara på dessa frågor pratar vi även grill-tillbehör, marinad, BBQ-krydda, brisket och dryckestips till grillat. Häng med i detta maxade grill-avsnitt tillägnat Grillens Dag!
--------
32:20
Avsnitt 19 - Ägg och påsk
Ägg, ett livsmedel de flesta tar för givet, som endast blir uppmärksammat en gång om året då påsken nalkas. Hur länge har människan ätit ägg? Hur många ägg äter vi i Sverige varje år? Hur ofta har en höna ägglossning - och hur hör påsk och ägg ihop? Vi pratar ägg som kungamat, skillnaden mellan äggkopp och ägghållare, och äggrätter på restaurang. Med det här avsnittet önskar vi på Den svenska matresan alla lyssnare en Glad Påsk!
--------
33:13
Avsnitt 18 - Cajsa Warg
Cajsa Warg är utan tvekan en av tidernas största, och första matinfluencers. Hennes kokbok gavs ut år 1755 och blev en sådan succé att den gavs ut i 14 upplagor, översattes till tyska och är aktuell än idag - trots att priset med dåtidens mått motsvarande en halv månadslön för en smed. Vad var det som gjorde Cajsa Wargs kokkonst så omtyckt att hon förblir en matkändis än idag, 270 år senare? För att få svaren har vi pratat med Ulrica Söderlind, lektor i måltids- och restaurangvetenskap vid Umeå Universitet och författare till boken "Cajsa Wargs kokkonst : fyra gastronomer, mat, dryck och tillagning under svenskt 1700-tal". Följ med för att få veta vad Cajsa tyckte om glass, till vilket recept det krävs "två pigga pigor" och vilka som var hennes främsta konkurrenter.
Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - försöker vi ta reda på i Den svenska matresan där vi går på djupet i svensk matkultur - från smörgåsbord till sushi. Med Hanna Svensson, gastronom och måltidskreatör och Elin Blomquist, sommelier och vininköpare. Följ med på resan du också!