Powered by RND
PoddsändningarKonstDen svenska matresan

Den svenska matresan

Elin & Hanna
Den svenska matresan
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 6
  • Avsnitt 28 - Kroppkakor och palt
    Det är svårt att inte bli glad av kroppkakor. Mjuka, mättande och alldeles oemotståndliga utgör de en del av södra Sveriges gastronomiska identitet - givetvis med fokus på Öland och Småland. Vad finns det för regionala skillnader i recept, vad skiljer palt från kroppkaka, och på vilka restauranger kan du hitta denna klassiska institution i svensk husmanskost? Följ med när vi pratar kroppkakans historia och försöker bena ut dess olika varianter. Med viss risk för att potatisskalaren och lingonsylten åker fram...
    --------  
    29:03
  • Avsnitt 27 - Svamp
    Lagom till svampens dag den 7 september beger vi oss ut i svampskogen. Vi utforskar klassiska matsvampar som kantarell och trumpetsvamp, benar ut skillnaden mellan sopp och skivling och tittar närmare på allt ifrån champinjon till fårticka. Visste du att världens största organism är en svamp? Att Karl Johanssvamp kallas för "liten gris" på italienska och hur citrongul slemskivling smakar? Allt detta och mycket mer om skogens guld i detta avsnitt av Den svenska matresan.
    --------  
    33:17
  • Avsnitt 26 - Kaffeost och äggost
    I det här avsnittet fördjupar vi oss i två ostar med helt olika uttryck – men med lika starka rötter i den svenska matkulturen. Äggost från Bohuslän är en len, syrlig och mild färskost som tillagas långsamt av ägg och syrade mejeriprodukter, och som ofta serveras med sylt eller sill. Kaffeosten från de norra delarna av landet är en fast, gnisslig ost som skärs i bitar och läggs direkt i kaffet – en tradition med rötter i samisk matkultur och vardagsliv nära fjäll och renhjordar. Vi reder ut ursprung, tillagning och kultur – från kokkärl till kaffekopp.    
    --------  
    22:52
  • Avsnitt 25 - Kräftskiva
    Augusti betyder kräfttider – och i det här avsnittet dyker vi ner i en av Sveriges mest älskade sensommartraditioner. Från 1500-talets adel till dagens pappershattar och snapsvisor: hur blev kräftskivan den fest den är idag? Vi reder ut skillnaden mellan insjökräftor och havskräftor, när pappersmånen kom in i bilden, och varför vi egentligen sjunger när vi skålar. Allt detta i avsnitt 25 av Den svenska matresan, om Kräftskiva!
    --------  
    26:58
  • Avsnitt 23 - Picknick
    Att packa en filt, en termos kaffe, lite smörgåsar  (och kanske något sött) och ge sig ut i det fria… det är något många av oss förknippar med utflykt, fritid och kanske framförallt svensk sommaridyll. Men var kommer picknicken ifrån? När blev det egentligen en svensk tradition att äta ute i grönskan? Och vad har vi helst i picknickkorgen? I avsnitt 23 av Den svenska matresan lägger vi ut en filt på gräsmattan och dukar upp för att botanisera i picknickens historia – från adliga jaktluncher till termosens guldålder.
    --------  
    28:33

Fler podcasts i Konst

Om Den svenska matresan

Hur blev köttbullar Sveriges nationalrätt? Hur gick det till när tacofredag blev en ny tradition och varför heter det sju sorters kakor? Det - och mycket mer - försöker vi ta reda på i Den svenska matresan där vi går på djupet i svensk matkultur - från smörgåsbord till sushi. Med Hanna Svensson, gastronom och måltidskreatör och Elin Blomquist, sommelier och vininköpare. Följ med på resan du också!
Podcast-webbplats

Lyssna på Den svenska matresan, Konsthistoriepodden och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner

Den svenska matresan: Poddsändningar i Familj

Sociala nätverk
v7.23.9 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 9/22/2025 - 4:33:24 PM