Powered by RND
Lyssna på Vad Vet Vi? i appen
Lyssna på Vad Vet Vi? i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Vad Vet Vi?

Podcast Vad Vet Vi?
Podcast Vad Vet Vi?

Vad Vet Vi?

Västerbottens-Kuriren
Lägg till
En populärvetenskaplig podd som tar avstamp i samhällsdebatten.
Mer
En populärvetenskaplig podd som tar avstamp i samhällsdebatten.
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 8
 • Om framtidens mat
  Våra matvanor ser väldigt annorlunda ut idag jämfört med för femtio år sedan, men hur kommer våra matvanor se ut om femtio år, när jorden är varmare?  Kommer vi att kunna äta kött på samma sätt som idag? Vad kan odlas när torka och översvämningar blir allt vanligare? Kommer vi att behöva äta insekter i framtiden? Är det hållbart att transportera mat tvärs över klotet? För att svara på dessa frågor har Sofia bjudit in Hilde Weiser och Julia Carrillo Ocampo, båda forskare i kostvetenskap vid Umeå universitet.  Vad vet vi? är ett försök att närma sig aktuella ämnen från ett forskarperspektiv. Dagens debatt är full av åsikter och löst tyckande, men Sofia vill med den här podden söka fakta istället, och vänder sig till dem som vet vad de pratar om - nämligen experterna. Vad vet vi? är en podcast från Västerbottens-Kuriren. Programledare är Sofia Mirjamsdotter. Producent är John Andersson. Ansvarig utgivare är Jessica Wennberg. Musiken är gjord av Magnus Bergman.    
  2023-09-11
  58:03
 • Om AI i vården
  AI, eller artificiell intelligens, lyfts ofta fram som något som kommer revolutionera både vardag och yrkesliv,men vad är det artificiella med artificiell intelligens? Vad betyder det att AI kommer att ta över världen?  Vilka jobb kommer att försvinna pga AI?  Hur används AI idag?  För att svara på dessa frågor och många fler, har Sofia bjudit in Helena Lindgren, professor i datavetenskap vid Umeå Universitet. Vad vet vi? är ett försök att närma sig aktuella ämnen från ett forskarperspektiv. Dagens debatt är full av åsikter och löst tyckande, men Sofia vill med den här podden söka fakta istället, och vänder sig till dem som vet vad de pratar om - nämligen experterna. Vad vet vi? är en podcast från Västerbottens-Kuriren. Programledare är Sofia Mirjamsdotter. Producent är John Andersson. Ansvarig utgivare är Jessica Wennberg. Musiken är gjord av Magnus Bergman.  
  2023-08-28
  48:58
 • Om kriget och dess lagar
  Sedan den 24 februari förra året har nyhetsflödet dominerats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Ett krig som man sedan Kalla kriget tog slut har trott vara omöjligt i vår omedelbara närhet.  Hur kan Putin gå emot världssamfundet som han gör? Hur kan han få hållas? Vad krävs för att få ett stopp på det pågående kriget?  Vissa krigshandlingar anses acceptabla medan andra inte är det. Varför? Var går gränsen? Varför kan man inte bara enas i någon konvention om att rakt av förbjuda allt vapenvåld?  För att förstå detta har Sofia bjudit in Niklas Eklund som är professor i Statsvetenskap och Emil Wistrand Johansson som är doktorand i Folkrätt, båda vid Umeå Universitet. Vad vet vi? är ett försök att närma sig aktuella ämnen från ett forskarperspektiv. Dagens debatt är full av åsikter och löst tyckande, men Sofia vill med den här podden söka fakta istället, och vänder sig till dem som vet vad de pratar om - nämligen experterna. Vad vet vi? är en podcast från Västerbottens-Kuriren. Programledare är Sofia Mirjamsdotter. Producent är John Andersson. Ansvarig utgivare är Jessica Wennberg. Musiken är gjord av Magnus Bergman.  
  2023-08-15
  1:04:49
 • Om barn, skärmtid och social medier
  Brukar du bråka med dina barn om skärmtid? Undrar du varför de hellre sitter klistrade vid en ipad eller telefon än går ut och leker?    Har du dåligt samvete för att du låter teven agera barnvakt när du behöver en stund för dig själv?  Faller du för tjatet om att skaffa appar som Tiktok även om du är osäker på om det är en bra idé? Är du orolig för att dina barn ska exponeras för olämpliga saker som till exempel porr?   För att svara på dessa frågor har Sofia bjudit in Elza Dunkels, docent i pedagogik som länge forskat om barn och internet. Vad vet vi? är ett försök att närma sig aktuella ämnen från ett forskarperspektiv. Dagens debatt är full av åsikter och löst tyckande, men Sofia vill med den här podden söka fakta istället, och vänder sig till dem som vet vad de pratar om - nämligen experterna. Vad vet vi? är en podcast från Västerbottens-Kuriren. Programledare är Sofia Mirjamsdotter. Producent är John Andersson. Ansvarig utgivare är Jessica Wennberg. Musiken är gjord av Magnus Bergman.  
  2023-07-31
  48:51
 • Om marken och den gröna omställningen
  Har du också hört om den gröna omställningen i norr? Hur den inte bara ska rädda klimatet utan också Norrland. Men hur grön är den? Är det bara ännu en omgång kolonialisering av Norrland? Och hur gynnas de som bor här av batterifabriker, gruvor och vindkraftverk? Vilket pris betalar vi för att få en mer klimatvänlig industri? För att få svar på de här frågorna har Sofia bjudit in Kristina Sehlin MacNeil som är docent i samiska studier vid Umeå Universitet.  Vad vet vi? är ett försök att närma sig aktuella ämnen från ett forskarperspektiv. Dagens debatt är full av åsikter och löst tyckande, men Sofia vill med den här podden söka fakta istället, och vänder sig till dem som vet vad de pratar om - nämligen experterna. Vad vet vi? är en podcast från Västerbottens-Kuriren. Programledare är Sofia Mirjamsdotter. Producent är John Andersson. Ansvarig utgivare är Jessica Wennberg. Musiken är gjord av Magnus Bergman.  
  2023-07-17
  47:58

Fler podcasts i Vetenskap

Om Vad Vet Vi?

En populärvetenskaplig podd som tar avstamp i samhällsdebatten.
Podcast-webbplats

Lyssna på Vad Vet Vi?, I hjärnan på Louise Epstein och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Vad Vet Vi?

Vad Vet Vi?

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

Vad Vet Vi?: Poddsändningar i Familj