Den första, rafflande delen av Jordkommissionens samlade erfarenheter och insikter under årets odlingssäsong – kort sagt LILLA JULAFTON för alla er som går igång på långa bortförklaringar, pinsamma misslyckanden, gnäll, skryt, ånger, självkritik, löften om bättring samt ohämmad self-love. Mycket nöje!
Producent: Johan Dahlberg
Fågel: Vassångare
--------
1:21:08
--------
1:21:08
139. Körsbär
Vi älskar loss med den ljuvaste av stenfrukter och du är välkommen att vara med. Mycket nöje!
Producent: Johan Dahlberg
Veckans trumslagare: större hackspett
--------
1:50:06
--------
1:50:06
138. Årets tomatprovning
Två jättestränga kvinnor smakar i tur och ordning av tomatsorterna Kenneths Piennolo, Paulas Secret, Jochalo, Sweedor, Pendragon, Sweetelle, Tentadero, 48100, Yoom, Olmeca, Nebula, Onuba, Gourami, Ivorino och Bomfun. Mycket nöje!
producent: Johan Dahlberg
Veckans sparv: kornsparv
--------
52:00
--------
52:00
137. Asiatiska kålgrönsaker
Vi älskar loss i ett hav av mizuna, mibuna, namenia, komatsuna, daggkål/kailaan, blomsellerikål, bladsarepta och salladskål. Dessutom: fiberväv, jordloppa, tvestjärt, kimchi, ramen och asiatiska smash tacos. Mycket nöje!
Fågelglädje: Fältsparv (med Göken mfl som backup)Producent: Johan Dahlberg
--------
1:43:00
--------
1:43:00
136. Tomatakuten
I säsongsavslutningen av Jordkommissionen får du kära lyssnare en avancerad kurs i att odla tomater från frö till skörd. Vi bevarar lyssnarfrågor, tröskar igenom allt du behöver veta för att vara säker på att lyckas med dina tomater: ljusbehov, näring, utveckling, kyla, avhärdning, tjuvning, toppning, uppbindning, gödsling, bevattning, sjukdomar, skador, växthus vs friland och mycket mer.
ps. Detta är ett tidigare premiumavsnitt som publicerades första gången 17 maj 2023. Men innehållet är evigt. ds.
Pippifågel: koltrast
Sveriges bästa matskribenter om odling. Vad kan man odla, hur gör man då och vad ska man laga av det man odlat? Matskribenterna Lotta Lundgren och Tove Nilsson möts i ett samtal över en råvara i taget och pratar ut om sina egna erfarenheter, succéer och misslyckanden, från sådd till skörd. Kunnigt och pedagogiskt berättar de hur du förvarar, konserverar och förädlar din egenodlade mat, och delar med sig av sina bästa idéer och recept. En odlingspodd för nybörjare, entusiaster och alla andra som vill äta och laga godare mat. Poddens recept hittar du på jordkomissionen.se. Där finns även Odlingsskolan med sammanfattande artiklar i några av de ämnen som Lotta och Tove pratat om.Vill du också säga något? Ställa en fråga, be om ett förtydligande, önska ett ämne eller bara berätta något som de borde känna till? Skriv till Lotta och Tove på jordkommissionen.se