Stigs testamente enligt översättaren Phillippe Bouquet. “Det är ungefär som ett brev till honom själv” säger Lo. Vårt behov av tröst är omättligt är en text som Stig Dagerman skrev för tidskriften Husmodern 1952, när han fick frågan om att skriva något om levnadskonst. Den föll sedan i glömska men gavs postumt ut i en sammanställning av Olof Lagercrantz 1955. Vårt behov av tröst blev en stor succé i Frankrike trettio år senare där den trycktes upp, och fortsätter att tryckas upp, som ett litet häfte. På 2000-talet tolkades den musikaliskt av franska bandet Têtes Raide och blev en stor nationell hit.
--------
25:57
12. Att döda ett barn
Den oväntade historien om novellen som var del av en trafiksäkerhetskampanj och blev en av Sveriges mest lästa och omtyckta noveller. “Att döda ett barn” publicerades 1948 i ett hundratal tidningar och blev omtalad direkt. Den har också filmatiserats ett flertal gånger.
Lo och Bengt berättar i avsnittet om hur det gick till när Stig fick uppdraget, om hur han kunde finna en kreativ gnista in i skrivprojektet och om hur novellen faktiskt räddat liv.
--------
23:22
11. Tror vi på människan?
Lo och Bengt tar upp den korta texten “Tror vi på människan?”. Det är inte en dikt, säger Bengt, men den har kvalitén av en dikt, som är liten på utsidan men stor på insidan.
Lo och Bengt berättar också om “Dagermanpriset” som i år delades ut för tjugoåttonde gången. Den förste pristagaren John Hron (1996) var en fjortonårig pojke som räddat livet på en vän, med priset att själv bli misshandlad till döds.
--------
26:59
10. Tusen år hos Gud
Berättelsen ”Tusen år hos Gud” är en prolog, tänkt som en upptakt till en roman om Carl Jonas Love Almqvist i landsflykt. Ett projekt som livligt sysselsatte Stig Dagermans tankar under hans sista levnadstid.
Lo och Bengt samtalar om Stig Dagermans skrivkramp och depression. Om vetenskap och tro. Om människan och Gud. Om hur ”Tusen år hos Gud” inspirerat till tolkningar på olika teaterscener.
--------
33:34
9. Birgitta svit
“Kära Ragnar, bli inte ond, men den här gången orkar jag inte mera. Får väl göra resten nästa gång jag lever...” skriver Stig Dagerman i ett brev till sin förläggare. Och i stället för att skicka med den utlovade romanen, skickar han med en dikt: ”Birgitta svit”. Den publiceras i tidskriften Prisma 1950.
Lo och Bengt berättar om Stig Dagermans relation till poesi och hur “Birgitta svit” kom till. Avsnittet ackompanjeras av musik ur “Birgitta svit” av Daniel Östersjö (2016).
2023 är det 100 år sedan författaren Stig Dagerman föddes. I 13 avsnitt får du lyssna på samtal mellan dottern Lo Dagerman och kulturskribenten Bengt Söderhäll, som personligt berättar om Dagermans författarskap. Vi får höra om skrivprocesser, hans liv och spännande anekdoter.
Lo är dotter till Stig Dagerman och skådespelerskan Anita Björk. Hon är sedan 40 år bosatt i USA där hon arbetat bland annat som skolkurator. Hon har drivit många projekt för att göra Stig Dagermans författarskap känt världen över.
Bengt var en av initiativtagarna till Stig Dagermansällskapet och har tonsatt Dagermans texter, gett ut diktsamlingar och frilansat som kulturskribent. Han är engagerad i Dagermans författarskap lokalt i Älvkarleby, nationellt och även internationellt. Podden är en samproduktion mellan Bibliotek Uppsala, Region Uppsalas projekt "Växelspel", Lo Dagerman och Bengt Söderhäll.
Producent: Per Göran Back, Bibliotek Uppsala
Musik: Bengt Söderhäll, Urban Forsgren, Daniel Östersjö och Per Göran Back
Projektledning: Fia Söderberg, Region Uppsala