Powered by RND
Lyssna på Dagermanpodden i appen
Lyssna på Dagermanpodden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Dagermanpodden

Podcast Dagermanpodden
Podcast Dagermanpodden

Dagermanpodden

Bibliotek Uppsala
Lägg till
2023 är det 100 år sedan författaren Stig Dagerman föddes. Det uppmärksammar vi genom en särskild podd om Stig Dagerman – Dagermanpodden! I 13 avsnitt får du ly...
Mer
2023 är det 100 år sedan författaren Stig Dagerman föddes. Det uppmärksammar vi genom en särskild podd om Stig Dagerman – Dagermanpodden! I 13 avsnitt får du ly...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 6
 • 6. Nattens lekar
  Novellsamlingen “Nattens lekar” publiceras 1947 och visar på bredden i Stig Dagermans författarskap. I avsnittet får vi höra om Dagermans vilja att experimentera, om hur han fångar ett barns uppväxt i ett hem med alkoholism – och inte minst om hans intresse för film. Vi hör Stig Dagerman själv läsa inledningen av sin novell “Överraskningen”. Bengt Söderhäll läser ett avsnitt ur Stig Dagermans egen novellfavorit “Var är min islandströja?”.
  2023-09-25
  24:09
 • 5. Bränt barn
  År 1948 befinner sig Stig Dagerman på den franska landsbygden och förväntas skriva en uppföljare till ”Tysk höst”. “Fransk vår” är arbetstiteln och konceptet är detsamma. Men arbetet går trögt och det blir endast ett fåtal artiklar skrivna. I förskingringen, långt från Sverige, tar en ny roman form. “Bränt barn” skrivs i ursinne och är i dag Dagermans i särklass mest översatta bok. ”Bränt barn” handlar om en ung man, som precis mist sin mor och blir förälskad i sin fars älskarinna. Lo och Bengt diskuterar vad som gör att boken fortsätter beröra läsare i alla åldrar och varför Siri Hustvedt har kallat den ”en roman för vår tid”. Om falska narrativ, ältande och frågan: kan jag lita på det jag tänker?
  2023-09-25
  25:58
 • 4. Ormen
  Debutromanen ”Ormen” utkommer 1945 och blir genast en sensation. Stig Dagerman är endast 21 år gammal och sällan har en debut hyllats så. Nu inleds en intensiv tid av litterär, högklassig produktivitet av den unge författaren. Lo och Bengt berättar om Stigs möte med syndikalismen, hans funderingar om balansen mellan individ och kollektiv och om friheten är möjlig. Vi får också höra om det stora avtryck ”Ormen” gjorde på nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio. ”Ormen” är en löst sammansatt historia som delvis utspelar sig på en militärförläggning. Med sina egna ord beskrev Dagerman sitt verk så här: "Författaren utför en undersökning över hur skräcken får en samling människor i sitt våld och hur de reagerar under trycket, var och en efter sina egna förutsättningar. Den tes han vill fastslå är att det främst gäller att erkänna den primitiva urångesten; den får icke förnekas. Ett samliv med ångesten är den enda livsform som kan skänka människan åtminstone någon liten möjlighet att uppleva sig själv."
  2023-09-18
  20:49
 • 3. Skuggan av Mart
  Planen var att skriva ”Fransk vår” – en uppföljare till succén ”Tysk höst”. I stället blev det en roman och teaterpjäsen ”Skuggan av Mart”. Pjäsen handlar om den manskultur som män förväntas leva upp till. Stig Dagerman ställer sig frågan: “Är den som vågar erkänna sin feghet den modigaste?”. Avsnittet handlar också om den skrivkramp som drabbade Dagerman, om svårigheten att skriva för pengar och om var han hittade sin inspiration. Vi får även höra mer om pjäserna ”En spelmans mössa” och ”Den yttersta dagen”, den sistnämnda som skrevs när Lo var en skrikig, nyfödd bebis.
  2023-09-18
  25:45
 • 2. Tysk höst
  Året är 1946. Den nystartade kvällstidningen Expressen skickar ut en ung journalist, vid namn Stig Dagerman, för att skriva från efterkrigseuropa. Reportagen bildar "Tysk höst", ett mäktigt litterärt/journalistiskt dokument över ondskans följdverkningar och den nödvändiga försoningen. Boken kommer i ständiga nyöversättningar världen över, nu senast i Ryssland, Tyskland och Sydkorea. Vad gör att "Tysk höst" fortfarande är så aktuell?
  2023-09-11
  22:30

Fler podcasts i Konst

Om Dagermanpodden

2023 är det 100 år sedan författaren Stig Dagerman föddes. Det uppmärksammar vi genom en särskild podd om Stig Dagerman – Dagermanpodden! I 13 avsnitt får du lyssna på samtal mellan dottern Lo Dagerman och kulturskribenten Bengt Söderhäll, som personligt och med djup kunskap berättar om Dagermans författarskap. Vi får höra om skrivprocesser, hans liv och spännande anekdoter. Lo är dotter till Stig Dagerman och skådespelerskan Anita Björk och är sedan 40 år bosatt i USA där hon arbetat bland annat som skolkurator. Hon har drivit många projekt för att göra Stig Dagermans författarskap känt världen över. Bengt var en av initiativtagarna till Stig Dagermansällskapet och har tonsatt Dagermans texter, gett ut diktsamlingar och frilansat som kulturskribent. Han är engagerad i Dagermans författarskap lokalt i Älvkarleby, nationellt och även internationellt. Podden är en samproduktion mellan Bibliotek Uppsala, Region Uppsalas projekt "Växelspel", Lo Dagerman och Bengt Söderhäll. Producent: Per Göran Back, Bibliotek Uppsala Musik: Bengt Söderhäll, Urban Forsgren, Daniel Östersjö och Per Göran Back Projektledning: Fia Söderberg, Region Uppsala
Podcast-webbplats

Lyssna på Dagermanpodden, Ingredienserna och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Dagermanpodden

Dagermanpodden

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store