148. Den okända kyrkogården i Äs - vad berättar benen?
I det här avsnittet ska vi till den lilla byn Äs som ligger intill väg 56 ungefär en mil norr om Västerås i Västmanland.
När bonden skulle bygga ny maskinhall krävdes det att arkeologer kollade av området så att det inte fanns några fornlämningar. Det fanns fornlämningar...
Under två säsonger 2023 och 2024 fick arkeologerna fram inte mindre än 780 gravar och grunden till en okänd träkyrka. De första gravläggningarna hade skett på mitten av 1100-talet och upphörde under första halvan av 1300-talet.
Vi träffar arkeolog Oskar Spjuth från Stiftelsen Kulturmiljövård, som var en av projektledarna vid utgrävningarna vid Äs. Vi står vid Romfartuna kyrka som troligen är den kyrka som tog över efter kyrkan i Äs och på håll ser vi åsen där den gamla kyrkan en gång låg.
Och fågan är, vad berättar benen?
Det här avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Västmanlands län.
Länk:
Stiftelsen kulturmiljövård Äs - https://www.kmmd.se/projekt/as
--------
1:14:13
--------
1:14:13
147. Gravar, gravar, gravar och ops... ett kulthus
I det här avsnittet besöker vi en arkeologisk utgrävning!
1 juli 2025 avslutades en månads förundersökning av en vägsträcka längs E22:an i Blekinge. Vägen ska breddas och passerar ett område med otroligt mycket fornlämningar och därför behövs det en hint om hur mycket fornlämningar som ska tas bort när vägen ska breddas!
När podden besökte utgrävningen i förra veckan så hade man några dagar kvar och resultatet var överväldigande! Ett sammanfattande ord kan nog vara gravar!
Förutom de gravar som man redan visste fanns i området så har det framkommit många nya gravar har sett dagens ljus och röjningsrösen har ombildats till gravar...
Men någon dag efter att podden hade varit på plats så hitta arkeologerna även ett kulthus! Ett kulthus som nu är övertäckt och väntar på att undersökas vid kommande slutundersökning.
Johan Åstrand, arkeolog vid Museiarkeologi sydost är den som guidar oss genom utgrävningsplatserna!
Utgrävningen genomförs av Blekinge läns museum i samarbete med Museiarkeologi sydost!
Och tack länsstyrelsen i Blekinge län som bidragit till produktionen av det här avsnittet!
Jag som producerar och drar med dig ut i kulturlandskapet heter Lena König.
--------
39:04
--------
39:04
146. Ärteråsens fäbodar - DALARNA
I det här avsnittet gör podden sitt första besök i Dalarna!
Vi ska prata om det senaste tillskottet bland våra världsarv, fäbodkulturen!
Den 3 december 2024 skrevs traditionen kring den svenska och norska fäbodkulturen in på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv! Fäbodkulturen är en levande tradition som innefattar allt från djurhållning och betesmarker till mattraditioner och musik!
Vi ska till Ärteråsens fäbodar i Ore socken, Rättviks kommun.
Där träffar vi Anna Kjellin från Ärteråsens kulturförening som är en av alla eldsjälar när det kommer till fäbodkulturen! Det blir ett samtal om fäbodar, så klart, men också om hur livet var då, om väsen i skogen och klotter de lämnat efter sig.
Länsstyrelsen i Dalarnas län har bidragit till produktionen av det här avsnittet!
Lena König pratar och producerar.
Länkar:
Ärteråsens fäbodar: https://www.arterasen.se/
Världsarv: https://unesco.se/fabodkulturen-antagen-till-unescos-lista-over-levande-kulturarv/
Fäbodar i Dalarna: https://www.visitdalarna.se/artikel/levande-fabodar-i-dalarna
Fäbodveckan: https://www.lansstyrelsen.se/dalarna/natur-och-landsbygd/information-till-verksamma-pa-landsbygden/fabodveckan.html
--------
44:59
--------
44:59
145. Bjälebo vattensåg
I år är det 50 år sedan det Europeiska byggnadsvårdsåret utropades av Europarådet. Initiativet var en reaktion mot 1960- och 70-talens omfattande rivningsvåg.
Detta är något som kommer att påverka innehållet en hel del i podden under det kommande året då länsstyrelserna runt om i landet uppmärksammar detta.
Något vi också gör i det här avsnittet från Kalmar län.
Vi ska till Bjälebo vattensåg som ligger en bit söder om Kristdala i Kalmar län. Det är en byggnad med historiska rötter, som räddades från förfall i början av 2000-talet.
Vi träffar Lars Lennartsson och Peder Nilsson från Bråbygdens intresseförening, som berättar om vattensågens historia och varför det var viktigt att rädda den gamla sågen.
Vi träffar också Katarina Sundberg från Länsstyrelsen i Kalmar län som berättar mer om byggnadsvårdsåret och vikten av rädda gamla byggnader så som Bjälebo vattensåg.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Vill du se lite bilder från Bjälebo vattensåg så finns det på poddens Instagram där vi heter Arkeologi & Historia.
Jag heter Lena König
--------
35:09
--------
35:09
144. Bronsåldersvillor i Hallunda och hällristningarna i Slagsta
I det här avsnitt får du verkligen spetsa öronen! För nu ska du och jag får träffa en riktig legend! Du har hört honom i podden förut, bland annat när vi letat hällristningar i Halland, men också när vi dokumenterade och registrerade hällristningarna jag råkade hitta i min egen trädgård.
Jag pratar om Sven-Gunnar Borström - Mr Hällristning. Han hittade sin första hällristning i tioårsåldern och resten är som man brukar säga historia.
Vi ska gå på husesyn i Hallunda söder om Stockholm tillsammans med Sven-Gunnar Broström och han ska visa oss resterna av det ”villaområde” som låg där redan för över 2500 år sedan. I dag är denna delen av Hallund ett område med låga villor som byggdes i början av 70-talet, villorna ligger inbäddat blandat skogsdungar och cykelvägar bara ett stenksast från Mälaren.
Vi följer bosättningen från en höjd i sydväst och tar oss öster ut genom bosättningen och avslutar vid en gigantisk grav!
Jag tar tillfället i akt att be om ursäkt för alla upprepande "woow", "häftigt" och tjutande ljud i detta avsnitt, det är så svårt för mig att inte bli upprymd av sånt här!
Men innan vi beger oss till Hallunda så ska vi först gör vi ett kort stopp ca 700 meter från bosättningen för där ligger Stockholms läns största hällristning Slagsta hällristningen!
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholms län!
Prodcurar och snackar gör Lena König!
Länkar:
Hällristningen i Slagsta: https://stockholmslansmuseum.se/besoksmal/kulturspar-fittja/
-----------------------------------------------------
Bronsåldershusen i Hallunda: https://stockholmslansmuseum.se/besoksmal/kulturspar-hallunda/
https://digitaltmuseum.se/0210114044748/hallunda-bronsaldersboplats
-----------------------------------------------------
Avsnitt 14 Nygammal trädgårdskonst - nya hällristningar i Torhamn
https://www.podbean.com/ew/pb-47dqn-10bb76c
Avsnitt 128 "Hällristningsspaning i Halland"
https://www.podbean.com/ew/pb-f9c95-1787106