Dagens avsnitt är en femstjärnig kurs i konsten att härma ekosystem. Ylva Arvidsson hjälper oss att både lyfta och sänka blicken för att se odlandets stora strukturer. Men inte bara det, om man blir riktigt ivrig kan man med fördel låta permakultur genomsyra hela livet.Avsnitt 1 av 2 på samma tema behandlar jord, odlingszoner, observation och planering. Varför ska man inte gräva? Behöver man gödsla? Vad vill mikrolivet ha för att odlingen ska frodas? Varför kan Sara inte plocka broccoli i skogen? Hur många fikaplatser behöver Anna riktigt?
--------
1:06:52
--------
1:06:52
Pionen på piedestal
Varje år får den många av oss att tappa andan och nya fans sällar sig ständigt till skaran av dess beundrare. Vi pratar förstås om pionen - trädgårdens diva i krinolin, som trots sin överdådiga skönhet faktiskt är en riktigt tålig typ som klarar det mesta och glatt blommar utan särskilt mycket tillsyn och underhåll. Och för att få veta allt om de praktfulla pionerna har Sara ringt upp Henning Bohne, på pionrika Hammartorps Trädgårdar.
--------
1:00:30
--------
1:00:30
Myror och löss
Juni bjuder på växtkraft och trädgårdsambitioner. Samtidigt är en det också en tid då man märker att man inte är ensam om att jobba i sin trädgård. Löss dyker upp där man inte planerat det, och myror flyttar in i odlingskärlen. Hur ska man hantera det? Myrforskare och författare Katja Bargum bjuder på fascinerande fakta om trädgårdens hårt arbetande kvinnor. Dessutom pratar vi om lusliv och försommarens mesta favoriter i perennrabatten.
--------
1:23:32
--------
1:23:32
ÄTA OGRÄS? Jamen visst!
Istället för att köpa dyr och importerad så kallad "superfood" kan vi istället gå runt knuten och botanisera bland det som frodas där vi knappt vill att det ska vara. Som hushållsrådgivare och expert på ätliga vilda växter hos Finlands svenska Marthaförbund är Elisabeth Eriksson den bästa guide vi kan tänka oss i ogräsdjungeln, där det finns mängder av hälsosamt grönt att både lägga i sallad, doppa i choklad, blanda i pesto, fräsa i smör eller torka för en vitaminkick under vinterhalvåret.
--------
51:52
--------
51:52
Örter i överflöd
I det här avsnittet ägnar vi oss helt åt det enkla, användbara och aromatiska nöjet att odla örter – som du också kan göra oavsett om du har en stor trädgård, en liten balkong eller bara en fönsterbräda att tillgå.Men hur kommer man igång? Vilka örter är lättodlade? Och hur tar man hand om dem för att få en lång och riklig skörd? Häll upp en kopp te, förslagsvis med lite mynta i muggen, luta dig tillbaka och låt dig inspireras.