I det här avsnittet erkänner Johannes och Jonny att de har ett beroende. De är alltför mycket på sina telefoner, och har svårt att lägga bort dem. Det blir mycket snack om skärmtid, och de har frågat lyssnarna och läsarna om tips hur man minskar sin och sina barns skärmtid. Lyssna, och mitt i allt blir du inspirerad att lägga bort juppinallen och leva IRL.
--------
1:09:52
Specialavsnitt – Hjärnforskare Sissela Nutley om barns skärmtid
Elever som inte har något tålamod, föräldrar som stirrar in i sina skärmar och en generation som aldrig har tråkigt. Hjärnforskaren Sissela Nutley berättar om hur skärmarna påverkar oss, men ger även konkreta tips på hur vi kan minska vår användning och vårt beroende.
--------
45:43
52 - Stjäla sin kompis bil och pappaskämt är bra för familjen
Jonny saknas i det här avsnittet eftersom ett virus däckat honom, så Tomas och Johannes håller i trådarna. De pratar mycket om att hur de överraskat sina vänner när det har nalkats svensexa. Tomas och hans vänner "stal" den kommande brudgummens bil, vilket fick den annars snälla typen att dra på sig arbetsjackan, gorma och vifta med nävarna. De snackar också om att humor kan stärka familjebanden.
--------
50:18
Barnmorskor svarar på lyssnarnas frågor - del 3
Barnmorskorna Annichen Salo och Anna Stenström på Vasa centralsjukhus svarar i det här specialavsnittet på frågor som lyssnarna ställt gällande förlossningar. Det finns tre avsnitt där Salo och Stenström svarar på frågor. I del tre av tre svarar de på följande frågor (vill du lyssna på svaret på en specifik fråga hittar du tidskoden inom parentes efter frågan):1. Har barnmorskorna utbildning i att bemöta personer med trauma, till exempel en föderska med förlossningstrauma i bagaget? (3:00)2. Hur ser dödlighetsprocenten på nyfödda i samband med förlossning ut i Finland jämfört med i Sverige och de övriga nordiska länderna? (6:07)3. Kan man få elektivt snitt om man har förlossningsrädsla och en traumatisk tidigare förlossning? Hur tillmötesgående är ni med föderskans önskemål gällande detta? (8:17)4. I vilket skede gör man beslut om kejsarsnitt om en igångsatt förlossning inte framskrider enligt plan? (9:02)5. Är det farligt att föda vaginalt efter akut kejsarsnitt vid förra förlossningen? Vilka risker finns? (10:47)6. Får jag som pappa vara med under ett kejsarsnitt? (13:16)7. Varför säger barnmorskan att man under krystningsskedet ska sluta krysta? Är det för att i enskilda fall minska risken för att man spricker? (15:32)8. Hur kontrollerar man att kvinnan inte spricker om man väljer att föda i vatten? Kan barnmorskorna ha koll på vävnaden ändå, och kan de hålla det där finska greppet som de annars gör om man föder i en säng? (17:12)9. Vad är kriterierna för att få föda i vatten? (21:21)10. Vad är risken med för högt blodtryck innan och under förlossning? (24:41)11. Hur kontrollerar man om bebisen påverkats av graviditetsdiabetes? (26:04)12. Varför måste det vara en vanlig sjukhussäng i förlossningssalen? Varför finns det ingenting att hålla sig fast i eller någonstans att klämma fast benen? (27:16)13. Kan man säga nej och vägra när ni beordrar olika positioner, krysttekniker och interventioner under förlossningen? Är det inte bättre att föderskan får följa sina egna instinkter? (28:19)14. Hur noga läser ni förlossningsbreven? Jag bad om tystnad under förlossningen i mitt förlossningsbrev, men barnmorskorna fortsatte viska sinsemellan. (31:31)15. Vad är fördelarna med att ha en doula som stöd under graviditeten och förlossningen? (37:44)16. Vilken är den längsta och kortaste förlossningen som ni varit med om? (39:42)17. Strävar ni efter nollseparation på Vasa centralsjukhus? (43:09)
--------
48:52
Barnmorskor svarar på lyssnarnas frågor - del 2
Barnmorskorna Annichen Salo och Anna Stenström på Vasa centralsjukhus svarar i det här specialavsnittet på frågor som lyssnarna ställt gällande förlossningar. Det finns tre avsnitt där Salo och Stenström svarar på frågor. I del två av tre svarar de på följande frågor (vill du lyssna på svaret på en specifik fråga hittar du tidskoden inom parentes efter frågan): 1. Hur många väljer att föda utan smärtlindring och lustgas? (5:30)2. Finns det alternativ till värkstimulerande dropp? Vad händer om föderskan vägrar använda det? (15:40)3. Varför ges pitocin/konstgjort oxytocin som standard åt föderskan efter födseln? (25:09)4. Kan jag utveckla förlossningsrädsla genom att läsa mera om hur en förlossning går till? Vad är liksom ”vettig mängd” info att läsa in sig på om hur en förlossning går till och när är det en risk att det blir ett stressmoment? (29:03)5. Jag är nu i vecka 21 och har än så länge ingen rädsla inför förlossningen, men jag har inte heller läst på något om det ännu, eftersom jag velat vänta tills andra ultraljudet och att allt ser bra ut. Men allt såg bra ut, så nu funderar jag på hur jag ska börja ta mig an information om förlossningen som finns lite här och var, utan att börja odla någon rädsla. (29:03)
Pappalandia är Vasabladets och Österbottens Tidnings egna pappapodd. Den görs av småbarnsföräldrarna Johannes Björkqvist, Jonny Huggare Smeds och Tomas Esselström. De diskuterar de stunder när livet går som på räls, men även de stunder då allt är kaotiskt och det är minus på sömnkontot.