Niclas Bergquist, Vänsterpartiet: Om judarna och vänstern
Niclas Bergquist är lokalpolitiker för Vänsterpartiet i Sjöbo och gästar Judefrågan i en tid då relationen mellan svenska judar och den politiska vänstern kanske är mer spänd än någonsin tidigare.
Vi samtalar om antisemitism, Israel, sionism och om möjligheterna för judar att känna sig hemma i en vänster som allt oftare förknippas med kampen mot Israel – och i vissa fall även med antisemitism.
--------
1:49:03
--------
1:49:03
Patric Klagsbrun Lebenswerd om språk, identitet och ideologi
Patric Klagsbrun Lebenswerd är lingvist och doktorand vid Stockholms universitet.
Han forskar om judiska språkliga praktiker i Sverige under de senaste 250 åren och om hur idéer om talspråk och liturgiskt språk förhandlas i relation till språkliga ideologier som haskala, sionism och jiddischism.
I samtalet berör vi också hur språk fungerar som en avgränsare för judisk och nationell identitet – både historiskt och i dagens Sverige.
--------
1:54:39
--------
1:54:39
Benjamin Gerber - HaMaggid från Göteborg talar om Purim
Benjamin Gerber är Maggid vid Göteborgs judiska församling och reser land och rike kring för att dela med sig av sin kunskap och sina tankar om judendomen och ämnen relaterade till judisk existens. Här delger han oss sin syn på Purim, på antisemitism och på livet i diasporan
--------
1:18:08
--------
1:18:08
Eli Göndör - Judar i den muslimska världens ögon
Eli Göndör är svensk-israelisk jude och islamolog. Vi samtalar om ett brett och komplext ämne: bilden av juden och relationen till judar inom den muslimska världen.
--------
55:42
--------
55:42
Karin Zetterholm - om judendom och kristendom under de tidiga åren
Karin Zetterholm är docent och lektor i judaistik på Lunds universitet och forskar i hur rabbinsk judendom och kristendom utvecklades genom ömsesidig påverkan under de första århundradena av vår tideräkning. Karin berättar om en tid då själva distinktionen mellan de två religionerna var tämligen diffus och om hur människor med olika tro umgicks flitigt och med ömsesidig tolerans.