En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet. UI är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespoliti...
En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet. UI är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespoliti...
Mer
Tillgängliga avsnitt
5 resultat 82
Svarta havet – rysk diplomati, spannmål och vattendrönare
Rysslands krig mot Ukraina påverkar import och export av varor som är viktiga för länder över hela världen. En faktor som Ryssland kan utnyttja både diplomatiskt och militärt och där Svarta havet är en avgörande pusselbit. Så vad spelar detta innanhav för roll i kriget? Och vad kan omvärlden göra för att hålla handelsvägarna öppna? Medverkande:Överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare i militär strategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan. Charlotta Rodhe, tillförordnad biträdande centrumchef och analytiker vid Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS).Redaktör och programledare: Jonas LöfvenbergBesök gärna ui.se om du vill veta mer.Här hittar du Charlotta Rodhes rapport. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2023-09-22
53:20
Kuppen i Niger – demokratikris och Frankrikes koloniala skugga
Den 26 juli i år avsattes president Mohamad Bazoum och hans regering av juntan. Kuppen i Niger fördöms av FN, Ecowas och en rad enskilda länder, men på gatorna firar folk med ryska flaggor och slagord riktade mot sina tidigare koloniala herrar i Frankrike. Så vad är det som står på spel? Kan kuppen utlösa ännu ett krig i regionen? Och vad har egentligen Ryssland och Frankrike för intressen i Niger?Medvrkande:Görrel Espelund, journalist, författare och associerad redaktör på Utrikespolitiska institutet.Gabriella Körling, antropolog, forskare och analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.Redaktör och programledare: Jonas LöfvenbergLäs mer på: ui.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2023-09-08
54:13
Nedrustning – Nato, Ryssland och framtiden för kärnvapen
Det har hänt mycket med det globala säkerhetsläget de senaste åren som gett frågan om kärnvapens vara och icke vara ny aktualitet. Sverige väntar otåligt på att få ansluta sig till Nato – en försvarsallians som bland annat bygger sin styrka på kärnvapen. Samtidigt antyder Putin vad Ryssland är kapabelt till om hon känner sig tillräckligt hotad. Så vad hände med avtalen som en gång kylde ner kalla krigets kärnvapenhot? Vad händer med Sveriges position förhållande till kärnvapen när vi väl blir insläppta i Nato? Och vad innebär egentligen nedrustning? Medverkande:Erik Melander, professor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och föreståndare för Alva Myrdal centrum för kärnvapennedrustning.Jakob Hallgren, direktör för Utrikespolitiska institutets och tidigare Sveriges ambassadör för nedrustnings- och icke-spridningsfrågor.Redaktör och programledare: Jonas LöfvenbergBesök också: ui.se Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2023-08-25
55:30
Den samhällsbärande tekniken – kapprustning och exportkontroll
Vår tillgång till teknik påverkar alla delar av samhället, hur politiker når sina väljare, hur vi betalar våra räkningar, hur vi håller oss informerade om viktiga händelser och hur vi håller samman all viktig infrastruktur. Tillgången till teknik avgör också vad en stat har för kapacitet för krig, handel eller insamling av information. Så vad händer när stormakter börjar kapprusta eller blockera varandras tillgång till teknik? Hur beroende är tillgången till tekniken av global handel och globala överenskommelse? Och vad spelar det för roll för krig och fred?Medverkande:Björn Cappelin, biträdande centrumchef vid Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska institutet. Ulla Lovcalic, analytiker vid Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2023-08-11
44:36
Starka män och folkvalda autokrater – så försvinner demokratin
I sin rapport Democracy report 2023 konstaterar demokratiforskningsinstitutet V-Dem att demokratin i världen minskar. Och att autokratiseringen av länder har ökat kraftigt de senaste tio åren. I flera av fallen är det en karismatisk ledare, vald på demokratisk väg, som driver på nedmonteringen av det landets demokratiska system. Men hur går det här till? Varför röstar folk på den som vill öka sin egen makt och splittra samhällen i ett vi och dem?Medverkande:Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på UI. Andrés Rivarola Puntigliano, professor i Latinamerikastudier och docent i ekonomisk historia vid Stockholms universietet.Martin Lundstedt, forskare på demokratiforskningsinstitutet V-Dem vid Göteborgs universitet. Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg Här hittar du V-Dems rapport Democracy Report 2023. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet. UI är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.