USA:s president Donald Trump har stängt ner biståndsmyndigheten USAID. Effekterna blev omedelbara och syns både hos biståndstagare världen över och i USA. Men myndigheten har länge varit mer än bara bistånd, den har också varit ett verktyg för att främja amerikanska intressen i andra länder. Vad händer med biståndet, och vilka aktörer kliver fram när USA backar hem?Medverkande: Annika Sandlund, chef för UNHCR i Norden och Baltikum.Louise Bengtsson, senioranalytiker inom programmet för global politik och säkerhet (GPS) på UI.Programledare och redaktör: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
29:55
--------
29:55
Kina eller USA – Europas vägval i handelskriget
Handelskriget har väckt frågan om Europa borde omvärdera relationen till Kina. Under våren har Kina gått på charmoffensiven och i sommar ska EU:kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöka Peking. Kan det leda till en ny fas i relationen mellan Europa och Kina? Och vilken roll återstår för Europa i en ny världsordning?Medverkande: Björn Fägersten, senioranalytiker på UI:s Europaprogram.Alexis von Sydow, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina, UI.Programledare och redaktör: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
34:43
--------
34:43
Det betyder Israels nya krigsplan för Gazaborna
Israels nya krigsplan går ut på att ta över hela Gazaremsan. Nya stora markoffensiver har inletts, rapporter om hundratals döda Gazabor bara senaste veckan och svälten breder ut sig. I planen ingår också massförflyttning av palestinier. Men går det ens att genomföra, och vad vill egentligen Israel med Gaza, där stora delar av bebyggelsen redan ligger i ruiner?Medverkande:Gilda Hamidi-Nia, utrikesreporter på SVT.Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och associerad medarbetare på Utrikespolitiska institutet.Programledare och redaktör: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
33:54
--------
33:54
Konflikten om Kashmir: Kärnvapenmakter och geopolitik
Den gamla konflikten om Kashmir har blossat upp igen och omvärlden har oroats för ännu ett krig mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan. Nu verkar det råda vapenvila, men flera attacker har förekommit på båda sidor efter terrordådet i Kashmir den 22 april som Indien anklagar Pakistan för att ligga bakom. Dessutom har länderna skaffat sig nya vänner på senaste som gör att såväl Kina som USA har viktiga roller att spela i konflikten. Men hur ser relationen mellan Indien och Pakistan egentligen ut, och varför är en upptrappning mellan länderna så farlig?Medverkande:Henrik Chetan Aspengren, senior analytiker vid Utrikespolitiska institutets Asienprogram.Per Elinder Liljas, journalist på Svenska Dagbladet.Programledare och redaktör: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
--------
39:14
--------
39:14
Ukraina: Förhandlingarna och mineralavtalet
Förhandlingarna om fred i Ukraina fortsätter och efter ett möte mellan USA och Ryssland i förra veckan verkar Donald Trump tro att Ryssland är redo att skriva på ett avtal. Men frågan är hur Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställer sig till det, eftersom avtalet bland annat ger Ryssland rätt till ockuperad mark i Ukraina. Dessutom fortsätter den ukrainska presidenten att pressas om att sälja viktiga mineraler till USA i ett avtal som helt saknar säkerhetsgarantier för Ukraina. Medverkande:Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Österuropastudier, Utrikespolitiska institutet.Niklas Rossbach, analytiker på Försvarshögskolan och seniorforskare vid UI:s program för Global politik och säkerhet.Redaktör och programledare: Annica Ögren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet. UI är ett oberoende institut och en plattform för forskning och information om utrikespolitiska frågor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.