Den här veckan blickar vi tillbaka till 2019 då Samuel Byrskog och Lisa Svensson undersöker vilka Gudsbilder som används idag. Om det så är det bibliska som offerlammet och den gode herden eller Kevin Costner i Bodyguard och låten Me and Bobby McGee av Janis Joplin. Och vad betyder frihet egentligen, när känner vi oss fria?
--------
23:45
325. Andra söndagen i påsk (årg. 2)
I veckans avsnitt slår vi ett slag för det religionssociologiska ämnet när Linnéa Jensdotter samtalar med Ida Wreland. Linnéa som forskar på ämnet religion och politik drar paralleller från texten till frågan hur vi är kyrka idag när religion har blivit en så het politisk fråga. Det blir också ett samtal om Jesus frågor i texten som väcker känslor, hur vi vet att vår kärlek är nog, vad är meningen med lidandet och att göra fel men få vara med ändå. Och så ställer de sig frågan: Älskar vi Jesus idag? Och lever vi som att vi gör det?
--------
37:36
324. Påsken
Den här veckan omfattar vi hela påsken i ett och samma avsnitt med prästen och biskop emeritus Jan-Olof Johanson och Ida Wreland. Det blir ett samtal om tro som måste bli till handling, kärlek, gemenskap, mänsklighet, kroppslighet, ropet efter Gud, hjärteblod, rädsla, glädje, smärta, äkthet, det livsviktiga hoppet och mycket mer. Det vill du inte missa!
--------
1:08:19
323. Palmsöndagen (ÅTERBLICK) "Vägen till korset"
Palmsöndagens evangelium kan tolkas som att Jesus utmanar den världsliga makten för att visa oss ett helt annat sätt att vara kung på och ett helt annat sätt att vara människa på. Det kan tolkas som att Jesus vill göra upp med en världsordning i vilken status, pengar, makt och våld fått styra alltför mycket. Och om vi läser texten på det sättet, då innebär den också en utmaning för oss: vilken väg väljer jag i livet? Om detta samtalade Clara Nystrand och Frida Mannerfelt i veckans avsnitt - en återblick till ett tidigare avsnitt. Det blir också ett samtal om vad staden Jerusalem spelar för roll i sammanhanget och vi frågar oss om det går att predika för barn om att göra upp med den världsliga makten. Helt klart är i alla fall att texten handlar om så mycket mer än om att Jesus är ödmjuk för att han rider på en åsna. Så det så.
--------
31:22
322. Femte söndagen i fastan (årg. 2)
Ond bråd död. Det är så man kan sammanfatta dagens evangelietext. Men tolkarna Jessica Nordqvist och Ida Wreland försöker att komma vidare från allt dödande i texten. Det blir ett samtal om maktbegär och habegär, att förvalta ett förtroende, att inte bli medberoende med verkligheten och vad den där hörnstenen texten pratar om egentligen är. Trots samtalet om död och elände så landar samtalet till slut i att trots att världen just nu känns rätt dyster så finns det överallt massor av bevis på hoppet.