Powered by RND
PoddsändningarFritidNördarnas podd

Nördarnas podd

Patrik Stenberg och David Stavegård
Nördarnas podd
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 70
  • 69. AI-Anton Astbäck - Om ChatGPT
    I detta smått filosofiska och djupt nördiga avsnitt bjuder Patrik och David in AI-konsulten Anton Astbäck, som driver företaget AI med Anton. Vi får höra om hur han utbildar företag och privatpersoner i ChatGPT och andra AI-verktyg – och varför han tycker att just röstinteraktion kan bli den stora brytpunkten för att AI ska slå igenom på riktigt.Det pratas om allt från gamla mormödrars broderade livsvisdomar till oväntade AI-insikter från Siemens mikrovågsugnar. Vi får också veta hur ChatGPT räddade Antons julafton när TV:n vägrade starta – tack vare den nya livekamera-funktionen. En berättelse som inte bara fascinerar utan visar på AI:s praktiska nytta i vardagen.Patrik och David delar dessutom med sig av sina egna AI-användningsområden – som läxhjälp, nätverksinstallation och konversationsstarter på events. Det snackas om GPTs, långtidsminne, personliga inställningar och varför det ibland faktiskt är okej att vara lite otrevlig mot AI:n för att få rätt svar snabbare.Dessutom: ett passionerat sidospår om hockeyslutspel, ett oväntat kärleksbrev till en tryckluftsblåsare kallad Compu Cleaner, och ett litet experiment – kommer en segelbåt dyka upp i show notes? 🛥️Några höjdpunkter:Hur AI kan hjälpa till IRL – bokstavligenSkillnader mellan ChatGPT, Copilot och GeminiVad som gör en personlig GPT användbarRöststyrning, promptdesign och varför man ska våga testaAnton tipsar om roliga och smarta AI-trick för både barn och vuxnaEtt avsnitt för dig som är nyfiken på hur AI fungerar bakom kulisserna – eller bara vill höra tre nördar grotta ner sig i teknik, livsfilosofi och oväntade vardagsvinster. Missa inte!
    --------  
    44:29
  • 68. Framtidsspaningar 2025
    I detta framtidsspäckade avsnitt tar Patrik och David er med på en svindlande resa – från eldens upptäckt till nästa stora teknikskifte. Vad händer egentligen om Schweiz blir nästa techstormakt? Och hur smart kan ett hem bli innan det börjar göra kaffe och hämta tofflor?🎙️ Vi snackar bland annat om:Hur AI i smarta hem snart förstår dina duschvanor och elprisångestPendelrörelser i världspolitiken – från brittiskt imperium till USA och kanske vidare till Europa?Lokalisering av teknik: Är det slut på att köpa prylar från okända webbshoppar med grå plastpåsar?Hur OpenAI, Google och Amazon kan påverkas av nya krav på datalagring i EuropaVarför Schweiz kanske är framtidens datacentral – och vad det betyder för digDessutom: Vad gör man egentligen med 1,25 miljarder kronor? Vi diskuterar allt från stiftelser till räntestrategier – och varför psykologhjälp är en vettig bonus.Patrik delar med sig av nischade nördspaningar inom hemautomation, där AI snart vet exakt när dina markiser ska åka in. David blickar bredare, från geopolitik till kultur och konsumentbeteenden. Och ja, vi bjuder på dåliga USA-skämt också.Ett avsnitt för dig som vill förstå teknikens framtid – och kanske bli lite mer redo för den.🎧 Kodordet? Det får du i slutet, som alltid. Glöm inte att dela med dig av dina egna framtidsspaningar i vår Facebook
    --------  
    47:49
  • 67. Sabina Johansson - Sportadmin, AI och IT-säkerhet
    Vad har ord som "solglimmet", "popcorn" och "sjöhåla" gemensamt? Kanske inget alls – förutom att de dyker upp i detta avsnitt av Nördarnas podd! Den här gången gästas vi återigen av den inspirerande Sabina, som brinner för både IT-säkerhet och AI, och bjuder på klokskap med ett varmt leende.Patrik är förkyld men basig, David funderar på nätverkskablar och vi pratar om allt från ortnamn och syntkonserter till det mycket allvarliga säkerhetshaveriet kring Sportadmin. Sabina förklarar vad som hände när 2,5 miljoner svenskars data läckte – och vad vi som privatpersoner behöver tänka på när vi rör oss i det digitala landskapet.Vi gräver också ner oss i AI – hur vi kan använda den säkert, kreativt och mänskligt. Sabina delar hur hon lär sina barn använda ChatGPT på ett källkritiskt sätt och berättar om egna erfarenheter av att sprida hopp kring teknik i sociala medier. Patrik har börjat använda AI som textverktyg och David berättar hur han vann en upphandling tack vare smart AI-användning.🎧 I detta avsnitt:Vackra svenska ord och fula ortnamnSportadmin-hacket och dess konsekvenserHur ransomware-grupper arbetarAI som verktyg för personlig utvecklingChatGPT i vardagen – från nyhetsbrev till barnens matteläxorSäkerhetsråd: tvåfaktorsinloggning, phishing-varningar och varför vi måste prata mer om IT-säkerhetDet här är ett avsnitt för dig som gillar nörderi med hjärta – och som vill känna lite framtidstro mitt i den digitala dimman. Välkommen att lyssna!
    --------  
    54:13
  • 66. Djupdyk - 10 snabba fakta du inte visste!
    I det här avsnittet av Nördarnas Podd går David och Patrik igenom fem random fakta var som du troligen aldrig hört tidigare. Allt från bisarra krigsrekord till märkliga djur och astronomiska mysterier!David delar bland annat med sig av sin erfarenhet av att hålla en Excel-utbildning för Rättsmedicinalverket, där han får höra att man helst aldrig vill ha någon kontakt med den myndigheten som privatperson. Det följs av intressanta fakta om kontorsstolens dagliga rullande och varför den genomsnittliga kontorsstolen faktiskt rullar en kilometer i månaden.David överraskar med att avslöja att hästarna som USA:s ursprungsbefolkning rider på egentligen kom med européerna. Dessutom får vi lära oss att världens kortaste krig utkämpades mellan Storbritannien och Zanzibar och varade endast 38 minuter.Bland andra fakta som avhandlas finns en märklig fisk som kan leva på land, en stat som har flest färger i sin flagga (Belize med hela 12 färger!) och att en dag på planeten Venus faktiskt är längre än ett år där.För att runda av det hela berättar Patrik att 90 % av alla dollarsedlar i USA innehåller spår av kokain och David avslöjar att människor faktiskt föds med fler ben än de har som vuxna.Dessutom snackas det om vårens bilvård och Davids fascination för YouTube-kanalen Doctor Mix, där kända låtar återskapas med minutiös precision.Missade vi något coolt fakta som borde nämnas? Skriv till oss och dela din nördiga kunskap!Lyssna på hela avsnittet och häng med på nördresan!
    --------  
    18:34
  • 65. Anders af Wåhlberg - Teknik, trafiksäkerhet och mänskligt beteende
    I veckans avsnitt av Nördarnas Podd bjuder Patrik och David in Anders, en forskare och docent i psykologi med ett stort intresse för trafiksäkerhet och forskningsmetodik. Samtalet tar en djupdykning i hur ny teknik påverkar oss som trafikanter och varför vissa system inte lever upp till sina förväntade säkerhetseffekter.Anders berättar om hur han under sin forskning upptäckt att elektronisk stabilitetskontroll, som hyllats för att kunna minska singelolyckor med upp till 50 %, i verkligheten inte har ens i närheten av den effekten. Det visar sig att många av de studier som pekat på denna enorma säkerhetsvinst har metodologiska brister, bland annat genom att använda självselekterade grupper där de som investerar i extra säkerhetsutrustning redan är säkrare förare.En stor del av samtalet handlar om hur vi anpassar vårt beteende efter ny teknik och hur den trygghet vi känner kan leda till att vi tar större risker. Anders menar att detta fenomen, som kallas behavioral adaptation, är en av de största utmaningarna inom trafiksäkerhetsforskning.Diskussionen fortsätter med exempel från forskning på autonoma fordon och förarassistanssystem, där Anders bland annat berättar om en studie med Tesla-fordon där oväntade och potentiellt farliga inbromsningar inträffade. Samtidigt lyfter han det intressanta dilemmat att medan tekniken gör bilarna säkrare på papperet, så verkar människans beteende anpassa sig på ett sätt som delvis tar bort den förväntade effekten.Mot slutet av avsnittet diskuteras också hur utbildning och bestraffning fungerar som incitament för att förbättra trafiksäkerheten. Patrik berättar om sina egna erfarenheter av att bli av med körkortet och hur det förändrade hans körbeteende.Ett superintressant och kontroversiellt avsnitt som garanterat får dig att ifrågasätta hur trafiksäkerhetsforskning bedrivs och om vi verkligen är på väg mot en säkrare framtid – eller bara lurar oss själva.
    --------  
    55:16

Fler podcasts i Fritid

Om Nördarnas podd

En intervjupodd där vi låter olika nördar blomma ut och berätta om sitt nördigaste intresse. Det kan handla om allt från gräsmattor, till bibliska kvinnor eller biodling. Häng med, det blir kul!
Podcast-webbplats

Lyssna på Nördarnas podd, Elsa Billgren och Sofia Wood och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.16.2 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 5/3/2025 - 4:28:16 PM