Powered by RND

Under havsytan

Under havsytan
Under havsytan
Senaste avsnittet

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 32
  • 32. Allt och lite till om sjöfåglar, med Jan Uddén
    Vi kikar upp över havsytan, upp i det blå, och träffar flygande invånare i marina miljön. Linas inre ornitolog blommar ut när vår gäst, fågelexperten Jan Uddén, berättar allt och mer därtill om sjöfåglar. Den smarta gråtruten och den högaktuella skarven får såklart en stund i rampljuset, men även några doldisar. Tydligen råder gräsätarnas och småfiskätarnas tid nu, men vad menas med det? Och är det därför vissa, som till exempel ejdern, minskat kraftigt på västkusten.
    --------  
    1:18:26
  • 31. Söta och salta fiskar
    Några av våra coolaste fiskar lever i både sötvatten och saltvatten. Som den mäktiga stören, nyligen återinplanterad i Sverige och havsnejonögat, denna legend bland fiskar. Linneá Jägrud från Sportfiskarna och Johan Höjesjö från Göteborgs universitet, berättar om hur de lyckades med det smått otroliga stör-projektet och om fiskarnas roll som ekologiska ingenjörer. Om du aldrig tänkt på havsnejonöga - gör det!
    --------  
    1:09:22
  • 30. Blå bönder och fredagsmusslor
    Vad gör en blå bonde? Jo det är något som Marcus och Lina får full insikt i när havsbrukaren Fredrik Norén går igenom odling av undervattensgrödor från både växt- och djurriket. Vilka lagar, förordningar och framtidsutsikter som finns för havsbruket får vi höra om genom Mats Ivarsson, chef för Fiskeenheten på Länsstyrelsen Västra Götaland. Det för svenskarna klassiska fredagsmyset får kanske en ny huvudingrediens i och med inmutningen av "fredagsmusslan" och frågan är om sjöpungen kan vara den framtida råvaran på var mans bord. Häng med och spana ut över horisonten mot det marina odlingslandskapet!
    --------  
    1:12:38
  • 29. Backspegel 2024 – och hur gick det sedan?
    Dags att knyta ihop sjösäcken med årets höjdpunkter och bottennapp. Trist med döda humrar – på grund av syrefattiga bottnar – och med Hvaldimirs hädangång, men kul med lysmanet och andra gästande arter, ovanligt sprakande mareld och fortsatt gott om tonfisk. Vi har också fina julhälsningar från årets gäster: politiker Emma Nohrén som varit på internationella miljömötet COP16, från Maria Granberg på IVL om framgång i arbetet mot giftiga fartygsutsläpp och från våra vänner från tonfiskforskarna på SLU som nu även studerar hajar. God jul och vått nytt år, önskar poddarna!
    --------  
    1:04:04
  • 28. Kiselalger – havets juveler
    I havet finns ett mikroskopiskt liv som vi inte kan se med blotta ögat, nämligen kiselalger. De bidrar till syret vi andas (visste du att syret i vart tredje andetag vi tar är producerat av kiselalger?!!) och utgör en viktig del av födobasen i det marina ekosystemet. Men kan vi människor använda dem till något mer? Gäst för avsnittet är Angela Wulff, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Med hjälp av Angelas expertkunskap gör vi en djupdykning i vad en kiselalg egentligen är och vilken nytta de fyller, både i havet och för oss människor. Finns kiselalger verkligen överallt omkring oss och varför kallas de egentligen havets juveler? Och vilken är kopplingen till ett mordfall i Arboga...?
    --------  
    1:00:45

Fler podcasts i Vetenskap

Om Under havsytan

Under havsytan är en podd om havet och kusten, med fokus på västkusten. I podden hör du marinbiologerna Marcus Stenegren, som jobbar på Länsstyrelsens Informationscentral för Västerhavet, och Lina Rasmusson, forskare på Göteborgs universitet. Du hittar den på Länsstyrelsens webb och på poddplattformar som till exempel Soundcloud och Spotify. Podden görs av Länsstyrelsen Västra Götaland.
Podcast-webbplats

Lyssna på Under havsytan, Perspektiv - allmänbildning du har nytta av. och många andra poddar från världens alla hörn med radio.se-appen

Hämta den kostnadsfria radio.se-appen

  • Bokmärk stationer och podcasts
  • Strömma via Wi-Fi eller Bluetooth
  • Stödjer Carplay & Android Auto
  • Många andra appfunktioner
Sociala nätverk
v7.21.1 | © 2007-2025 radio.de GmbH
Generated: 7/17/2025 - 3:19:08 AM