

Potatis och maskinentreprenad - An-Da Entreprenad Ab och Fredrik Andtfolk
2025-12-15 | 42 min.
Fredrik Andtfolk tog över familjens lantbruksföretag efter att han kvicknat till från ''ohi on'' och året efter startade han tillsammans med Tommy Dahlgren entreprenadföretaget An-Da Entreprenad Ab som vuxit varje år sedan starten och idag är främst inriktat på vallskörd med två kedjor för balning. Vi pratar om hur de gör pengar i sin verksamhet, hur säljer Fredrik sin potatis, hur tänker de kring maskininvesteringar och hur grässkörden passar ihop med deras egna potatisodlingar. Vi pratar även om framtiden för företagen och vart de är påväg. Producentkraft är ett projekt som administreras av Österbottens svenska producentförbund r.f. och finansieras till 80 % med offentliga medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Kultiverat kött! Vad konkurrerar man med som lantbruksföretagare?
2025-12-01 | 28 min.
Hur långt är laboratoriekött från att kommersialiseras? I detta avsnitt intervjuar vi Margrethe Therkildsen, husdjursekonom och forskare inom köttkvalitét vid Aarhus Universitet i Danmark om kultiverat kött. Vi pratar om hur processen ser ut för att producera kött i laboratorie, vilka utmaningar som finns och vad konsumenter tycker om kultiverat kött samt vad man skall tänka på som lantbruksföretagare som konkurrerar med detta produktionssätt. Producentkraft är ett projekt som administreras av Österbottens svenska producentförbund r.f. och finansieras till 80 % med offentliga medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Direktförsäljning i stor skala, köttgrossist i liten skala - Tomas Nyström, Träskkulla Ekobeef
2025-11-17 | 41 min.
I detta avsnitt diskuterar vi med Tomas Nyström om deras lantbruksföretag och direktförsäljningen av nötkött som går via företaget Träskkulla Ekobeef. Vi pratar om hur lantbruksföretaget är uppbyggt och hur de tänker där för att kostnadseffektivt producera kött som kunderna efterfrågar men framförallt diskuterar vi hur Tomas ser på hur man får effektivitet i direktförsäljningen. Vi pratar också om köttmarknaden och om slakteriet Tajma där Tomas är delägare samt framtiden för företaget. Producentkraft är ett projekt som administreras av Österbottens svenska producentförbund r.f. och finansieras till 80 % med offentliga medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Lönsam ekoodling med Grannas Lantbruk Ab
2025-11-03 | 44 min.
I detta avsnitt pratar vi med Johannes och Pelle Grannas om familjens företag Grannas Lantbruk Ab. Vi pratar om hur de gör pengar i sin verksamhet som innefattar ekologisk växtodling på ca 140 ha, lastbilstransporter av främst spannmål samt om vikten av att hålla åkern i optimalt skick. Vi pratar om deras företagarresa och hur de utvecklat företaget och om valet att gå över till aktiebolag. Vi pratar även om ekomarknader och om framtiden för företaget. Producentkraft är ett projekt som administreras av Österbottens svenska producentförbund r.f. och finansieras till 80 % med offentliga medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Nyhlén Hugosons och Alviksgården - En resa från 300 till 1000 suggor och egen köttförädling med 300 anställda
2025-10-16 | 51 min.
Företagaren Mikael Hugoson flyttade till Luleå 1975 och började med 300 suggor. Vi pratar om hur Alviksgården utvecklats till en modern produktion med 1000 suggor i integrerad produktion var allt kött går direkt till den egna förädlingen under varumärket Nyhlén Hugosons. Vi pratar om hur de gör pengar i företagen, turn-around case och hur framtiden ser ut för företaget. Producentkraft är ett projekt som administreras av Österbottens svenska producentförbund r.f. och finansieras till 80 % med offentliga medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.



Stenrik