"Hur ser en 12-stegsgemenskap ut för människor som vill överleva på jorden?"
Säsongsavslutning!
Johan försöker leda in samtalet på en sammanfattning men det blir en återvändsgränd och utforskandet fortsätter.
Vi pratar om service som en avgörande del för fortsatt utveckling, och att osjälviskhet och att vara till nytta för andra i sig generar välmående. Vi resonerar kring att vi har lagt vårt välmående i händerna på många olika högre krafter (pengar, jobb etc.), vi har bara inte varit medvetna om det. Vi fördjupar oss i att först börja med den inre omställningen för att kunna bidra till den yttre, och om svårigheten och vikten av att ta en dag i taget samtidigt som vi ska nå ett mål i 2050. Vi filosoferar om sinnesrobönen som lins på verkligheten, och om att lägga en massa energi och kraft på saker som inte går att förändra, t.ex. att ökad koncentration av CO2 leder till en varmare planet.
Vi avslutar med en sammanfattning (!) där vi konstaterar åter igen att den nödvändiga personlighetsförändringen ÄR nödvändig, möjlig och önskvärd eftersom den leder till ett rikare och mer kvalitativt liv. Och: den andliga tillväxtprocessen, som inte är en uppoffring utan som leder till frigörelse. Vad händer om vi gör den till det primära målet?
Tack för oss och säsong 1 - vi hoppas att vi hörs vidare i säsong 2!
--------
1:03:54
5. Jag, du, vi, tillsammans
"Hur ser man på lobbyismen för mångmiljardindustrin inom fossil olja med kärlek?"
Femte avsnittet och Johan och Gustaf träffas för att fortsätta utforskandet. Samtalet kommer att handla om gemenskap, det kollektiva och hur vi tillsammans kan göra förändringen.
Vi pratar om ohållbara affärsmodeller och kosmetiska förändringar i sminkindustrin (pun intended). Vi fördjupar oss i andligt sökande med och utan ramverk, om att identifiera sig själv genom en grupp människor. Om att komma till acceptans att vi har ett problem och att vi ÄR problemet. Vi resonerar kring att "klimatkrisen" låter som något som vi kan bli klara med, om den senaste IPCC-rapporten och att vi behöver halvera våra utsläpp till 2030. Hur ska det gå med mindre än att vi gör något som är radikalt? Vi diskuterar business as usual-spelet och att vi inte kan separera kollektivt uppvaknande från individuellt uppvaknande.
Vi avslutar samtalet med att prata om att det är aldrig kollektiv som tar beslut, det är alltid individer. Däri ligger det hoppfulla (och svåra) i den situation vi befinner oss i.
--------
49:19
4. Den inre resan
"Vi har kommit till en punkt där vårt nuvarande beteende absolut inte fungerar längre och vi behöver hjälp"
Johan och Gustaf träffas för att fokusera på resan. Vad innebär egentligen 12-stegsprocessen och (hur) låter den sig över huvud taget förklaras?
Vi pratar om en sponsor som någon som inte är över dig, utan någon som är bredvid dig i utvecklingsarbetet. Vi fördjupar oss i principen "vi är inga helgon". Om att inte kunna göra programmet perfekt men att vi behöver fortsätta utvecklingen för att kunna bibehålla vårt välmående. Det handlar om andliga framsteg, inte andlig fullkomlighet. Vi resonerar om vikten av att vara sann och toleransen för att vi är människor som vågar utvecklas. Vi reflekterar över svårigheten att jämföra vårt inre med någon annans inre (och att det är något bra), och att Sveriges BNP inte säger något om upplevelsen att vara medborgare i landet Sverige. Vi pratar om från/till: från utvinna till bidra, från att vara god till att göra gott, från rädsla till kärlek.
Vi avslutar samtalet med att diskutera hur vi hade agerat om vi inte hade känt någon brist och vad som skulle hända om vi siktar på att skapa gemenskap i den nödvändiga förändringen. Kan det vara en av nycklarna?
--------
41:30
3. Mål, medel och välbefinnande
"Tänk om omställningen är en frigörelse och inte en uppoffring?"
Tredje avsnittet och Johan och Gustaf träffas för att fortsätta den gemensamma reflektionen kring lösningar och omställning inspirerade av en middag kring klimatkommunikation som ägde rum kvällen innan.
Vi pratar om vikten av att enas kring en gemensam problembild för att på så sätt kunna hitta lösningar som funkar. Vi reflekterar över vad vi hade gjort om vi hade haft möjlighet att skapa ett nytt system från scratch, hade vi skapat det vi har idag eller något annat? Vi diskuterar skillnaden mellan behov och beroende, att vi ofta kan missa mänskliga basala behov så som gemenskap och agens och om att gå direkt till mitt behov utan att ta vägen via en lösning som inte funkar. Vi pratar om att vi människor är snabba på att anpassa oss, men inte så duktiga på att proaktivt förändra oss och vad det innebär för den situation vi befinner oss i. Vi resonerar kring Jorden 1 och Jorden 2, om Romarrikets fall och vilka konsekvenser vi som individer behöver uppleva för att göra en förändring.
Vi avrundar detta tredje samtal med att reflektera över att förändringen både är stor och kan gå snabbt på samma gång. Vi kan börja idag. Nu. Och att processen i sig är en frigörelse från det rådande - det handlar inte om kompromiss. Det handlar om välbefinnande.
--------
35:26
2. Att lyfta handen från plattan
"Vill vi sitta i förarsätet för förändringen eller vill vi bli förändrade?"
Johan och Gustaf träffas för att fortsätta samtalet och går från problem till att börja utforska lösningar.
Vi pratar om att engagemang i sig ger hoppfullhet så det finns ett egenvärde i att engagera sig för frågor som är viktiga och om att våra personliga erfarenheter från att bli nyktra är att förändringen är möjlig, önskvärd och oundviklig.
Vi går in mer på lösningen (med stort L), om att vi är så vana att leta efter externa lösningar på interna problem och om att hitta ett långsiktigt välmående så att vi slipper springa till de kortsiktiga lösningarna som ändå inte fungerar.
Vi diskuterar vikten av att påbörja en förändring innan vi vet vad den innebär eller kommer att leda till, och om att vi inte kan tänka oss till förändring - vi behöver handla oss till förändring.
Vi avrundar vårt andra samtal med att filosofera kring det materialistiska löftet och en lösning som har blivit själva problemet, om vår mänskliga tillräcklighet och om alternativa typer av tillväxt.
I tolften timmen är en podd med Gustaf Skarsgård och Johan Mandaric Reunanen, som belyser klimatkrisen ur ett beroendeperspektiv.
Vilka likheter finns det mellan beroendesjukdomen och klimatkrisen? Vad kan vi lära oss av tolvstegsmetoden för tillfrisknande när vi utforskar lösningar?
Gustaf och Johan representerar inte någon specifik tolvstegsgemenskap, utan delar endast med sig av sina tankar och erfarenheter i en förhoppning att kunna bidra med ett nytt perspektiv på den nödvändiga omställningen.
Musik: Marcus Price
Cover art: Zeke Tastas
Klipp: Josefina R. Mandaric