Henrik Möller är gäst och pratar om tågtunnlar i Helsingborg. Helsingborg har stora utmaningar med tunnelprojekt på grund av långsam beslutsprocess och geotekniska utmaningar, menar Henrik. Södertunneln stoppades 2011, och Norrtunneln är fortfarande i en utredningsfas, trots att beslut fattades för över 30 år sedan. Geologin i området ställer särskilda krav på grundläggning och tunnelbyggnad, där både bergmekaniska och geotekniska analyser är avgörande. Genom moderna undersökningsmetoder kan projektet förbättras, men det kräver långsiktig planering och rätt byggmetoder för att hantera Helsingborgs unika bergförhållanden.
--------
23:34
84 Avancerat tunnelbygge vid Krångede Kraftverk
I detta avsnitt pratar vi bergteknik med Tomas Karlberg från Iterio, som har arbetat med det avancerade tunnelprojektet vid Krångede kraftverk längs Indalsälven. Krångede är ett av Sveriges största vattenkraftverk, byggt på 1930-talet, och det var dags för en omfattande modernisering av dess avstängningsfunktioner. Arbetet innebar utmanande tunneldrivning i nära anslutning till befintliga konstruktioner, där precision och försiktiga metoder som vajersågning användes för att minimera vibrationer och risker. Hur bygger man nya tunnlar och schakt i ett aktivt vattenkraftverk utan att störa driften? Vilka tekniska lösningar krävdes för att hantera bergförhållandena? Och vad kan vi lära oss av detta unika projekt?
--------
31:54
83 Att vara ung geotekniker
Clara Alkemark och Andrea Svensson är två unga geotekniker på WSP. De berättar om vägen från studier på Chalmers till arbetslivet, utmaningarna i början av karriären och vad som gör geoteknik så spännande. Vi får höra om deras specialiseringar inom stabilitet och grundläggning, hur det är att arbeta på ett stort teknikkonsultföretag och balansen mellan jobb och fritid – i Andreas fall, en elitsatsning inom orientering. Dessutom pratar vi om framtiden och varför nyfikenhet är en nyckel till att trivas i branschen.
--------
20:46
82 Jordskredet vid E6 i Stenungsund
I detta avsnitt tar vi oss tillbaka till natten mellan den 22 och 23 september 2023 när ett massivt jordskred svepte bort delar av E6 vid Stenungsund. Gäster är Karin Odén från SGI och Jonas Axelsson från Trafikverket, två experter som var på plats direkt efter händelsen. De berättar om den dramatiska natten, räddningsarbetet och de geotekniska utmaningarna med att stabilisera området. Vi får också en inblick i hur återställningen av vägen gick till – ett unikt projekt där snabba beslut, innovativa lösningar och samverkan mellan myndigheter och entreprenörer var avgörande för att få E6 tillbaka i drift. Hur hanterar man ett skred i kvicklera? Vilka lärdomar har vi dragit om riskhantering och geoteknisk beredskap? Och vad kan vi förvänta oss framöver i utredningen av orsakerna? Lyssna för att få svar på dessa frågor och mycket mer! Foto: Anders Rudäng/Lst Västra Götaland
--------
33:51
81 Hur AI förändrar geotekniken – med Tara Wood
I detta avsnitt pratar vi om AI och dess påverkan på geoteknik. Gäst är Tara Wood, hållbarhets- och innovationschef på Ramboll, som delar med sig av sina 30 år i branschen – från produktion och forskning till hållbarhetsarbete. Vi diskuterar AI:s potential att effektivisera geoteknik, men också utmaningarna med datakvalitet och datadelning. Tara förklarar hur AI redan idag används för att analysera data, sammanfatta möten och förbättra projektledning. Hon betonar vikten av att se AI som ett verktyg, där människan fortfarande har huvudrollen i att ställa rätt frågor och säkerställa kvaliteten. Taras råd är att testa AI i små steg och att inspireras av andra branscher, samtidigt som vi tänker på cybersäkerhet och ökad samverkan.
Detta är Svenska Geotekniska Föreningens podcast. SGF har till ändamål att främja utvecklingen av geoteknik med grundläggningsteknik och miljögeoteknik i ett nationellt och internationellt perspektiv.
Här pratar vi om de vetenskapliga och ingenjörsmässiga aspekterna inom samhällsbyggande som är relaterade till jord, berg, grundvatten och förorenade områden. Programledare är Tomas Tränkner.
www.sgf.net