Powered by RND
Lyssna på Besserwisser i appen
Lyssna på Besserwisser i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Besserwisser

Podcast Besserwisser
Podcast Besserwisser

Besserwisser

UR – Utbildningsradion
Lägg till
En vetenskapspodd med spännande forskningsresultat i fokus. Programledarna Malin Olofsson och Marcus Hansson berättar om fascinerande forskning med innehåll som...
Mer
En vetenskapspodd med spännande forskningsresultat i fokus. Programledarna Malin Olofsson och Marcus Hansson berättar om fascinerande forskning med innehåll som...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 18
 • Planerad reträtt
  Många kustnära kommuner tar upp kampen mot stigande havsnivåer genom att satsa på murar och skydd. Men man kan också göra tvärtom och i stället backa tillbaka, för att ge plats för vattnet. Det är vad "planerad reträtt", en annorlunda form av klimatanpassning, går ut på. Det handlar också om insikten att framtiden är öppen, och om att de beslut vi tar idag styr hur de stigande haven påverkar oss på lång sikt.
  2023-09-22
  29:06
 • Drömmen om dvala
  Vilka möjligheter skulle öppna sig om vi kunde göra som björnen, och gå i ide under några månader? Ett skandinaviskt forskarlag är dvalamysteriet på spåren, i hopp om att björnens superkraft ska gå att överföra till människan. Följ med programledarna Malin Olofsson och Marcus Hansson som tar oss från dvala till koma, via nedfrysning och upptining. Medverkar gör Ole Fröbert, professor inom experimentell farmakologi vid universitet i Århus samt adjungerad professor vid universitet i Örebro.
  2023-09-15
  28:55
 • Varför sanningskommissioner?
  Hur gör man för att komma tillrätta med statens övergrepp mot urfolk eller andra minoriteter? Ett sätt är att tillsätta en sanningskommission. Under våren 2023 pågick två sanningskommissioner i Sverige, en för det samiska folket och den andra för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Sanningskommissionerna ska utreda övergrepp, men också ta fram handlingsplaner för att historien inte ska upprepa sig.
  2023-09-08
  28:57
 • Jakten på exoplaneter
  Tekniken för att hitta planeter utanför vårt solsystem, så kallade exoplaneter, blir allt bättre. Inom överskådlig framtid ska rymdteleskopet Plato skickas ut i rymden. Det är specialiserat på att hitta jordliknande planeter. Astronomen Carina Persson har förhoppningar om sådana upptäckter och därmed om förutsättningar för liv i universum. Rymdfilosofen Erik Persson efterfrågar en ideologisk diskussion om vad som är tillåtet att göra i rymden.
  2023-09-01
  29:04
 • Humor
  Allting börjar med ett pruttskämt. Men det är inte vilket skämt som helst, utan världens äldst kända. Vi tar avstamp i svensk forskning om humorns historia. Vi får höra exempel på humor genom tiderna och ett skämt som kan verka chockerande. Dessutom tar programledarna ett psykologiskt grepp på humor. Forskare har identifierat olika humorstilar som är förknippade med våra personlighetsdrag och vårt mående. Och svensk forskning visar att människor tenderar att skratta mer när en man skämtar än när en kvinna gör det.
  2022-12-29
  29:08

Fler podcasts i Vetenskap

Om Besserwisser

En vetenskapspodd med spännande forskningsresultat i fokus. Programledarna Malin Olofsson och Marcus Hansson berättar om fascinerande forskning med innehåll som spänner över flera forskningsområden, allt från humaniora till naturvetenskap. Allt på knappt 30 minuter. Vill du inte sitta svarslös när aktuella frågor diskuteras vid middagsbord eller i fikarum? Besserwisser ger dig den oväntade vinkeln eller spetskunskapen som du behöver för att kunna glänsa, och lyfter samtida svensk forskning.
Podcast-webbplats

Lyssna på Besserwisser, Idéer som förändrar världen och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Besserwisser

Besserwisser

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

Besserwisser: Poddsändningar i Familj