Powered by RND
Lyssna på Svart historia i appen
Lyssna på Svart historia i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Svart historia

Podcast Svart historia
Podcast Svart historia

Svart historia

Amat Levin
Lägg till
Svart historia är en podcast av journalisten och författaren Amat Levin som fokuserar på en del av världshistorien som fått oförskämt lite uppmärksamhet. I den ...
Mer
Svart historia är en podcast av journalisten och författaren Amat Levin som fokuserar på en del av världshistorien som fått oförskämt lite uppmärksamhet. I den ...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 31
 • PragerU: Florida godkänner konservativ indoktrinering av skolbarn
  Det senaste året har Floridaguvernören Ron DeSantis sett till att förbjuda diskussioner om könsidentitet på delstatens skolor, stoppat frivilliga tilläggskurser om svart historia och nu senast introducerat en ny skolplan som bland annat ska lära ut att förslavade, i vissa fall, kunde dra fördelar av ha blivit förslavade. Bland mycket annat Allt i en kamp att stoppa ”wokeness” och vad DeSantis kallar indoktrinering av barn.Mot den bakgrunden blir det extra intressant och talande att det i dagarna avslöjades att Floridas skolverk har godkänt att filmer av PragerU ska få börja användas i klassrummen. PragerU är ett mediebolag som producerat tecknade kortfilmer om allt från hur man är en patriot, hur man som kvinna omfamnar sin feminina sida och hur man värnar om kärnfamiljen, till vapenlagar, Black Lives Matter och islam. Videorna har kritiserats för att bland annat förneka klimatförändringar, förneka institutionell rasism och främja konspirationsteorier populära inom alt-right-rörelsen. Dennis Prager, bolagets socialkonservative grundare, sa nyligen själv att målet är att indoktrinera barn med konservativa amerikanska värderingar. Hör allt om utvecklingen i senaste avsnittet av Svart historia-podden. Stötta Svart historia på Patreon för bilder/kartor, reklamfria avsnitt, bonusepisoder och mer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-08-16
  14:28
 • Svart historia #16: Vad var Berlinkonferensen?
  Dagens avsnitt handlar om en historisk händelse som haft väldigt stor påverkan på vår värld. Inte bara på hur Afrika ser ut idag, utan västvärlden: hur flera europeiska nationer byggts och hur svarta diasporer vuxit fram. Dagens avsnitt handlar om Berlinkonferensen – som här i väst antagligen tillhör en av de mest kända händelserna som går att koppla till Afrika. Men samtidigt är det en av de mest missförstådda. Stötta Svart historia på Patreon för bilder/kartor, reklamfria avsnitt, bonusepisoder och mer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-08-01
  28:14
 • Ska Florida lära ut att förslavade tjänade på slaveriet?
  Tidigare i år blockerade Floridaguvernören Ron DeSantis en ny AP-kurs (typ avancerad gymnasiekurs) om afroamerikansk historia. Han hävdade bland annat att den indoktrinerade elever och saknade utbildningsvärde. Detta trots att den, under flera år, tagits fram av några av världens främsta historiker på ämnet. Sen dess är vi många som väntat på nästa steg. Nu i dagarna fick vi svaret. Veckans avsnitt av Svart historia-podden handlar om skolverket i Florida, vars nya läroplan och riktlinjer bland annat ska lära ut att förslavade i vissa fall hade nytta senare i livet av kunskaperna dom ”lärde sig” som slavar. I avsnittet pratar vi om bakgrunden, går igenom läroplanen bortom det som synts i rubrikerna, belyser hålen i skolverkets resonemang, diskuterar tidigare versioner av amerikanska slaveriursäkter och lyfter läroplanens försvarare och kritiker. Stötta Svart historia på Patreon för bilder/kartor, reklamfria avsnitt, bonusepisoder och mer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-07-27
  20:40
 • Tvångsarbetet inom chokladindustrin
  Mer än 170 år sen slutet på den transatlantiska slavhandeln är tvångsarbete fortfarande vardag på vissa håll i Afrika. En industri som präglats av både barn- och slavarbete är kakaoindustrin. Det finns få garanter för att chokladen som hittas på våra butikshyllor inte består av kakao som framställts med hjälp av barn eller tvångsarbetare. I det här avsnittet pratar vi om arbetarna som utnyttjats, lagändringarna som dröjt, chokladföretagen som duckar ansvar och de som försöker åstadkomma en förändring Stötta Svart historia på Patreon för bilder/kartor, reklamfria avsnitt, bonusepisoder och mer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-07-19
  11:36
 • Svart historia #15: Från slaveri till kolonialism
  Dagens avsnitt handlar om en kritisk tid, inte bara för Afrika utan för Europa och framväxten av den värld vi lever i idag. De handlar om tiden efter det traumatiska transatlantiska slaveriet, en tid som övergick i den förkrossande kolonialismen. Vi ska titta på hur dom här två perioderna gled in i varandra och vad det fick för konsekvenser. Avsnittet börjar under en tid då slaveri är en central del i stora delar av världens ekonomier. Men där nya synsätt, idéer och uppfinningar snart bereder väg för en föränderlig, instabil och destruktiv tid.(Bilden föreställer den brittiske industrimagnaten Cecil Rhodes som drömde om att bygga en tåglinje mellan britternas kolonier i Egypten och Sydafrika, från Kairo till Kapstaden.) Stötta Svart historia på Patreon för bilder/kartor, reklamfria avsnitt, bonusepisoder och mer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-07-12
  41:51

Fler podcasts i Historia

Om Svart historia

Svart historia är en podcast av journalisten och författaren Amat Levin som fokuserar på en del av världshistorien som fått oförskämt lite uppmärksamhet. I den lyfts de intressanta historiska händelser, platser och personer som har lyst med sin frånvaro i våra historieböcker.Vissa avsnitt handlar om sånt som hände för hundratals, till och med tusentals år sen. Andra äger rum mer i närtid och berör scener som flera av oss kanske till och med har bevittnat. Historierna och livsödena är både inspirerande och lärorika, men också uppseendeväckande och ibland upprörande. Genom att lyssna kommer du att lära dig varför svart historia traditionellt har varit undertryckt, varför det är viktigt att ändra på det och vad kunskap om den kan lära oss om idag. Stötta Svart historia på Patreon för bilder/kartor, reklamfria avsnitt, bonusepisoder och mer! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Svart historia, You're Dead to Me och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Svart historia

Svart historia

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

Svart historia: Poddsändningar i Familj