Powered by RND
Lyssna på Radiosporten Dokumentär i appen
Lyssna på Radiosporten Dokumentär i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
HemsidaPoddsändningarSport
Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Podcast Radiosporten Dokumentär
Podcast Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Sveriges Radio
Lägg till
Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Ansvarig utgivare: Tobias Rosvall
Mer
Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Ansvarig utgivare: Tobias Rosvall
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 207
 • Brittney Griner – en PR-seger för Putin
  En vecka före Rysslands invasion av Ukraina grips en av USA:s och hela världens bästa basketspelare på en flygplats i Moskva. En i USA laglig mängd cannabisolja leder i Ryssland till ett nio år långt fängelsestraff. Den dubbla OS-guldmedaljören Brittney Griner placeras i ett ryskt fångläger och blir en bricka i ett högt geopolitiskt spel. Medverkande:Amanda Zahui, WNBA-spelare och nära vän till Brittney GrinerFredrik Wadström, Sveriges Radios tidigare RysslandskorrespondentCecilia Khavar, Sveriges Radios USA-korrespondentArkivljud: Sveriges Radio, CNN, ABC News, ESPN, Youtube, CBS Sports, TMZ, ITW News, CBC News, APProgrammet gjordes sommaren 2023 av Martin Marhlo.Slutmix: Lotta Linde-Rahr
  2023-09-25
  50:20
 • Boxningsmaffian
  I april 2022 går en efterlysning ut i hela världen. Det finns tillräckligt med bevis för att ledaren för en av världens största drogkarteller ska kunna gripas och ställas inför rätta. Han är också en av boxningens mäktigaste män. I efterlysningen står det att ”i tillägg till drogsmuggling har de varit involverade i pengatvätt, vapensmuggling och mord”. I samband med efterlysningen försvinner tungviktsmästaren Tyson Furys rådgivare. Anledningen är att kartelledaren och rådgivaren är en och samma person, Daniel Kinahan.Programmet gjordes sommaren 2023 av Selma Jennervall.Slutmix: Emilia MartinMedverkande:Philip O'Connor, svensk frilansjournalist uppvuxen i DublinKieran Cunningham, irländsk journalistPaul Nilssen, boxningstränare i Stockholm
  2023-09-11
  43:56
 • Löparkriget – Du betalar med sex | del 1/5 (repris)
  Löparen Dusabimana Kazungu åker från Eskilstuna för träningsläger i Kenya. Plötsligt handlar allt om dopning och sexuellt utnyttjande. Löparkriget är en granskande dokumentärserie i fem delar om dopning, sexuellt utnyttjande och misstänkt mord i sportgiganternas skugga.Hemma i Eskilstuna drömmer den elitsatsande löparen Dusabimana Kazungu om att bli bäst i världen. Hon åker på träningsläger till löparparadiset i Iten, i Kenya, där världsstjärnor, sportagenter och topptränare möts.Snart börjar en av hennes träningskamrater, ”Denis”, att försöka sälja medicin till henne, berättar Dusabimana Kazungu. Hon menar att han är påstridig och att när hon klargör att hon inte kan betala med pengar börjar han kräva något annat – sex.När hon ber en annan kvinnlig löpare om hjälp får hon rådet att göra som ”Denis” vill – eller lämna Iten, enligt Dusabimana. Allt får en plötslig vändning när Dusabimana Kazungu misstänks för dopning. Hon själv menar att hon aldrig medvetet dopat sig.Flera tjänar på dopningEtt sponsorskontrakt från Nike eller Adidas kan ge hundratusentals kronor per år, och att vinna ett maratonlopp kan ge en miljon kronor. De stora pengarna gör att både löpare och de som säljer dopningspreparat drar sig till Iten.Medverkar i avsnittet gör bland andra löparstjärnan Mustafa Mohamed, och den tidigare Eskilstunalöparen Dusabimana Kazungu.Serien ”Löparkriget” är ett samarbete mellan Ekot, Radiosporten och P1 Dokumentär. En produktion från P1 Dokumentär från mars 2023.Av: Emelie RosénReportrar och research: Emelie Rosén och Alexander LundholmProducent: Ylva LindgrenSlutmix: Tor SigvardsonHar du tips? Kontakta Emelie Rosén här.
  2023-08-17
  30:52
 • Löparkriget – Död i löparparadiset | del 2/5 (repris)
  I oktober 2021 hittas världsstjärnan Agnes Tirop död med knivhugg i halsen. I löparparadiset Iten sprider sig en rädsla. Hösten 2021 har Agnes Tirop precis slagit världsrekord och är en stigande stjärna, men livet med maken, som också är hennes tränare, beskrivs som isolerat. Vid ett lopp i Genève pratar Agnes Tirop om skilsmässa. Någon vecka senare är hon död.Meraf Batha åker från Sverige till Iten för att träna inför mästerskapssäsongen. Men det är inte som förut. Hon är rädd. Ännu en löpare, Damaris Muthee Mutua, har hittats död.Mordet sker bara ett halvår efter att Agnes Tirop dödats.Löpare utnyttjas av personer med maktDet har funnits rykten om utnyttjanden och maktmissbruk inom löparvärlden i decennier. Maratonstjärnan Mary Keitany tror att de allra flesta kvinnliga löpare från Kenya har upplevt det här.För att få chansen att slå igenom måste du betala – med pengar eller med din kropp, berättar flera löpare.Löparkriget är en granskande dokumentärserie i fem delar om dopning, sexuellt utnyttjande och misstänkt mord i sportgiganteras skugga. Serien är ett samarbete mellan Ekot, Radiosporten och P1 Dokumentär. En produktion från P1 Dokumentär från mars 2023.Medverkar i avsnittet gör bland andra de svenska löparstjärnorna Mustafa Mohamed och Meraf Batha, samt den kenyanska maratonstjärnan och världsrekordhållaren Mary Keitany.P1 Dokumentär har sökt Agnes Tirops make via hans advokat, men han har inte besvarat frågorna.Av: Emelie RosénReportrar och research: Emelie Rosén och Alexander LundholmProducent: Ylva LindgrenSlutmix: Tor SigvardsonHar du tips? Kontakta Emelie Rosén här.
  2023-08-17
  24:03
 • Löparkriget – Människohandel och medaljer | del 3/5 (repris)
  Kvinnliga elitlöpare utnyttjas under vad flera beskriver som slavliknande förhållanden. Under VM 2022 framkommer allt fler vittnesmål. Världsrekordslöparen Agnes Tirop kontrollerades och utnyttjades i flera år av sin tränare och man, som misstänks för att ha mördat henne, om det vittnar en rad personer. Både hennes agent, Gianni Demadonna, och sponsor, Adidas, kände till hennes livssituation.Demadonna poängterar att han inte trodde att situationen skulle leda till Agnes Tirops död, och han säger att han hade försökt prata med henne om att hon borde frigöra sig från mannen. Men då berättade hon om det för mannen, som ska ha hotat med att flytta henne till en annan agent, säger Demadonna. Därför släppte han frågan och larmade heller inte någon annan.Adidas lovar nya regler för hur de ska göra affärer med kvinnliga löpare för att minska risken att de ska utnyttjas, men alla agenter delar inte Adidas övertygelse.Löparkriget är en granskande dokumentärserie i fem delar om dopning, sexuellt utnyttjande och misstänkt mord i sportgiganteras skugga. Serien är ett samarbete mellan Ekot, Radiosporten och P1 Dokumentär. En produktion från P1 Dokumentär från mars 2023.Medverkar i avsnittet gör bland andra toppagenten Gianni Demadonna, Adidaschefen Spencer Nel och löparstjärnan Mustafa Mohamed.Av: Emelie RosénReportrar och research: Emelie Rosén och Alexander LundholmProducent: Ylva LindgrenSlutmix: Tor SigvardsonHar du tips? Kontakta Emelie Rosén här.
  2023-08-17
  28:56

Fler podcasts i Sport

Om Radiosporten Dokumentär

Människorna bakom dramatiken och spelet bakom kulisserna. Ansvarig utgivare: Tobias Rosvall
Podcast-webbplats

Lyssna på Radiosporten Dokumentär, TuttoSvenskan och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Radiosporten Dokumentär

Radiosporten Dokumentär

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

Radiosporten Dokumentär: Poddsändningar i Familj