Powered by RND
Lyssna på P3 Soul i appen
Lyssna på P3 Soul i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

P3 Soul

Podcast P3 Soul
Podcast P3 Soul

P3 Soul

Sveriges Radio
Lägg till
Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg
Mer
Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 496
 • J Dilla del 3 - fel blir rätt
  Jay Dee, senare J Dilla, var en etablerad beatskapare i slutet av 90-talet. Han hade serverat höjdpunkter med bland andra Pharcyde, Busta Rhymes och egna gruppen Slum Village. Men som en del av mentorn Q-Tips producentlag Ummah kamouflerades hans insatser för publiken. Det var en form av vattentortyr när Dilla gång på gång såg att informationen på skivorna inte gav honom något erkännande. Orättvisorna som en gång drabbat hans far ekade i huvudet. Men inget kunde ta ifrån Dilla det stora inflytande han hade på musiken. Hur mönstren i rytmer som låg fel, före och efter i en unik ficka, satte standarden för en ny typ av hiphoplåt. Sättet som soul- och funkhistorien transporterades via maskinen tillbaka till människan blev också ett fundament för den så kallade neosoulrörelsen och inspirationskälla för D'Angelo när han mejslade fram ”Voodoo”. Avsnittet innehåller även möten med bland andra T3, Erykah Badu, Tony Allen, Bernard Purdie, De La Soul, D'Angelo, Amp Fiddler, Robert Glasper, Frank Bush, Black Milk, Baaten, Wajeed och Que. D.Det återstår två delar i J Dillaserien: ”Delirium” samt ”Norwegian wood” som sänds om några veckor.
  2023-09-24
  1:49:59
 • J Dilla del 2 - den stora flykten
  Dilla, eller Jay Dee, läste aldrig regelboken. Allt och mycket mer fanns redan i hans huvud. Rytmerna som haltade och krängde, och som förändrade hiphop och R&B. Tillsammans med vännerna i Slum Village byggde han bit för bit sin egen värld i det plågade Detroit. Berömmelsen kom först till Jay Dee och hans beats. Medan T3 och Baatins skurar av säreget fristilflyt ovan rytmer med egen vilja till en början inte uppmärksammades i samma utsträckning. Jay Dees framgångar som producent (Pharcyde, Tribe, Busta etc) innebar snart spänningar inom Slum Village samtidigt som det inflytelserika mästerverket låg framför gruppen.I del två hör du även intervjuer med bland andra T3, Baatin, Wajeed, James Brown, Illa J, Frank n Dank, Que D, Pete Rock, Busta Rhymes, Jimmy Jam och Q-Tip.
  2023-09-17
  1:54:31
 • J Dilla del 1 - brutna beats
  Tjugo år efter att Mats Nileskär hade ett historiskt möte med J Dilla - mannen som förändrade planetens puls - kommer nu den fullständiga historien med material som aldrig hörts förut. Bilder av Dilla som inte visats tidigare. James Dewitt Yancy gjorde något märkvärdigt med tiden och rytmen. Han förändrade inte bara samspelet mellan trummor och bas. Han reglerade musikens naturlagar när han introducerade ett radikalt skifte i hur vi uppfattar tidrymd och sväng. Det var rytmer som levde ett eget liv när de låg före och efter, halkade och hoppade fram i vacker desorientering.I del ett handlar det bland annat om hur Detroitsonens säregna sätt att lyssna och upptäcka mönster i det oförutsägbara formades, om det fellirade, och om hur musiken blev ett besjälat maskineri som han kunde plocka isär och återuppbygga efter egna behov."Brutna beats" följs av ytterligare fyra Dilla avsnitt: "Den stora flykten", "Det är rätt om det går fel", "Delirium" och "Norwegian wood".
  2023-09-10
  1:50:00
 • Burt Bacharach & Dionne Warwick
  Den store kompositören Burt Bacharach upplevde hur hans finessrika melodier färdades i tid och rum, och fick ny mening. Hur de omtolkades av det svarta Amerika. "Walk on by" var en hit med Dionne Warwick 1964. Efter mordet på Martin Luther King lyfte en förbittrad Isaac Hayes numret från cocktailpartyt ner på gatan. Ingen hade väntat sig att upprättelsen skulle komma i form av en mörk orkestrering av en smekande, förförisk och tragisk kärlekslåt. Förklädd till något lugnt och trösterikt med kallsvetten och ilskan vilande under ytan. 2023 förvandlade Doja Cat ett parti från samma låt i "Paint the town red".Tidlösheten i Burt Bacharachs vindlande tonföljder är slående. Unga lyssnare söker sig till hans låtskatt. Inte för att få kontakt med det förflutna, en annan värld, utan bara för att uppleva skönheten. Du får Bacharach, som avled 94 år gammal, i ett varmt samtal om livet och låtarna, medan hans främsta uttolkare, sångerskan Dionne Warwick, berättar för Mats Nileskär om resan från en tid då hon trotsade rådande samhällsnormer och förenade människor oberoende av ålder, klass och etnicitet.
  2023-09-03
  1:49:54
 • Hiphop 50 år! Griselda
  Griselda Records i Buffalo blev något av den sista utposten för klassisk östkusthiphop. Med ett stall bestående av bland andra Conway the Machine, Westside Gunn och Benny the Butcher lyckades de göra 90-tals boombap med gangstersmak relevant igen. Griselda fängslade omvärlden med spöklig, olycksbådande lofihiphop kopplat med intresse för mode och konst. Drömmen om att återskapa känslan hos Wu-Tang Clan och Mobb Deep när de var på sin kreativa topp väckte något till liv hos både äldre och yngre lyssnare. Samtidigt är det ett bolag präglat av det våldshärjade östra Buffalo, en gång Rick James hemvist (punkfunkmästerverket "Street songs"). Stallets mest begåvade rappare Conway the Machine drabbades av ansiktsförlamning efter en skjutning som tvingde honom att förändra sin stil, sitt flyt och sitt liv. Du möter Conway och får historien om Griselda. Programmet innehåller även intervjuer med Raekwon, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Prodigy (Mobb Deep), Willie D (Geto Boys) och Alchemist. Del 5 av 5 om den 50-års jubilerande hiphopen.
  2023-08-27
  1:55:32

Fler podcasts i Musik

Om P3 Soul

Mats Nileskär ger dig möten och musik från hiphop- och soulvärlden. Ansvarig utgivare: Anna Stenberg
Podcast-webbplats

Lyssna på P3 Soul, No Jumper och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

P3 Soul

P3 Soul

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

P3 Soul: Poddsändningar i Familj