Partner im RedaktionsNetzwerk Deutschland
Lyssna på P3 ID i appen
Lyssna på P3 ID i appen
(171.489)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

P3 ID

Podcast P3 ID
Podcast P3 ID

P3 ID

Sveriges Radio
Lägg till
Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron Mer
Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 79
 • Simone Biles – gymnastiken, rekorden och övergreppsskandalen
  Berättelsen om hur tidernas främsta gymnast blev ansiktet utåt för psykisk ohälsa bland elitidrottare. Simone Biles (född 1997) är en amerikansk gymnast.Efter en turbulent första tid i livet adopteras den 3-åriga Simone Biles av sin morfar i Texas. Ett par år senare, under en dagsutflykt med förskolan, finner hon sig förtrollad av redskapen och rörelserna i den lokala gymnastikhallen. När hon själv, på ren instinkt, går bort till barnavdelningen och lyckas kopiera de äldre gymnasterna står det snabbt klart att hon besitter en talang utöver det vanliga.Idag är Biles att betrakta som en gigant inom den artistiska gymnastiken. Med sina 7 OS-medaljer och 19 VM-guld har hon förändrat sporten i grunden. Men bakom framgångarna döljer sig länge ett okänt mörker.P3 ID om Simone Biles är en berättelse om naturbegåvning, uppoffringar och vilja. Det handlar också om en av idrottshistoriens mest omfattande övergreppsskandaler, psykisk ohälsa och att lära sig lyssna på sin inre röst.I avsnittet hörs bland annat Linn Nenzén, programledare och reporter på Radiosporten, och Göran Kenttä, idrottspsykolog och forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan.Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanProducent: Carl-Johan UlvenäsTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades 2023 av Studio OlgaLjudklippen i programmet är hämtade från dokumentären “Simone vs Herself”, IOC, NBC, WTHR, USA Gymnastics, Universal Sports, CBS, Al Jazeera, Sky News och Sveriges Radio.
  2023-05-22
  1:01:37
 • Benjamin Netanyahu – Israels starke man
  Elitsoldat, managementkonsult, premiärminister Benjamin Netanyahu har kallats både för politisk trollkarl och seglivad överlevare. Men när Israel kokar står han inför sin största kris i karriären. Våren 2023 fyller Israel 75 år som självständig nation. Samtidigt fylls gatorna i landets städer med hundratusentals ilskna demonstranter som protesterar mot landets nya, ultrakonservativa, regering. I fokus står ett lagförslag som ska minska högsta domstolens politiska inflytande i Israel, något som många befarar kommer undergräva demokratin i landet.Reformförslaget drivs på av landets premiärminister Benjamin Netanyahu – eller Bibi, som han kallas. Älskad, hatad, skandalomsusad och spektakulär – i snart tre decennier har Netanyahu arbetat för att bli solen som den israeliska politiken kretsar kring.Han är den förste premiärministern i Israel som är född efter att landet blev självständigt, och även den premiärminister som suttit längst på sin post i landet. Han har stångats med amerikanska presidenter och anklagats för att uppvigla till mord. Men han har aldrig fått utstå sådan massiv kritik, både inifrån och utanför Israel, som nu. Hur många äss har egentligen Netanyahu kvar i sin politiska rockärm?P3 ID bläddrar bakåt i Benjamin Netanyahus familjealbum, från uppväxtåren i New York och Philadelphia, till krigsfronten i Israel – fram till det politiska kaoset som råder sedan valet hösten 2022. Hör om tragedierna, intrigerna och framgångarna som formade Netanyahu, och i förlängningen hela Israel. Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Patrick StaneliusProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonI programmet medverkar även Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent Sveriges Radio, och Benjamin Katzeff-Silberstein, doktor i historia och forskare vid Tel Aviv UniversityLjudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, Sky News, NBC, Fox News, Youtube, AP och dokumentärerna "King Bibi" och "PBS Frontline: Netanyahu at war". Böckerna "Bibi: My story" (Benjamin Netanyahu),"Bibi: The turbulent life and times of Benjamin Netanyahu" (Anshel Pfeffer), och "Den perfekta konflikten: Israel–Palestinafrågan inifrån" (Johan Berggren) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
  2023-05-08
  1:22:22
 • David Miscavige – scientologi, maktspel och Hollywood
  Han är scientologiledaren som beskrivs som paranoid, lynnig och maktgalen. På senare år har tidigare medlemmar stämt honom och organisationen, men Miscavige går inte att nå. I snart fyra decennier har David Miscavige varit i praktiken den högste ledaren för Scientologikyrkan. Avhoppare beskriver organisationen som en sekt och Miscavige som en hårdför ledare som styr med järnhand.Han har blivit allt mindre synlig i det offentliga och när det amerikanska rättsväsendet försökt delge honom stämningar om människohandel har han inte kunnat nås.Hans fru, Shelly Miscavige, har inte heller synts till i offentligheten på länge och tidigare medlemmar anklagar Miscavige för att ligga bakom hennes försvinnande.Mike Rinder, som skrivit "A billion years", var under många år en av Scientologikyrkans högst uppsatta och jobbade sida vid sida med Miscavige. Här berättar han om sina upplevelser av Miscavige hårda ledarstil och scientologins baksidor.Miscavige är också nära vän med Tom Cruise och Scientologikyrkan har flera medlemmar bland kändisar i Hollywood. Journalisten Magnus Sundholm, som bott i Los Angeles i över 30 år och har podden "Livet i La la land" förklarar de nära banden mellan rörelsen och Hollywood, och beskriver vänskapen med Cruise.Avhopparen Dan Koon har också arbetat nära David Miscavige och skrivit boken "Ruthless" tillsammans med Davids pappa Ron Miscavige. Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i avsnittet är hämtade från ABC, CNN, 7news, Youtube, Granada TV, och dokumentären "Going Clear" från HBO. Böckerna "Ruthless" (Dan Koon och Ron Miscavige) och "A billion years" (Mike Rinder) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
  2023-04-24
  1:07:35
 • Evin Ahmad – Shakespeare, Snabba Cash och den inre kärringen
  Hon är författaren och skådespelaren som porträtterat allt från Hamlet till techentrepenören Leya och samtidigt känt sig märkt av etiketter. En berättelse om frihet, evig identitetskris och att axla en huvudroll. Evin Ahmad (f. 1990) har synts på filmduken och teaterscenen i halva sitt liv. Efter scenskolan släpper hon sin debutroman, medverkar i uppmärksammade tv-serier och vinner pris för sina skådespelarinsatser.Men skuldkänslorna är samtidigt stora – för att vara den som fick chansen.P3 ID om Evin Ahmad är en historia om att mäta sig i prestationer, upplevelsen av att få huvudrollen i en internationell tv-serie och att ha gått på fler begravningar än bröllop. Det handlar också om att bli genomskådad av en schaman, att ha sitt postnummer som hemland och att skapa sin egen karaktär. I avsnittet medverkar Evin Ahmad, skådespelaren och artisten Pablo Leiva Wenger, regissören Rojda Sekersöz, dramaturgen Anneli Dufva och manusförfattaren Oskar Söderström.Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Vendela Lundberg och Alice DadgostarLjuddesign: Carl-Johan Ulvenäs och Alice DadgostarProducent: Carl-Johan Ulvenäs Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Expressen, SVT, Folkteatern, Netflix, Storytel, Tre Vänner AB, 2afilm AB samt ljudboken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" från Natur och Kultur. Boken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" av Evin Ahmad har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
  2023-04-10
  1:06:20
 • Sam Bankman-Fried – kryptokungens kraschlandning
  Historien om den rekordunga dollarmiljardären som sågs som kryptobranschens underbarn, tills den dag då allt kraschade. Nu riskerar han 115 år i fängelse. Sam Bankman-Fried bokstavligen föddes in i Silicon Valley och började tidigt intressera sig för effektiv altruism och för att tjäna pengar på handel med kryptovalutor. Han grundade Alameda research och sedan FTX som skulle komma att bli en av världens största kryptobörser, med den egna valutan FTT. Det gjorde honom till dollarmiljardär. När kryptobranschen svajade 2022 fick han smeknamnet The white knight of crypto, för att han räddade andra kryptobolag i kris.Men i november 2022 föll allt samman. På en vecka gick FTX från ett bolag värderat till 32 miljarder dollar till ett bolag med stora skulder, där såväl investerare och privatpersoner förlorat enorma summor. Nu utreds han misstänkt för bedrägeri och riskerar att dömas till 115 år i fängelse.Avsnittet gjordes vintern 2023 av Studio Olga.Medverkande är Gunnar Harrius, ekonomijournalist och programledare för Kapitalet och Kryptoteket, Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet och Kjell A Nordström, ekonom och författare.Programledare och producent: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Forbes, Reuters, New York Times, Bloomberg, CNET och CNBC.
  2023-03-27
  1:07:45

Fler podcasts i Samhälle och kultur

Om P3 ID

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron
Podcast-webbplats

Lyssna på P3 ID, Umeå Studentradio och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

P3 ID

P3 ID

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

P3 ID: Poddsändningar i Familj