Partner im RedaktionsNetzwerk Deutschland
Lyssna på P3 Dystopia i appen
Lyssna på P3 Dystopia i appen
(171.489)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

P3 Dystopia

Podcast P3 Dystopia
Podcast P3 Dystopia

P3 Dystopia

Sveriges Radio
Lägg till
Saker står på spel - Du borde lyssna. Ansvarig utgivare: Anders Bäckström Mer
Saker står på spel - Du borde lyssna. Ansvarig utgivare: Anders Bäckström Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 88
 • Desinformationskriget
  Lögner sprids snabbare nu än någonsin och rika kunder kan köpa påverkansoperationer på en global marknad. Desinformation har använts som vapen av staters underrättelsetjänster hur länge som helst, men i och med internet har fältet öppnats för fler aktörer. I det här avsnittet borrar P3 Dystopia ner sig i den bisarra historien om amerikansk "politisk krigföring" och ryska "aktiva åtgärder", i trollfabriker och modern valpåverkan, men också i den största desinformationskampanjen som någonsin riktats mot Sverige.Redaktionen sätter också den nya, ljusskygga desinformationsindustrin som just nu blomstrar i Israel under luppen. Hur fungerar den egentligen? Och vad har "den kändaste emun på TikTok" med allt det här att göra?
  2023-05-26
  1:17:00
 • Vårdkrisen
  Hur hamnade Sverige i ett läge där vi både har en vårdkris och en vård i världsklass? Rapporter om att vården är i kris och att patientsäkerheten är hotad står som spön i backen i den svenska medierapporteringen. Vittnesmål om överbelamrade akutmottagningar, patienter som får vänta flera år på operationer och vårdpersonal som bränner ut sig ger vid handen att en av hörnstenarna i vårt välfärdssamhälle inte mår speciellt bra just nu. P3 Dystopia går till botten med varför det pågår en kris i den svenska sjukvården.
  2023-04-19
  1:10:36
 • Revolution
  Folkliga resningar mot diktaturer misslyckas allt oftare. P3 Dystopia reder ut varför. Under slutet av 1900-talet och in på 2000-talet levde många av världens auktoritära regimer farligt. Fredliga revolutioner störtade kommunistiska diktaturer i Öst- och centraleuropa och inte långt senare tvingades förtryckande kleptokrater bort från makten i länder som Ukraina, Georgien och Egypten. Men sen några år tillbaka har massiva folkliga resningar mot diktaturer börjat misslyckas i allt högre grad. I det här avsnittet går vi igenom revolutionens historia, varför diktatorer som Aleksandr Lukasjenko i Belarus har blivit bättre på att mota demokratiuppror i grinden och om revolutioner verkligen leder till något bättre i slutändan.
  2023-03-29
  1:11:41
 • Influencers
  Influencerkulturen har tagit över alla digitala plattformar och nästlat sig in i våra sociala relationer. Vad händer när vem som helst kan sälja sitt inflytande till högstbjudande? Hur uppstod fenomenet med influencers? Hur har följarekonomin och inflytelsemarknaden påverkat vår syn på varandra och på oss själva? Och hur förändras vårt samhälle när vänner blir till följare och livet självt ses som ett innehåll?
  2023-03-15
  1:10:18
 • Wellnesshysterin
  Vilka agendor lurar i mångmiljardindustrin som säljer den perfekta hälsan? Människor har länge strävat efter att nå ett optimalt hälsotillstånd, men vi har nog aldrig varit mer mottagliga för olika kosttillskott, mindfulnessövningar eller uråldriga örtmediciner än nu. I ett stressigt och prestationshetsande modernt arbetsliv och i ett medielandskap med tusentals intryck på en dag söker allt fler efter någonting annat, någonting "rent". Men bakom den här resan mot "renhet" finns en industri som omsätter tusentals miljarder dollar globalt och som ständigt hittar nya måsten för sina, ofta kvinnliga, kunder. Och ofta är det inte bara produkter som säljs utan också en hel livsåskådning, en ideologi. P3 Dystopia berättar den snåriga historien om Wellness-industrin från USA:s tidiga självhjälpsböcker, via hälsofascismen i Nazityskland och till New Age-anhängare som lierar sig med högerextremister för att störta demokratin.
  2023-02-15
  1:07:54

Fler podcasts i Vetenskap

Om P3 Dystopia

Saker står på spel - Du borde lyssna. Ansvarig utgivare: Anders Bäckström
Podcast-webbplats

Lyssna på P3 Dystopia, Womensync podcast och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

P3 Dystopia

P3 Dystopia

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

P3 Dystopia: Poddsändningar i Familj