Vi bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Nikita Zeiloth, Sarah Folcker och Palle Liljebäck håll...
Vi bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Nikita Zeiloth, Sarah Folcker och Palle Liljebäck håll...
Mer
Tillgängliga avsnitt
5 resultat 78
#77 Mattias Carlström – Slår hål på myter om vatten
Trenden att gå runt med en vattenflaska och dricka i tid och otid är ingen hälsorisk. Tvärtom kan kroppens näringsupptag bli bättre om vattenbalansen i kroppen är jämn. Däremot finns det inget som tyder på att vatten gynnar viktnedgång även om det ger en tillfällig mättnadskänsla, enligt KI-professorn Mattias Carlström.
Vattenförgiftning förekommer oftast hos unga personer som tävlar om att dricka mycket vatten – upp till fem liter på en gång. Det kan leda till livshotande tillstånd, som hjärnödem där hjärnans celler sväller och får större volym än tillgänglig plats i hjärnan.
2023-09-22
17:25
#76 Anna Rosling – Svampar är mer än kantareller och karl johan
Penicillin, doftande ostar och vårt dagliga bröd har vi svamparna att tacka för. De har också en viktig roll i naturen i det fina samspel som kallas för symbios, där växter och svampar är beroende av varandra för att överleva. De bidrar också till biologisk mångfald som gör ekosystemen mer robusta mot förändringar i miljön. I kartläggningen av svampar på ängar, i skogen och på åkern använder svampforskaren Anna Rosling moderna dna-analyser, som gensekvensering.
2023-09-08
20:05
#75 Mette Lindahl Olsson – Det lönar sig att klimatkompensera
Allt pekar på att översvämningar, skogsbränder och extrem hetta blir vanligare. Hans gav en försmak av hur samhället kan drabbas med skred och tågurspårning. Men hur rustade är vi för extremväder som blir en dyr affär om inget görs?
2023-08-24
21:01
#74 Anders Lindström – Vaccinera dig mot TBE varje år
Där det finns rådjur finns det också fästingar. Även våra husdjur som katter och hundar drar till sig fästingar och dumpar dem på lämpliga platser. De är också känsliga för uttorkning och hatar torra somrar. Det är därför fästingar söker sig ner i vegetationen för att hitta fukt.
Hur ska man då skydda sig mot TBE och borelia? Grundtipset håller bra än i dag: vaccinera dig mot TBE varje år. Ha skyddande kläder och undvik högt gräs. Och dra ut fästingen med en pincett eller annat specialverktyg.
2023-07-28
13:50
#73 Mikael Krysell – Häftiga regn kan ge badförbud
När skyfallen kommer allt oftare ökar risken för förhöjda halter av bakterier, som gör att sjöar och hav underkänns och klassas som otjänliga att bada i. Men i normalfallet håller våra badvatten hög kvalitet.
Mörkfärgade skogssjöar och grumliga älvar är heller inga problem att bada i. Däremot ska man vara försiktig när de blågröna algerna dyker upp heta sommardagar. Visste du att överskott på fosfor och brist på kväve gynnar cyanobakterier, som de egentligen heter? De fixerar själva sitt kväve och får ett försprång mot andra alger.
Vi bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Nikita Zeiloth, Sarah Folcker och Palle Liljebäck håller i trådarna, inspirerar och bjuder på sig själva. På 20 minuter blir du lite klokare och lär dig något du inte visste innan.
Önskar du att komma i kontakt med Naturvetarpodden? mejla [email protected]