Podcasten om IT-säkerhet som varvar intervjuer med säkerhetssnack på djup eller högtflygande nivå.
Mer
Tillgängliga avsnitt
5 resultat 229
#218 - Vesna Prekopic
I veckans avsnitt blir det inte så mycket teknik utan säkerhet i skolan. Frilansjounalisten, författaren och f.d. rektorn Vesna Prekopic gästar podden. Hennes bok "Brottsplats: Skolan" har blivit uppmärksammad och samtalet i IT-säkerhetspodden handlar mycket om hennes egen upplevelse med skolan. Att skolan har blivit en vanlig brottsplats i Sverige - vems ansvar är det? Vad fick Vesna att skriva boken? Och varför anser hon att den handlar lika mycket om hennes egna misslyckande i skolan som samhällets misslyckande? Det och en hel del annat handlar samtalet om i IT-säkerhetspodden.
2023-09-24
1:07:04
#217 - Attacken mot Umeå kommun
Idag handlar historien om gymnasieeleven som upptäckte säkerhetsbrist i Umeå kommuns IT-system. Av nyfikenhet tog han sig in i systemen och konsekvenserna blev dyra. Samtalet mellan Erik och Mattias utgår från händelsen som skedde 2015 och hur detta skulle hanterats idag. Eventuellt skulle domen blivit den omvända med GDPR-förordningen? Sedan landar diskussionen kring teknik som zero trust, passkeys och allmänt om utmaningen med att kontrollera säkerheten i en kommunal IT-miljö.
2023-09-17
35:21
#216 - Japan och Kinas relation
I detta avsnitt undersöker Erik Zalitis och Mattias Jadesköld relationen mellan Japan och Kina. Nyligen skedde ett intrång i Japans försvarsnätverk. Men för att förstå relationen mellan länderna behöver man förstå historien. Ett grymt krig startade 1937 mellan länderna som minst sagt satt sina spår. Åtskilliga gånger har japanska premiärministrar bett om ursäkt för kringhändelserna. Idag har konflikten flyttats ut i den digitala världen som så mycket annat. Men hur mår länderna idag? Och vilka pakter och allianser påverkas i den frostiga relationen?
2023-09-04
25:11
#215 - Är IPv6 värt det?
I detta avsnitt av IT-säkerhetspodden undersöker Erik Zalitis och Mattias Jadesköld IPv6. Trots att tekniken funnits i ungefär 20 år och att IPv4 adresserna är slut har det inte riktigt tagit fart på tekniken. Varför är det så och är det värt att gå över till IPv6 om man är ansvarig för ett nätverk? De frågorna diskuterar duon djupare i avsnittet. Och säkerheten givetvis! Säkerheten sägs vara inbyggt i grunden i IPv6 men vad betyder det? Och finns det några falluckor? Ja, det allvarligaste är inte relaterat till tekniken utan någonting annat ... Några begrepp som tas upp är IPsec (massor!), Checksum, packet fragmentation, DDoS, packet injections, DNS leak och man in the middle.
2023-08-27
23:20
#214 - Underbarnet som blev charlatan
Ankit Fadia startade sin karriär i tidig ålder när han kom i kontakt med sin första dator. Redan som 14-åring publicerade han sin första bok inom "hacking". Det tog rejäl fart med utmärkelser, fler bäcker, certifieringar i hans namn och en hel del annat. Men 2012 när han är 27 år har det totalt vänt. Världens störtsta hacking-sammankomster DEF CON utmärker Fadia som "Charlatan of the year". Hur blev det så? Hur kunde Fadia gå från hyllad författare till utskrattad i branschen? Mattias Jadesköld och Erik Zalitis reder ut hela händelsen som börjar i pojkrummet i Indien och slutar i ja ... vadå?