Powered by RND
Lyssna på Idéer som förändrar världen i appen
Lyssna på Idéer som förändrar världen i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
HemsidaPoddsändningarVetenskap
Idéer som förändrar världen

Idéer som förändrar världen

Podcast Idéer som förändrar världen
Podcast Idéer som förändrar världen

Idéer som förändrar världen

Nobel Prize Museum
Lägg till
Vad vet vi om världen? Och hur påverkar vad vi vet det vi gör? Nobelexperten Gustav Källstrand möter forskare, författare och andra experter och utforskar tanka...
Mer
Vad vet vi om världen? Och hur påverkar vad vi vet det vi gör? Nobelexperten Gustav Källstrand möter forskare, författare och andra experter och utforskar tanka...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 70
 • Svamparnas värld - med Anna Rosling
  Svamp finns överallt. De kan göra oss friska, sjuka eller berusade. De används inom industrin för att framställa enzym och många vaccin tillverkas med hjälp av svamp. Men allra viktigast är svampen kanske för våra ekosystem – det är tack vare deras nätverk av mycel som de flesta av skogens träd får den näring de behöver. Anna Rosling berättar här om hur svampar fungerar, varför de är både lika och olika allt annat levande – och om den roll de spelar för livet på jorden.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-09-27
  45:04
 • Att förändra världen med kemi – med Ben Feringa
  Världen står inför stora utmaningar och det är kemisterna som kan lösa dem. För allt ifrån nya material i solceller och batterier till en grönare industri så spelar kemin en nyckelroll. Ben Feringa belönades med Nobelpriset i kemi för sin forskning om nanomaskiner – motorer byggda av enskilda molekyler – och han berättar här om kemins möjligheter, hur man följer sin nyfikenhet för att göra upptäckter och om hur mycket man lär sig av att lyssna på sina studenter.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-09-12
  41:01
 • Mörk materia – med Christian Ohm
  Det finns för lite materia i vår galax. Astronomer upptäckte för femtio år sedan att gravitationen från de 100 miljarder stjärnorna inte räcker för att galaxerna ska hålla ihop. Och det är inte lite materia som fattas – den materia som syns är ungefär en sjättedel av det som behövs. Den här saknade materien kallas för mörk materia och ingen vet vad den består av, men fysikern Christian Ohm jobbar med att leta efter den. . Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-08-29
  46:51
 • Medvetandets gränser – med Pontus Wasling
  Finns det ett jag – och vem är det i så fall? Hur människans medvetande fungerar är en av de största gåtorna inom såväl konst som filosofi och vetenskap. Neurologen Pontus Wasling berättar utifrån den senaste forskningen om hjärnan hur vår uppfattning av oss själva byggs upp i hjärnan, och om hur elektriska impulser kan förklara hur vi kan känna, tänka och uppleva världen.. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-08-15
  48:07
 • Kvantfysik i praktiken – med Göran Johansson
  Går det att tänka sig någonting längre bort från ens liv än kvantfysik? Faktum är att trots sitt rykte som obegriplig och mystisk så är kvantfysiken en av de mest användbara vetenskapliga teorier som finns. All elektronik bygger på kvantfysiska tillämpningar – från transistorer till lasrar. Och kanske kan ett av kvantfysikens mest svårgreppbara fenomen leda till en helt ny sorts kvantdatorer. Fysikern Göran Johansson berättar om vad kvantfysik är, hur den kan användas och vad en kvantdator egentligen är bra för. . Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
  2023-06-20
  41:07

Fler podcasts i Vetenskap

Om Idéer som förändrar världen

Vad vet vi om världen? Och hur påverkar vad vi vet det vi gör? Nobelexperten Gustav Källstrand möter forskare, författare och andra experter och utforskar tankar inom vetenskap, litteratur och fred. Och tittar närmare på idéer som varit så bra att de fått Nobelpris. Programledare: Gustav KällstrandProducent: Andreas ViklundEn poddserie från Nobelprismuseet och produktionsbolaget filt... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcast-webbplats

Lyssna på Idéer som förändrar världen, A-kursen och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Idéer som förändrar världen

Idéer som förändrar världen

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store