Powered by RND
Lyssna på Döden hjärnan & kemisten i appen
Lyssna på Döden hjärnan & kemisten i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
HemsidaPoddsändningarVetenskap
Döden hjärnan & kemisten

Döden hjärnan & kemisten

Podcast Döden hjärnan & kemisten
Podcast Döden hjärnan & kemisten

Döden hjärnan & kemisten

rmv
Lägg till
Döden hjärnan & kemisten är en podd från Rättsmedicinalverket, en expertmyndigheten som hjälper rättsväsendet att svara på svåra frågor. Den här podden kommer a...
Mer
Döden hjärnan & kemisten är en podd från Rättsmedicinalverket, en expertmyndigheten som hjälper rättsväsendet att svara på svåra frågor. Den här podden kommer a...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 17
 • Våld i nära relation
  Av 2021 års anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor, begicks drygt 80 procent av en bekant. Motsvarande siffra för vuxna män var 42 procent. I den nationella trygghetsundersökningen uppger 7,6 procent av kvinnorna att de utsattes för hot under år 2021. Våld i nära relation är ett samhällsproblem vars konsekvenser drabbar kvinnor hårdast. Förutom fysiska skador från våldet drabbas utsatta av stress och psykisk ohälsa av både fysiskt våld och psykisk terror. Det här avsnittet handlar om våld i nära relation. De experter som medverkar berättar om hur våldet ser ut, hur det drabbar och vad den moderna forskningen säger.  Medverkande experter är Lydia Kahn, rättsläkare vid Rättsmedicinalverket, Shilan Caman, beteendevetare och forskare i ämnet våld i nära relation vid Karolinska institutet och vid Polismyndigheten, samt Mariana Dufort, forskare i ämnet våld i nära relation vid Karolinska institutet. Den som leder programmet och ställer frågorna är John Henzlert och Johan Göransson är ljudtekniker.
  2023-06-27
  57:33
 • Rättsodontologi
  En människas fingeravtryck är helt unika vilket polisen började utnyttja för att hitta den skyldige redan i slutet av 1800-talet. Men en människas munhåla och tänder är lika unika. Därför kan rättstandläkaren, eller rättsodontologen som är den egentliga titeln, identifiera okända avlidna genom att studera just munhåla och tänder. I Sverige är det också i första hand tänder och munhåla som avslöjar en okänd persons identitet. Hur rättsodontologen arbetar, det kommer du som lyssnare att i detalj få veta i det här avsnittet. Med oss har vi Rebecca Gahn och Olof Holm, båda rättsodontologer vid Rättsmedicinalverket (RMV). Den som leder programmet och ställer frågorna är John Henzlert och Johan Göransson är ljudtekniker, och vi arbetar båda på Rättsmedicinalverket.  
  2023-03-29
  39:17
 • Psykopati och psykopatiska drag
  I det här avsnittet reder vi ut vad psykopati är, vad som kännetecknar en psykopat och hur du ska hantera en sådan person i din närhet. Psykopati är en typ av personlighetssyndrom som kan få människor att begå vad de flesta klassar som omänskliga handlingar. Konsekvensen blir ofta att vägen som psykopaten vandrar genom livet kantas av krossade relationer och möten som har förstört livet för medmänniskor. Psykopatens liv består av många bekanta men få nära vänner.          Experten i det här avsnittet är Katarina Howner, docent och specialist i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket. Hon forskar på psykopati och psykopatiska drag. Programledare: John Henzlert, kommunikatör Rättsmedicinalverket. Producent: Johan Göransson, kommunikatör Rättsmedicinalverket. Ljudtekniker och klippning: Johan och John.
  2023-01-30
  52:31
 • DNA idag och i framtiden
  Utvecklingen inom vetenskapsfältet DNA-analys går snabbt framåt. Rättsgenetikens uppdragsgivare, till exempel polisen och rättsmedicin, får allt säkrare hjälp i brottsfall, identifieringsärenden och dödsfallsutredningar. Poddavsnitt 15 handlar om vilka svar som blir möjliga att ge med framtida DNA-analyser och hur dessa kommer att bli ett allt viktigare verktyg för rättskedjan. Den som lyssnar får bland annat veta mer om det senaste tillägget av rättsgenetiska analyser som Rättsmedicinalverket kan hjälpa polisen med, det handlar då om rättsgenetiska uppslag. Avsnittet tar också upp hur plötsliga och oklara dödsfall med hjälp av en DNA-analys kan ge svar på dödsorsaken. Vi berättar även om vad användandet av släktdatabaser kan betyda i en brottsutredning och vad epi-genetik är för något. Specialister: Cajsa Älgenäs, enhetschef rättsgenetiken, Daniel Kling, forskare och handläggare på rättsgenetiken, Andreas Tillmar, forskare och handläggare på rättsgenetiken. Programledare: John Henzlert, kommunikatör Rättsmedicinalverket. Producent: Johan Göransson, kommunikatör Rättsmedicinalverket. Ljudtekniker och klippning: Johan och John.
  2022-10-31
  49:33
 • Våra experter svarar på lyssnarnas frågor
  Den här gången bjuder Döden, hjärnan och kemisten på ett specialavsnitt. Vi har samlat fyra experter, en representant från vart och ett av våra verksamhetsområden, rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri, för att svara på frågor som ni lyssnare har skickat in till oss inför avsnittet. Den som lyssnar får bland annat veta om det går att fastställa identiteten på en avliden om det bara finns enstaka kroppsdelar att identifiera, om det är vanligt att en psykopat döms till rättspsykiatrisk vård, vilka som är de farligaste och dödligaste drogerna och om rättsmedicin hinner med att genomföra rättsmedicinsk obduktion på alla kroppar från de många dödsskjutningar som sker i Sverige under år 2022, då det här avsnittet spelades in? Våra experter som svarar på frågorna är för rättsgenetik; Andreas Tillmar, rättsgenetiker, för rättskemi; Robert Kronstrand, chefstoxikolog, för rättsmedicin; Eva Rudd, rättsläkare och för rättspsykiatri; Katarina Howner, rättspsykiater. Programledare: är Johan Göransson och ljudtekniker och klippare John Henzlert.     
  2022-10-07
  1:08:02

Fler podcasts i Vetenskap

Om Döden hjärnan & kemisten

Döden hjärnan & kemisten är en podd från Rättsmedicinalverket, en expertmyndigheten som hjälper rättsväsendet att svara på svåra frågor. Den här podden kommer att fyllas med spännande, fängslande och engagerande samtal om bland annat dödsfallsutredningar, identifieringsarbete vid katastrofer, kemiska analyser vid brottsmisstanke, psykisk ohälsa och psykopati.
Podcast-webbplats

Lyssna på Döden hjärnan & kemisten, A-kursen och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Döden hjärnan & kemisten

Döden hjärnan & kemisten

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store

Döden hjärnan & kemisten: Poddsändningar i Familj