Powered by RND
Lyssna på Bli säker-podden i appen
Lyssna på Bli säker-podden i appen
(2 266)(249 698)
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer
Spara kanal
väckarklocka
Sleeptimer

Bli säker-podden

Podcast Bli säker-podden
Podcast Bli säker-podden

Bli säker-podden

Nikka Systems
Lägg till
Bli säker-podden gör dig lite IT-säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste ...
Mer
Bli säker-podden gör dig lite IT-säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste ...
Mer

Tillgängliga avsnitt

5 resultat 216
 • #216 Lugna länkar
  I årtionden har privatpersoner och medarbetare varit rädda för att klicka på länkar som kommit via mejl. Bakgrunden till detta är att det en gång i tiden gick att bli infekterad av att enbart besöka en attackpreparerad webbsida. Den tiden är förbi. Vi har fått säkrare webbläsare med sandlådor och webbplatsisolering. Dessa webbläsare kör vi sin tur på säkrare operativsystem. Vi har därtill gjort oss av med alla webbläsartillägg som tidigare krävdes för att köra exempelvis Java-, Flash- och Silverlight-innehåll på webbsidor. Dessa tredjepartstekniker behövdes förr i tiden till allt från bankinloggning till videouppspelning, men de är numera ersatta med renodlade webbtekniker som våra webbläsare kan visa på egen hand. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om varför det är dags att ändra den uråldriga rekommendationen om att vara rädd för länkar i mejl. Risken för länkar som leder till nätfiskesidor kvarstår, men för att bli infekterad måste den som klickar på länken göra något mer än att bara besöka den länkade webbsidan. Allt detta gäller självfallet under förutsättning att datorn och dess appar är underhållna och uppdaterade. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd216.
  2023-09-22
  30:15
 • #215 Nya nolldagarssårbarheter
  Under den gångna veckan åtgärdades flera aktivt utnyttjade nolldagarssårbarheter, det vill säga sårbarheter som utnyttjades av angripare innan det fanns några åtgärdande säkerhetsuppdateringar. Apple släppte en panikuppdatering till IOS för att täppa till två nolldagarssårbarheter som utnyttjades av en okänd aktör för att infektera Iphone med det ökända spionprogrammet Pegasus. Allt aktören behövde göra var att skicka en specialpreparerad Imessage-bilaga till mobilen som de ville infektera. Google och Mozilla släppte uppdateringar för att täppa till en nolldagarssårbarhet i Chrome respektive Firefox. Sårbarheten lät angripare infektera datorer genom att lura användaren att visa en specialpreparerad bild. Adobe åtgärdade en sårbarhet i Acrobat Reader som lät angripare infektera datorer på samma sätt fast genom att visa en PDF-fil i stället för en bild. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om dessa nolldagarssårbarheter, varför det är så viktigt att köra underhållen mjukvara och varför det är så viktigt att installera säkerhetsuppdateringar så fort de blir tillgängliga. Podduon återkommer till detta frekvent belysta ämne med anledning av veckans ovanligt intressanta nolldagarssårbarheter och för att ge viktig bakgrundsinformation inför nästa veckas huvudämne. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd215.
  2023-09-15
  36:19
 • #214 Säkra second brains
  Förra veckans poddavsnitt handlade om säkra anteckningsappar av det traditionella slaget. Veckans poddavsnitt följer upp med en genomgång av så kallade second brain-anteckningsappar. Det är anteckningsappar som låter dig länka ihop anteckningar, så att helheten av dina anteckningar blir mer givande än alla anteckningar var för sig. Som exempel används den säkra anteckningsappen Obsidian, vilken även löser portabilitetsproblematiken. Genom att spara anteckningarna i individuella råtextfiler säkerställer Obsidian att du alltid kommer att kunna läsa dina anteckningar, även dagen då någon ny app har konkurrerat ut Obsidian. I veckans poddavsnitt demonstrerar också Peter och Nikka hur bra Elevenlabs nya AI-röstklonare fungerar. Nikka passar även på att, ytterligare en gång, döda myten om att mobilen tjuvlyssnar för att servera oss relevanta annonser. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd214.
  2023-09-08
  39:54
 • #213 Säkra anteckningsappar
  Vi har alla behov av att anteckna saker i vår vardag. För att göra detta kan vi välja mellan en mängd olika anteckningsappar som låter oss strukturera och synkronisera våra anteckningar. Tyvärr är det långt ifrån alla anteckningsappar som synkroniserar våra anteckningar totalsträckskrypterat. Det är problematiskt med tanke på hur känsliga saker som många av oss skriver i våra anteckningar. Lyckligtvis finns det flera bra, säkra och integritetsvärnande anteckningsappar. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om fyra av dem: Apple Anteckningar, Joplin, Standard Notes och Notesnook. De fyra anteckningsapparna har sina respektive för- och nackdelar som gör dem mer eller mindre optimala för olika målgrupper och ändamål. Veckans poddavsnitt är den första halvan av genomgången. Lyssna även på nästa veckas avsnitt som handlar om säkra så kallade ”second brain-anteckningsappar”, till exempel Obsidian. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd213.
  2023-09-01
  33:48
 • #212 Chromes integritetsvärnande (?) annonsämnen
  Sättet som vi spåras på nätet är ohållbart i längden. Det vet till och med Google. Dagens tredjepartskakor som låter annonsföretag bygga annonsprofiler om oss är helt enkelt för integritetskränkande. Både Firefox och Brave har sedan länge blockerat alla tredjepartskakor av detta skäl, och snart kommer även Google att låta Chrome göra det. Googles ursprungstanke var att fasa ut stödet för tredjepartskakor lagom till årsskiftet 2021/2022, men de har skjutit upp utfasningen gång på gång. En av huvudorsakerna till fördröjningen är att Google har saknat en gångbar ersättningsteknik. Deras första förslag på ersättningsteknik kallades Floc. Den tekniken sågades från flera håll. Integritetsvurmare bad rent av Google att ”go floc yourself”. Google lyssnade på kritiken och tog fram en förbättrad ersättare som kallas Topics API. Under årets sommarmånader rullade Google successivt ut stödet för Topics API. Nu ska nästintill alla Chrome-användare ha fått frågan om de vill aktivera tekniken, vilken på svenska kallas ”annonsämnen”. I veckans podd diskuterar Peter och Nikka Googles nya påhitt. De konstaterar att Topics API/annonsämnen är mycket mer integritetsvärnande än tredjepartskakor, men Nikka är ändå långt ifrån såld på konceptet. Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd212.
  2023-08-25
  37:31

Fler podcasts i Teknologi

Om Bli säker-podden

Bli säker-podden gör dig lite IT-säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste säkerhetsnyheterna och lyssnarnas frågor. Podden produceras i ett ekonomiskt oberoende samarbete mellan Nikka Systems och Bredband2.
Podcast-webbplats

Lyssna på Bli säker-podden, Developers! - mer än bara kod och många andra stationer från världens alla hörn med radio.se-appen

Bli säker-podden

Bli säker-podden

Ladda ner gratis nu och lyssna enkelt på radio.

Google Play StoreApp Store